Quantcast

Duoklė kvapą gniaužiančiam gamtos grožiui

Galerijoje "Aukso pjūvis" veikia Jolantos Mašidlauskienės keramikos paroda – "Žiemos fajansas".

Tikra lietuviška žiema ir ją lydinčios šventės neretai įkvepia, sužadina mūsų vaizduotę, skatina puošti ar kitaip papildyti mus supančią aplinką. Pradedant didelėmis visuomeninėmis miestų erdvėmis, baigiant kamerine, sau artimiausia namų terpe, kur neretai vietą suranda rankų darbo menininkų kurti objektai, subtiliai papildantys ne tik mūsų gyvenimus, bet ir jaukiai nugulantys ant mūsų kūno. Galerijos "Aukso pjūvis" vitrinoje eksponuojama J. Mašidlauskienės keramikos darbų – dekoratyvinių fajanso dėžučių bei papuošalų paroda kelia namų jaukumo ir baltos žiemos ilgesį.

Keramikė J.Mašidlauskienė – dailininkė, kuri ypač preciziškai žiūri į keramikos paviršių ir daug eksperimentuodama suteikia jam paslaptingą materiją. Glazūromis jai pavyksta išgauti tokius paviršius, kurie neretai verčia mus spėlioti, ar tai tikrai keramikos kūrinys ar natūraliai gamtoje susiformavęs mineralas. Blizgūs, matiniai, itin tolygūs ar korėti, monochrominiai, margi ir ryškumu bei sodrumu akį veriantys paviršiai dengia skirtingų atspalvių, rankomis lipdytų karolių eiles, kurios gali tapti puikia, išsiskirti norinčios damos, įvaizdžio dalimi.

Neretai žiema mums asocijuojasi su tam tikru sąstingiu, visuotiniu užmigimu. J.Mašidlauskienės kurtos dėžutės – tarsi užsnigtos plonu sniego sluoksniu, o iš jų veržiasi augalų motyvai su neryškiai žybsinčiomis aukso akutėmis. Tokiu būdu susidaro gyvybės, judėjimo, budimo įspūdis. Tačiau tai ne pavasario, kaip gali pasirodyti, nuotaika. Tai – besiskleidžiančios žiemos, neužmigdančios, o greičiau viską gamtoje pristabdančios, tam, kad žmogus galėtų ir pats sustoti pasigrožėti šerkšnu ir po juo slypinčia gamta.

Žinant, kad tokių baltų, snieguotų momentų per tris žiemos mėnesius pas mus pasitaiko nedaug, menininkė fajanso medžiagoje užfiksuoja šias akimirkas, kuriomis mes galime grožėtis neskubėdami. Kvapą gniaužiančiam, tačiau laikinam gamtos grožiui ji suteikia paslaptingą materiją, kuri ne tik patraukli estetiškai, bet pasižymi ir funkcionalumu.

Elegancija, saikinga prabanga spinduliuojantys J.Mašidlauskienės kūriniai gali būti įdomūs ir patrauklūs kiekvienam, ieškančiam originalių kasdienybę papildančių elementų, besižavinčiam keramikos meno subtilybėmis bei išsiilgusiam tikros lietuviškos žiemos šarmos vaizdinių.


Kas? J.Mašidlauskienės paroda "Žiemos fajansas".

Kur? Galerijoje "Aukso pjūvis".

Kada? Veikia iki 2017 m. sausio 31 d.


Šiame straipsnyje: keramikaparodakūryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių