Quantcast

Išskirtinė jubiliejinė programa: 75 minutės R. Grabštui

  • Teksto dydis:

Pirmojo profesionalaus džiazo orkestro įkūrėjui ir beveik du dešimtmečius gyvenusiam Kauno bigbendo ritmu dirigentui bei pianistui Romualdui Grabštui šie metai būtų 75 – ieji.

Jo dėka puoselėtas kolektyvas tapo žinomas, koncertuojantis su iškiliausiais Lietuvos ir užsienio dabarties džiazo muzikantais. Petras Vyšniauskas, Valerijus Ramoška, Vytautas Labutis, Saulius Šiaučiulis, Arvydas Joffė, Olegas Molokojedovas, Eugenijus Kanevičius, Arkadijus Gotesmanas, Pavelas Giunteris, Vytautas Mikeliūnas, Vytautas Grubliauskas, Liudas Mockūnas, Neda Malūnavičiūtė – tai tik nedidelė Lietuvos džiazo pavardžių rodyklė, su kuriais Kauno bigbendo įkūrėją siejo kuklūs renginiai ir tarptautiniai džiazo festivaliai.

R. Grabštas dažnai sakydavo, kad nenori pakartoti kieno nors kelio, o labiau – kurti savąjį, kad yra užsispyręs, kategoriškas ir ką nors užsibrėžęs turi trūks-plyš įvykdyti. Tokios jo nuostatos lėmė unikalias Kauno bigbendo koncertines programas, spalvingas kompozicijas bei aranžuotes, įsimintinus pasirodymus su užsienio šalių solistais, teminius vakarus, viešas džiazo pamokas. Nuo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo pradžios gyvuojantį Kauno bigbendą šiandien galime vadinti legendiniu, nes jų pasirodymus, išvykas lydėjo nuotykiai, smagios istorijos, kuriuos ir šiandien vaizdingai muzikantai prisimena ir atpasakoja.

Aš tiek jums galėčiau apie auksinius Grabšto laikus papasakoti,  - valiūkiškai greitakalbe išberia Jonas Snieška, didelis džiazo muzikos ir Kauno bigbendo siela. Ir ne tik jis... visa eilė džiazo muzikantų, kuriems Lietuvos Nepriklausomybės pradžioje plačiai atsidarė džiazo langai, o pro juos jau galėjai išgirsti ir patirti pasaulio muzikos dvelksmą.

Džiazo dainininkė ir fleitininkė Neda Malūnavičiūtė teigia, kad nuolat iškyla šviesių atsiminimų iš praeities, ypač – iš koncertų su Kauno bigbendu ir jo įkūrėju bei vadovu R. Grabštu. Dainininkė pažymi, kad Kauno bigbendas, nors ir trumpai, bet buvo jos vienintelė gyvenime oficiali darbovietė. Su šiuo kolektyvu būta daug koncertų ir gastrolių, o žinomas su jais – ir įvairiausių smagių nutikimų. „Kai Maestro paskambindavo man telefonu tartis dėl būsimo koncerto, visada kartodavosi tas pats scenarijus pokalbio pradžioje: „noriu pasakyti ir priminti, kad mes tave labai mylime, gerbiame...“ O paskui – jau kiti reikalai. Tokia pasikartojanti litanija mane prajuokindavo, bet buvo maloni“, - teigia Neda Malūnavičiūtė.

Džiazo trimitininkas Valerijus Ramoška tarsi antrina N. Malūnavičiūtės žodžiams, sakydamas, kad pokalbis telefonu su R. Grabštu visada prasidėdavo vienodai: „Mes be Vilniaus nenurimsim!”. O aš visuomet pakartodavau, kad nesu vilnietis – gyvenu Trakuose. Tuomet jis pasitaisydavo: „Tuomet mes be Trakų nenurimsim...“ Taip apie pasikartojantį pokalbio ritualą pasakoja žinomas džiazo muzikantas.

Saksofonininko, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureto Petro Vyšniausko atmintyje įstrigo pažintis pirma pažintis su R. Grabštu, kuri įvyko maždaug prieš 50 metų:

„Mus supažindino Jos aukščiausioji šviesybė Muzika. Plungėje tuomet klausiausi R.Grabšto įgrotos mažutės 33 greičio plokštelės su Rimantu Brazaičiu... Pakerėjo. Galvojau kaip galima išmokti taip groti? Vėliau, po daugelio metų Romualdas pakvietė mane koncertuoti su savo bigbendu. Galima sakyti, kad išsipildė mano vaikiška svajonė. Man tai buvo stebuklas!“

„Įstrigo vienas mano gimtadienis kavinėje „Tulpė“,  -  dalinasi savo prisiminimais perkusininkas Arkadijus Giunteris. „Gal 37 ar 38 – sisi gimtadienis buvo, dabar jau neprisimenu. R. Grabštas užgrojo „džiazovai“ žydišką melodiją ir mane tiesiog maloniai pradžiugino.  O štai kitas prisiminimas susijęs su mano pirmuoju rengtu Klezmerio muzikos festivaliu Vilniuje, kuris vyko Piano. LT salėje. Buvo rugpjūčio pabaiga. Koncerto pradžioje išėjo Romualdo bičiulis Eugenijus Šaltis ir pranešė apie Maestro mirtį. Ši stingdanti akimirka užfiksuota ir mano vaizdo įraše, kuris išliko kaip  praėjusio laiko liudijimas“.

Smagią situaciją iš „senų-gerų“ laikų ištraukė ir kitas džiazo muzikantas - Arvydas Joffė, daug laiko praleidęs ir muzikavęs su Kauno bigbendu:

„Veiksmas vykstas studijoje, Kauno profsąjungų kultūros rūmuose, kur repetuoja Kauno bigbendas (dabar – Kauno Tautos namai). Įsivaizduokite. Ant pakylų stovi stacionarūs pultai gaidoms. Mediniai. Ir vienas – dirigento, apačioje. O jo viršus iškandžiotas taip, kad įgavęs pasagėlės formą. Apačioje – pjuvenos... Medžio nuotrupos pabirusios ir ant kilimo, kur sėdi dirigentas Maestro Grabštas. Vieną dieną mus aplanko sanepideminė ir klausia:

- Pelių turite?

- Ne.

Tuomet jie pamato apgraužtą pultą gaidoms ir sako:

- Tai graužikų turite...

Vėl atsakome:

-  Čia dar nuo vakar nenuvalyta. Vakar buvo repeticija. Šioje vietoje dirigentas diriguoja su būgnų lazdele. Kad ritmas geriau jaustųsi jis daužo į pultą... tai ir lekia skiedros...  

Taip sanepideminė užsidėjo „paukščiuką“, kad patalpa apžiūrėta, o R. Grabštui po trijų ar daugiau mėnesių buvo neišvengiamai reikalingas naujas pultas“.

Taigi išskirtinė jubiliejinė programa klausytojus pasitiks jau greitai – lapkričio 22 d. R. Grabštui skirtas vakaras Kauno valstybinėje filharmonijoje bus ypatingas džiazo muzikos mylėtojams, nes atspindės iškiliausius jo veiklos pikus. Juos būtų galima nušviesti keliais žodžiais: tarptautiniai ryšiai, bičiulystė su šalies džiazo muzikantais ir pamokos apie džiazą. Todėl šioje programoje skambės ir gaivios kompozicijos orkestrui, ir Lietuvos bei užsienio solistų inkliuzai ir pamoka... apie džiazą, Maestro R. Grabštą, Kauno bigbendą.

Koncerto programoje išgirsime mėgstamiausias R. Grabšto kompozicijas, kurias gros Kauno bigbendas, dalyvaus solistai, menantys šviesias su Maestro koncertų akimirkas. Tai – Lietuvoje ir pasaulyje džiazo vėliavą aukštai nešantys – saksofonininkas Petras Vyšniauskas bei trimitininkas Valerijus Ramoška. Programą papuoš džiazo dainininkė iš Maltos Nadine Axisa ir R. Grabšto vaikaitė Marija Grabštaitė. Apie Kauno bigbendo įkūrėją ir „Grabšto bigbendą“ pasakos muzikologas Viktoras Gerulaitis, kviesdamas trumpam žvilgterėti pro prisiminimų langus.

2018-11-22, 18:00

Kauno valstybinė filharmonija

KAUNO BIGBENDAS (vyr. dirigentas Jievaras Jasinskis)

Nadine Axisa (vokalas, Malta)

Petras Vyšniauskas (saksofonas)

Valerijus Ramoška (trimitas)

Marija Grabštaitė (vokalas)

Koncertą veda muzikologas Viktoras Gerulaitis

Koncerto organizatorius – KĮ „Kauno santaka“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvęs Gruodelkietis

Buvęs Gruodelkietis portretas
Diletantai jus Jaigu kiekvienas iš muzikantų įneštu bent tiek kiek įnešė Petras Tadaras į muzikinį kultūrinį gyvenimą tai čia New York as butu. Sutinku kad buvo griežtas kartais neteisingas

Netiesa

Netiesa portretas
Kauno B.Bendą sukūrė džiazo muzikantai- A.Joffė ir a.a. V.Ramančiūnas. P.Tadaras labai norėjo vadovauti ,taigi atskyrė bigbendą nuo puč. orkesro ,,Ažuolynas'' .

nereikia kliedėti

nereikia kliedėti portretas
Anstesniam ligoniui,menkysta kaimiatis Tadaras tik studentus bendrabučiuose komendantei skusdavo,o prie ko čia džiazas ir bendas?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių