Quantcast

Į Kauną sugrįžta improvizacijomis pagardintas festivalis „AlfaBosas“

Gruodžio 15–16 d. į Kauną sugrįš jau X festivalis "AlfaBosas", skirtas žymiam bosistui, gitaristui, fotografui bei operatoriui Alfonsui (Alfui) Paurazui atminti.

Atvira kiekvienam atlikėjui

Keliavęs po įvairias Kauno erdves, šiais metais festivalis vyks laisvojo meno buveinėje "Raudona ZOOna". Festivalio lankytojų laukia Šarūno Šarkausko tapybos parodos "Anapus upės upės" atidarymas, improvizacinė bei eksperimentinė muzika – pasirodys gitaristas Marijus Butkevičius, "Ąžuolinių berželių" pučiamųjų instrumentų virtuozas Tomas Razmus, multiinstrumentalistas Giedrius Balbieris, archainės liaudies muzikos specialistė Laura Lukenskienė, gongų improvizatorius Valdas Aleksandravičius, muzikiniai projektai "Ana–Logika", "Entropija" "Re ir Damos" bei kiti.

"Šių metų festivalis bus itin margas, pasirodys įvairūs atlikėjai. Festivalio programa yra atvira – kiekvienas norintysis ateiti ir spontaniškai sugroti ar kitaip atiduoti pagarbą Alfai, galės tai padaryti, tad sulauksime ir staigmenų", – teigė festivalio organizatorius muzikantas Raimundas Eimontas.

Atminties ženklai

Festivalis "AlfaBosas" išsivystė iš 2006 m. gruodį, iškart po A.Paurazo laidotuvių, bare "Džem‘pub" spontaniškai įvykusio atminimo koncerto, trukusio kelias valandas.

Po kelerių metų koncertas peraugo į dvi dienas trunkantį festivalį. "Tų metų lapkritį vyko bosinių gitarų festivalis "Boso fiesta". Simboliška, kad šiame festivalyje paskutinįkart grojau kartu su Alfa. "Boso fiesta" vyko tik tą vienintelį kartą, tačiau man patiko šio festivalio koncepcija, tad nusprendžiau pats rengti boso festivalį Alfos vardu, praplečiant festivalio koncepciją nuo bosinių gitarų iki visų bosinių instrumentų", – pasakojo R.Eimontas.

Deja, rengti festivalį, kurio metu muzikantai grotų tik bosiniais instrumentais, pasirodė per didelis iššūkis, tad buvo nuspręsta neriboti instrumentų įvairovės, taip pat neapsiriboti tik muzika. Vis dėlto išliko pagrindinė festivalio mintis – rimtis, gelmė ir eksperimentinis menas.

"Kad ir kaip ten būtų, festivalis yra skirtas žmogui atminti, tad nesinori paviršutiniškumo. Aišku, tai nereiškia, kad žmonės negalės juoktis ar linksmintis, tačiau tas juokas turi būti nuoširdus", – sako R.Eimontas. Jo teigimu, festivalyje netrūks ir improvizacijų bei eksperimentų – pats A.Paurazas taip pat labai mėgo eksperimentinę muziką".

Improvizacijos galioje

Šių metų festivalyje dominuos įvairovė. Pirmą kartą festivalio istorijoje bus atidaroma paroda, taip pat įgyvendinamas projektas, kurio metu bus grojama gongais, sempluotais varpais bei gitara. Festivalyje pasirodys ir debiutuojantys atlikėjai – projekte "Re ir Damos" kaip solistė debiutuos Kauno sunkiosios muzikos gerbėjams jau pažįstama legendinio baro "Antri namai" barmenė Milvydė. Kaip ir kiekvienais metais, visi atlikėjai festivalio pabaigoje kartu improvizuos spontaniškame orkestre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių