Quantcast

Interaktyvus judesio eksperimentas „Iš naujo“

  • Teksto dydis:

„Iš naujo" - tai interaktyvi judesio improvizacija, kviečianti pabūti ne tik žiūrovu, bet ir režisieriumi.

Kartu su atlikėjais sudalyvauti savotiškame tyrime: ką galima nuveikti erdvėje, kurios funkcijos nėra pritaikytos judesio menui? Kiek mes, nuolat apsupti įvairiais daiktais ir funkcijomis, galime kreipti savo įprastą mąstymą kitu kampu, o gal net visai jį išjungti? Kas nutinka, kai pasiduodame natūraliam impulsui veikti, įvykstančiam dar prieš galvojimą? Kaip reaguojame, kai natūrali eiga staiga sustabdoma ir kryptis priverstinai keičiama?

VDU Vaidybos programos 4 kurso studentai kartu su choreografe Lina Puodžiukaite-Lanauskiene kovo 24 d. 14 val. VDU daugiafunkciniame mokslo ir studijų centre (V. Putvinskio g. 23) pristatys interaktyvų judesio eksperimentą, paremtą improvizacijos technikomis.

„Tikriausiai tai reikėtų vadinti struktūrizuota improvizacija“ – savo mintimis dalinasi choreografė, - „Viso vyksmo idėja kilo analizuojant A. Baricco romaną „Triskart aušroje”. Galutinėje improvizacijoje romano istorijos nerasit, liko tik du žodžiai „iš naujo”, kuriuos gali ištarti tiek atlikėjai, tiek žiūrovai. Tai tarsi žaidimas su likimu, kur bet kuriuo momentu pirminė stuktūra ir kuriami tarpusavio santykiai gali būti keičiami ar atsukami atgal ištarus „iš naujo”. Tuo būdu nuspėjami ar numatyti scenarijai po pastato koridorius ir auditorijas staiga yra sugriaunami ir priverčia atlikėjus ieškoti naujų kelių. Rezultatas tampa netikėtas ir nežinomas ne tik žiūrovui, bet ir atlikėjui. Galima sakyti, kad tai bandymas pažvelgti į momentus mūsų gyvenime, kuomet mes pagalvojame, „o kas būtų buvę jeigu” - kaip pasikeistų gyvenimas jei būtume spėję į autobusą, atsakę „taip”, spėję pakelti telefono ragelį.”

A. Barrico romano „Triskart aušroje“ vaizdiniais paremtas performatyvus judesio eksperimentas kalba apie pasirinkimus, kuriuos kiekvienas iš mūsų daro kiekvieną dieną.
Iš to ir išskirtinė pasirodymo forma. Visas vaizdinys, kurį pamatys ir susikurs žiūrovas, bus individualus – priklausomai nuo pasirinkimų.

„Iš naujo" - tai ne tik pavadinimas, bet ir frazė, kuri viso pasirodymo metu įgalins žiūrovą bet kada keisti pasirodymo eigą bei taip prisidėti prie improvizacijos, kurios baigtis iki paskutinės pasirodymo minutės liks neaiški.

Istorijas kuria VDU vaidybos programos IV kurso studentai: Modesta Jakeliūnaitė, Justė Buslavičiūtė, Milda Jonaitytė, Ričardas Myka, Gabrielė Penčylaitė, Donatas Ališauskas, Arnis Aleinikovas, Inga Sanakojevaitė.

Režisierė / choreografė: šiuolaikinio šokio šokėja Lina Puodžiukaitė – Lanauskienė

Įėjimas laisvas



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių