Quantcast

Į Raudondvarį atkeliavo skulptūra kaip tapyba

  • Teksto dydis:

Į Raudondvario pilį atkeliavo drobes primenančios trimatės skulptūros plokštumoje. Ekspozicijų erdves užliejo šviesos atspindžiai nuo nugludintų metalo paviršių – geometrines formas įgavusių garsaus šiuolaikinio italų skulptoriaus Massimo Ghiotti kūrinių.

Sąsajos su L.C.Anikiniu

Parodoje "Kitapus regimybės" Kauno rajono muziejuje eksponuojami nauji, per pastaruosius dvejus metus sukurti iškilaus menininko kūriniai. Pasak parodos atidaryme dalyvavusio Italijos ambasadoriaus Lietuvoje Stefano Taliani de Marchio, tai, kad gražioje gotikinėje-renesansinėje Raudondvario pilyje eksponuojami menininko iš Turino kūriniai, yra konkretus tiesioginio ryšio, kuris egzistuoja tarp šio nuostabaus XVII a. dvaro ir Italijos bei italų meno, pavyzdys. "Raudondvaryje XIX a. gyveno, kūrė ir mirė eklektikos menininkas iš Florencijos Laurynas Cezaris Anikinis. Šiandien šis dinamiškas muziejus eksponuoja Maestro Ghiotti ir jo naujausią meninę kūrybą, kurioje atsiranda nauji lyriniai atspalviai, atskleidžiantys ekspresionisto instinktą ir estetinės kontempliacijos troškimą, kur šviesos ir gamta susilieja geometrinėse formose, kur materija ir forma sukuria didelę harmoniją. Tai ta pati harmonija, kuri atrandama ir devinto bei dešimto dešimtmečių Ghiotti kūriniuose, kuriuose menininkas naudoja industrinės eros kietą plieną, geležinius profilius, spyruokles, stūmoklius ir juos paverčia labai žavingais meno kūriniais, šiuo metu eksponuojamais Italijos muziejuose ir aikštėse, kaip ir atvirame Europos parko muziejuje (Vilniaus rajone – red. past.). Esu ypač laimingas, kad šio didžio menininko kūriniai dabar yra Raudondvaryje", – atidarant parodą sakė Italijos ambasadorius Lietuvoje.

Mėgstama kūrybinė medžiaga

Nuo pat kūrybos pradžios 1970 m. metalas tapo mėgstama M.Ghiotti kūrybine medžiaga, padėjusia atvaizduoti dar nematytas formas bei monumentalias skulptūras. Įprastai kuriantis skulptūras, parodoje Raudondvaryje M.Ghiotti eksponuoja nerūdijančio plieno plokštes ir modulines skulptūras. Menininkas ne pirmą kartą rengia parodas Lietuvoje. Šį kartą į Raudondvarį M.Ghiotti atvežė naujausius, per pastaruosius dvejus metus sukurtus, darbus.

Žinomas kaip konstruktyvių, masyvių skulptūrų iš industrinių detalių kūrėjas, šio muziejaus ekspozicinėse erdvėse pristato savo naujausius kūrinius – trimates skulptūras plokštumoje. Darbai ant metalo plokštės žiūrovui pateikiami kaip didelio mastelio tapybos drobės. "Man svarbu, kaip išgauti perspektyvą, kaip tai galima padaryti drobėje. Ieškau naujos meno išraiškos metale. (...) Aš nenoriu, kad darbuose matytųsi reljefas, mano užduotis – vengti jo ir siekti kuo labiau priartėti prie tapybos. Radęs šį būdą, tobulinu skulptūros ir tapybos junginį", – taip savo naująją techniką apibūdina M.Ghiotti.

Menininkas pirmiausia paruošia plieno plokštę, tada ant jos tepa dažus, pro kuriuos persišviečia raižiniai. Paskutinis sluoksnis – lyg užklijuotos metalo juostos – iš tiesų yra tik metalui sugrąžintas pradinis vaizdas. Ritmo ir įtampos kūriniams suteikia intensyvios spalvos, geometriniai ženklai, tuštumos ir nuolatinė atspindžių kaita. Visas šias jėgas savyje talpina plieno plokštė.

Dieviškos proporcijos paieškos

"Kitapus regimybės" kūriniuose metalas vis dar dominuoja, tačiau nerūdijančio plieno plokštės naudojamos drobės pavidalu. Parodoje eksponuojama kita išraiškinga M.Ghiotti pasaulio tema – kai kurios modulinės skulptūros iš serijos "Urbane" ("Miesto"). Tai mažų dimensijų nerūdijančio arba apdoroto plieno skulptūros; kartotinių geometrinių formų elementų visuma, atspindinti konceptualias vadinamosios dieviškos proporcijos formulės paieškas. Šios formulės pritaikymas skulptūroms suteikia harmoningumo bei elegancijos ir tampa dar vienu autoriaus, dirbančio su menui neįprastomis medžiagomis, klasikinės išraiškos bandymu.

Menotyrininkai pabrėžia, kad paroda išsiskiria šviesos atspindžiais ir kūrinių geometrija. Parodos kuratorius – meno kritikas Enzo Fornaro, ne tik Raudondvaryje, bet ir Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje Kaune, Vilniaus parodų erdvėse pristatęs ne vieną iškilaus Italijos menininko parodą. Parodą, anksčiau eksponuotą Vilniaus dailės akademijos galerijoje "Titanikas", remia Italų kultūros institutas Lietuvoje. Paroda Kauno rajono muziejuje veikia iki sausio 29 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių