Quantcast

Į Rusiją iškeliavo paroda apie Lietuvos kelią į laisvę

Žinomas fotomenininkas kaunietis Romualdas Požerskis su itin patriotinėmis nuotraukomis vyksta į Rusiją. Ketvirtadienį Jekaterinburge, Boriso Jelcino centre, bus atidaryta jo nuotraukų paroda "Tautos kūnas – Lietuva, 1988".

Profesorius specialiai šiai parodai, skirtai Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti, atrinko apie 60 unikalių nuotraukų, užfiksuotų Lietuvai svarbiomis akimirkomis 1988–1993 m.

"Mane pasikvietė. Parodą organizuoja Lietuvos Respublikos ambasada Rusijos Federacijoje ir Jelcino centras Jekaterinburge Rusijoje", – prieš skrydį šiandien pasakojo R.Požerskis.

Jis nesiima spėlioti, kokios reakcijos susilauks tokia patriotinė jo paroda šiandieniame politiniame kontekste. Tai ne pirmoji jo paroda Rusijoje, tačiau kitos buvo visai kitokio pobūdžio.

"Šiek tiek nustebau, kad organizuojama paroda būtent tokia tema. Rusijoje galioja įstatymas, leidžiantis bausti už istorijos klastojimą. Istorijos klastojimu ten vadinamas ir, pavyzdžiui, fašistinės ir sovietinės simbolikos sulyginimas, o jos mano nuotraukose sugretinamos keliose vietose. Baudžiama ir už pasvarstymus, kad Molotovo–Ribbentropo paktas yra karo pradžia. Rusijoje taip pat baustini yra ir teiginiai, kad per sausio įvykius Lietuvoje žmonės žuvo nuo rusų kariuomenės, kas bandyta suversti patiems lietuviams", – vardijo R.Požerskis.

Tai, kad Rusijoje jo gali laukti nežinia kas, sufleruoja ir tai, kad jis negavo prašytos kultūros vizos. Teko vykti tiesiog kaip turistui.

Rusijoje taip pat baustini yra ir teiginiai, kad per sausio įvykius Lietuvoje žmonės žuvo nuo rusų kariuomenės, kas bandyta suversti patiems lietuviams.

Simboliška, kad paroda atidaroma B.Jelcino centre, nes įvykiai, užfiksuoti R.Požerskio nuotraukose vyko kaip tik B.Jelcino prezidentavimo Rusijai laikotarpiu.

R.Požerskis nežino, kaip ilgai bus eksponuojama jo paroda. Pats Rusijoje planuoja užtrukti vos kelias dienas.

Dramatiškų istorinių įvykių vaizdai neabejotinai turi neįkainojamą dokumentinę vertę. "Tačiau tai daugiau nei vien istorijos vaizdiniai dokumentai. Fotografijose įamžinti ne tik svarbūs įvykiai, bet ir jų dalyvių išgyvenimai, netiesiogiai perteiktos paties fotografo anuomet patirtos emocijos", – apibūdinama paroda.

Fotomenininkas pasakojo, kad jo taikiniu visuomet buvo žmogaus psichologinė būsena, tarpusavio santykiai, socialinė aplinka, tarsi ieškojo atsakymo į klausimą "Žmogau, kaip tu gyveni?" Tam jis lankydavosi ne tik istoriškai mūsų tautos valstybingumui svarbiuose renginiuose, bet ir senelių globos namuose, vaikų ligoninėse, žūtbūtinėse "Žalgirio" rungtynėse, religiniuose atlaiduose.

Kartu su R.Požerskio paroda Jekaterinburge vyks ir parodos "Tarpukario Kauno architektūra 1918–1940" atidarymas ir Giedrės Žickytės dokumentinio kino "Kaip mes žaidėme revoliuciją" pristatymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apolinaras

Apolinaras portretas
Kelias į Laisvę dar neprasidėjo, esame kryžkelėje ir nežinome, kas yra ta laisvė ir kur jinai:(

Gintas

Gintas portretas
Tiesa akis bado,bet tam ji ir yra

Benas

Benas portretas
Keista.Labai keista.O gal Rusija atkunta? Nesitiki,bet būtų neblogai gyventi draugiškai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių