Quantcast

Į Rotušės aikštę sugrįžo Stalinas

Kaune filmuojama kino juosta pagal rašytojos Rutos Sepetys bestselerį „Tarp pilkų debesų“. Kūrybinė komanda Kaune darbuosis tris dienas.

Padvelkė sovietmečiu

Pagrindinėje miesto aikštėje vaizdas nukelia į gūdų sovietmetį, kai buvo garbinamas Stalinas. Šio diktatoriaus skulptūra trumpam atgabenta į Kauno Rotušės aikštę.

Stalinas būtinas, siekiant iliustruoti 1940-1941 metų laikotarpį ir naujojo filmo scenas.

„Mes šią sceną vadiname „Prie duonos parduotuvės“, nors režisierius ar scenaristas ją apibūdina gerokai plačiau. Į patį scenarijų aš nesikišu. Galiu pasakyti, kad Rotušės aikštėje yra numatyta viena iš filmo dalių, todėl būtent į šią vietą buvo atvežtas penkių metrų Stalinas, kitos dekoracijos taip pat perkelia į 1940-uosius metus“, – pasakojo Aurelijus Silkinis, prižiūrintis, kad filmavimas vyktų sklandžiai.

„Kauno filmų biuro“ atstovas A. Silkinis pasakojo, kad ties kavine „Skliautas“ pakeistas aikštės vaizdas. Dekoracijoms pasitelkti ir seni automobiliai.

Ribojamas eismas

Dėl filmavimo kartais trumpam uždaromas eismas aplink Rotušės aikštę. Filmo kuratorius tikino, kad spūstys tikrai nesusidaro, nes eismo srautas neleidžiamas tik kokias penkias minutes, būtent tada, kai filmuojama scena. Po to automobiliams vėl leidžiama laisvai važiuoti.

Šiandien popiet kūrybinė grupė su įvairiomis dekoracijomis persikels į Kauno arkivyskupijos kurijos kiemą. Čia aktorius ir kamerų šviesas bus galima pamatyti ir rytoj. Tačiau poryt bus filmuojama jau kitoje Kauno vietoje, o po to keliamasi į kitus Lietuvos miestus.

Jautrus scenarijus

Filmas kuriamas pagal 50-yje šalių išleistą R. Sepetys romaną „Tarp pilkų debesų“. Filmo, kurio tarptautinis pavadinimas – „Pelenai sniege“ („Ashes in the Snow“), scenarijų parašė Sandanso kino festivalio alumnas Benas Yorkas Jones'as. Filmo režisierius – Marius Markevičius, kuris yra sukūręs dokumentinę kino juostą apie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę „Kita svajonių komanda“.

„Tarp pilkų debesų“ istorija perkelia į sovietinius laikus. Paauglė Lina su šeima patenka į masinę 1941-ųjų trėmimų bangą. Atskirta nuo tėčio, Lina su broliu ir mama krovininiu vagonu be langų, praktiškai be maisto ir vandens, antisanitarinėmis, žeminančiomis sąlygomis vežama į Sibirą. Ši scena metų pradžioje jau nufilmuota specialiai filmui pagamintame vagone.

Priverstinėje kelionėje į atšiaurųjį Sibirą Lina susipažįsta su Andriumi. Tarp Linos ir Andriaus įsižiebia jausmai, meilė, kurios nesunaikina net siaubingi išbandymai.

Lietuvių kilmės rašytojos R. Sepetys knygoje atsiskleidžia ne tik jos šeimos tremties istorija, bet taip pat ir lemiami visos Lietuvos istorijos tarpsniai. Tad filmo kūrėjai tikisi, kad visas jautrias detales pavyks pavaizduoti ir kino juostoje. Viliamasi, kad visą filmą pavyks nufilmuoti iki birželio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Filme vaizduojami 1940-tieji,taciau Stalinas (fotonuotraukoje) su antpeciais ?!

Mindaugas

Mindaugas portretas
O ar taip nebuvo? Veze vagonuose i Sibira - Igarka, Vorkuta, turiu daug knygu apie tai. Ar buvo ten tualetai, ar dave maisto? Mazai skaitote ir matete. Gaila kaimyne numire, parodytu kaip gyveno Igarkoje, vatinukai nelabai silde, o dar du mazameciai vaikai. Plukde rastus upe. Sodino po viena daigeli is bulvytes. Vaisu, bet pragyveno. Mat Lietuvoje perdaug" zemes turejo. Tegul kiti zmones suzino. Ir mano tevus butu isveze, bet perspejo kaimynas, kuris isvaziavo i Amerika. Kviete ir tevus, bet jie nenorejo isvaziuoti,

to Julijona Laima

to Julijona Laima portretas
Matosi, kad poniai su jumoro jausmu nekas. Čia nei Rusijos televizija rašė, nei koks balvonas. Tiesiog kažkas bandė iš Rusijos televizijos nesąmonių pasišaipyti.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių