Quantcast

Grafikės aistra – „Laisvės“ improvizacija

  • Teksto dydis:

"Man žodis "laisvė" vizualiai pirmiausia asocijuojasi su Eurikos Masytės daina "Laisvė" ir su balta suknele", – sako grafikė Jūratė Rekevičiūtė, įamžinusi dainininkės suknelę grafikos kūrinyje.

Šis unikalus atspaudas-paveikslas ir personalinė menininkės paroda "Laivė: vaizdas, žodis, rūbas" nuo gegužės 18 d. bus eksponuojami Muziejų naktyje Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro rūmuose (KKKC) trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrame meno projekte "3FREE".

Priešaušrio simbolis

"Džiaugiuosi, kad Eurika man padovanojo tą istorinę suknelę ir aš galėjau ją įamžinti, – šypsosi menininkė. – Žinau, kad pirmą kartą dainą "Laisvė" Eurika atliko 1988-aisiais, anuometinės Kauno radijo gamyklos kažkokiame gamybinių rodiklių metiniame ataskaitiniame susirinkime... Kaip sovietiškai visa tai skamba, ar ne? Tad puikiai įsivaizduoju, kad Eurikos daina "Laisvė" ir jos įvaizdis tuomet buvo kaip gaivus laisvės gūsis priplėkusioje sovietinėje gamykloje..."

"Poetai, politikai, kunigai... Jie visi kūrė Lietuvą, bet ne visi tapo simboliais. Ir štai, visiškai netikėtai, vienu Nepriklausomybės atkūrimo simbolių tampa iki tol mažai kam žinoma žavi mergina, švariu ir sodriu balsu atlikusi dainą "Laisvė". Kaip niekad laiku, kaip niekad įtikinamai, – mena poetas Kęstutis Navakas. – Nežinau, ar kas įsiminė, ką E.Masytė vilkėjo tų koncertų metu. O tai buvo balta – nekaltybės ir vilties spalvos – suknelė, laisvai krintančiomis klostėmis. Jums ji nieko neprimena? Man primena Juozo Zikaro "Laisvę". Asociacija netiesioginė, tačiau viskas stoja į savo vietas: J.Zikaro "Laisvė" – E.Masytės "Laisvė" – balta suknelė – pataikymas tiesiai į žmonių širdis – pagaliau – visų iškovota Laisvė. Štai taip tampama simboliais."

J.Rekevičiūtės paroda įsilies į bendrą trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos" meno projektą "3FREE".

Šimtmečiams pažymėti

J.Rekevičiūtės ir E.Masytės simbolinė "Laisvė" bus eksponuojama atskirai nuo grafikės kitų kūrinių, specialiai šiam darbui sukurtoje ypatingoje erdvėje. Šalia įamžintos E.Masytės "Laisvės" iš Kauno kilusi menininkė eksponuos dar 30 grafikos darbų, sukurtų specialiai laisvės temą gvildenančiai klaipėdietiškai Muziejų nakčiai. J.Rekevičiūtės paroda "Laisvė: vaizdas, žodis, rūbas" įsilies į bendrą trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos" meno projektą "3FREE", skirtą šių trijų valstybių nepriklausomybės šimtmečiams.

"Kultūra – tai ne tik menas. Kultūra aprėpia visus mūsų pasiekimus: mokslą ir technologijas, edukaciją ir švietimą, tradicijas ir etiketą, madą, dizainą, urbanistiką, savitarpio pagarbą ir supratimą. Visa tai galėtume pavadinti visuomenės pagrindu – bendravimo kultūra. Tik ji yra savitarpio ir tarptautinio bendradarbiavimo vertybių visuma, kurią mes pasirengę ginti. Pristatydami projektą "3FREE" mes atkreipiame dėmesį į šį mus visus vienijantį laisvės aspektą", – teigia tarptautinio meno projekto sumanytojas ir kuratorius, KKKC direktorius Ignas Kazakevičius.

"Visas pasaulis su manimi"

Bendravimo laisvė – pasirinkta grafikės J.Rekevičiūtės parodos tema. "Man laisvė – tai galimybė bendrauti, kalbėti, reikšti savo mintis... Ir visa tai šiais laikais yra... feisbukas. Jame telpa viskas – jame galiu kalbėti, skaityti, matyti, komentuoti, rodyti savo kūrinius, matyti žmonių reakciją, kitų meno kūrinius – aš jame galiu daryti viską, nes ten su manim yra visas pasaulis ir aš ten esu su visu pasauliu, todėl man feisbukas yra laisvė, – emocijų neslėpė J.Rekevičiūtė. – Tačiau feisbuko formatas mano kūrybai yra tik rėmas. Juk paveikslas turi turėti rėmą. Tad jis yra tik rėmas paveikslui, bet ne pačiai laisvei!"

J.Rekevičiūtės kūriniuose atsispindi įvairiausios bendravimo laisvės temos: "Life", "Love", "Art", "Freedom", "Lietuva", "Silence"... "Mano kūriniuose yra viskas, ką aš matau ir apie ką kalbu feisbuke. Yra ir meilės, ir gyvenimo, išgyvenimų, ir meno vyno, ir skanių braškių ir šuniško prisirišimo, ir būtinai – katinukas. Koks gi feisbukas be katinuko?" – juokiasi J.Rekevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
GRAZU IR GRAZI

Kojos

Kojos portretas
Gražios kojos .seksova boba;-)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių