Quantcast

Įspūdžių kultūros sostinės programai sėmėsi Valetoje

Praėjusį šeštadienį Maltos sostinė Valeta su trenksmu pasauliui skelbė žinią apie Europos kultūros sostinės statusą. Šį savaitgalį prie jos prisijungs ir Nyderlandų miestas Leuvardenas.

"Dėkingiausia Valetoje – orai. Visoje Europoje šiuo metu žiema, o ten 17 laipsnių šilumos, todėl organizatoriai galėjo investuoti į programą lauke", – tebegyvenanti atidarymo šventės įspūdžiais, jais pasidalyti sutiko projekto "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" ("KEKS 2022") meno vadovė Virginija Vitkienė. Kartu su dar dviem programos dalyvėmis, atstovais iš Kauno ir Kauno rajono savivaldybių, praėjusį savaitgalį Kauno bienalės vadovė lankėsi Valetoje, o šį savaitgalį vyks į antrąjį 2018 m. Europos kultūros miestą Leuvardeną.

"Kol kas sunku prognozuoti, kas mūsų laukia Nyderlanduose. Kiek žinau, programa bus daugiau regioninė. Mums su Kauno miesto ir rajono savivaldybėmis tai ypač aktualu. Aišku viena, kad ten bus mažiau oficialių kalbų ir nereikės aukštakulnių", – šyptelėjo V.Vitkienė.

Valetoje "KEKS 2022" meno vadovė be jų neapsiėjo – raudonojo kilimo ceremonijai, kuri buvo transliuojama tiesiogiai, iš lagamino moteris traukė ne tik batelius, bet ir puošnią vakarinę aprangą.

Įsivaizduokite, kaip atrodė miestas, kai siauras senamiesčio gatveles užkimšo minios šventės svečių.

Kviestiniai šventės svečiai, anot menotyrininkės, rinkosi Valetos konferencijų centre, o juos sveikino ir Maltos prezidentė Marie Louise Coleiro Preca su keliais ministrais, ir Valetos meras Alexiei Dingli. Aukščiausi šalies ir miesto pareigūnai dėkojo už kultūros poveikį įvairioms socialinėms sritims ir vylėsi, kad programa sugrąžins Valetą palikusius gyventojus. Šiuo metu Maltos sostinėje ir pagrindiniame uostamiestyje, įtrauktame į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, gyvena maždaug 6 tūkst. gyventojų.

"Įsivaizduokite, kaip atrodė miestas, kai siauras senamiesčio gatveles užkimšo minios šventės svečių", – pastarųjų skaičius, anot V.Vitkienės, viršijo organizatorių lūkesčius. Vietoje lauktų 80–100 tūkst. savaitgalį į Valetą atvyko 100–120 tūkst. žmonių.

Neoficialioji šventės dalis vyko keturiose miesto aikštėse. Jose buvo galima pamatyti ir oro akrobatų, ir įspūdingo dydžio robotų, ir 3D projekcijų. Kiekvienas pasirodymas truko po 20 min. ir kartojosi keturis kartus, kad neliktų nemačiusiųjų reginių, dėl kurių sukorė ne vieną šimtą kilometrų.

"Programa truko apie keturias valandas, o kitose šaltesnėse Europos šalyse veiksmas tęsiasi apie valandą. Pasikartosiu – dėkingos oro sąlygos", – Kauną priskyrusi prie šaltojo klimato miesto, V.Vitkienė išskyrė kitus jo pranašumus. – Erdvės. Jos nepalyginamai didesnės nei Valetoje. Tarkim, mūsų Laisvės alėja, Senamiestis, Santaka. Manau, 2022-aisiais jas puikiai išnaudosime."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių