Quantcast

Išbandė žygį dviračiais tarp Kauno fortų

Šeštadienį apie 60 keliautojų išbandė dviračių žygį po Kauno fortus. Kelionę pradėję nuo IX forto, ir iš viso įveikę apie 30 kilometrų, entuziastai finišavo IV forte prie Jiesios. Taip buvo išbandytas naujas turistinis maršrutas „ Kauno fortų žiedas“, skirtas tiek dviratininkams, tiek pėstiesiems, tiek automobilių turizmo entuziastams.

"Tai – bandomasis žygis dviračiais, todėl jame dalyvavo daugiausia patyrę keliauninkai", – pasakojo vienas iš projekto talkininkų – Seniavos seniūnaitis, III forto įgulos vadas bei asociacijos „Kauno Tvirtovė“ valdybos narys Ovidijus Jurkša.

Po bandomojo maršruto žygio dalyviai turėjo pažymėti ne tik privalumus, bet ir minusus, sunkumus.

Bandomasis žygis dviračiais padalytas į dvi dienas. Šeštadienį apie 60 žmonių, tarp jų beveik pusę atvykusių iš Vilniaus, žygį dviračiais pradėjo nuo IX forto aikštelės. Prasukę IX forto gatve, užkabinę Šilainius, Romainių kapines, dviratininkai pasiekė Kauno X forto betoninį pastatą.

Aptarus šio nebaigto statyti forto kovas, buvo nusileista prie Lampėdžių karjero, kur dėmesio susilaukė Lietuvių kovos su kryžiuočiais, Kaune ir Kauno rajone esantys piliakalniai ir paslaptinga Naujojo Kauno-Gotesverderio pilies vieta. Kiek pailsėję dviratininkai forsavo Nemuną tiltu ir pasiekė XI arba Marvos fortą, šiuop metu prižiūrimą A. Stulginskio universiteto. Aptarus forto, kaip  tvirtovės tvarkymo darbų poligono idėją, senuoju tvirtovės keliu palei universiteto pastatus nuvažiuota prie I forto. Čia daugiausiai dėmesio skirta forto konstrukcijai ir 1915 metų artilerijos dvikovoms aptarti.

Pro Akademijos miestelį jau aplankę I fortą, dviratininkai pamatė II fortą, o iš ten, Veiverių gatve, nuvažiavo iki betoninės slėptuvės. Gatvėmis ir takeliais prie Sąnašos upelio, jie pasiekė ir III fortą.

Po pietų, kuriuos III forte surengė vietos bendruomenė, dviratininkai nuvyko iki Jiesios baterijos, už pervažos kelionę jie baigė IV forte.

Šeštadienį keliauninkai nuvažiavo apie 30 kilometrų. Sekmadienį, antrojo bandomojo žygio metu, dviratininkai ketina nuvažiuoti apie 18-20 kilometrų.

Šį kartą jie startuos V forte, pravažiuos Panemunės šilą, pėsčiųjų Trijų mergelių tiltą, aplankys VI fortą.

"Studentų gatve, Tvirtovės alėja būrys nuvažiuosime iki VII, po to – iki VIII forto, – pasakojo O.Jurkša. – O papietavę Šilainiuose žygį baigsime, kur ir pradėjome šeštadienį – IX forte".

"Galutinai patvirtinus maršrutą bus rengiamas detalus kelionės ir lankytinų vietų aprašymas, maršrutas pažymėtas plane ir vietovėje. Turėsime puikų, originalų ir turintį ilgalaikę perspektyvą naują Kauno turistinį maršrutą, prie kurio galėsime kabinti maršrutus atskiriems Kauno rajonams, tvirtovės gynybos sektoriams skirtus maršrutus, trasas. Kauno tvirtovė atgyja!" - džiaugėsi šį turistinį maršrutą parengusios viešosios įstaigos „Kauno tvirtovės projektai“ vadovas prof. dr. Valdas Rakutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Pirma diena buvo iš IX forto į V fortą, kur buvo vakarienė ir nakvynė. O kita diena - iš V į IX. Kelionė buvo nuostabi. III forto įgula šiltai sutiko, vaišino kibinais, sultiniu ir kitais skrandžiui mielais dalykais. Ačiū jiems. :) Ačiū visiems, organizatoriams, vedliams ir kitiems prisidėjusiems, kurių dėka žygis buvo puikus. Kažko info čia netiksli. Korespondentai galėtų pabendrauti su organizatoriais, o ne iš nuogirdų kurti. Nes dabar taip atrodo, kai žinai, kaip viskas vyko.

Na , "Kauno dienos" portalas

Na , "Kauno dienos"  portalas portretas
baigia sunykti.Matyt, mazai kas ji skaito (pagal koment skaiciu).Neidomios temos, tokiam miestui, kaip Kaunas.Matyt, laikas keist redaktoriu...

ner

ner portretas
kada pradžia rytoj ?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių