Quantcast

Dovana improvizacinės muzikos mylėtojams

  • Teksto dydis:

Bendrystės tiltus tarp Šiaurės šalių statantys lietuvių improvizacinės muzikos kūrėjai garsėja produktyvumu ir vieną po kito pateikia savo sumanymus. Prieš trejus metus suburtas Lietuvos ir Norvegijos muzikantų trio pristato pirmąjį albumą "Plunged".

Kolektyve groja žinomas saksofono, klarneto meistras Liudas Mockūnas, perspektyvus jaunosios kartos pianistas ir kompozitorius Arnas Mikalkėnas bei Danijoje gyvenantis norvegų būgnininkas Haåkonas Berre. Plokštelę, kurią išleido skandinavų improvizacinės muzikos leidybos ženklas "Barefoot records", trio pristatys ir Kaune.

"Plunged" – nuoširdaus, kelerius metus trukusio trio darbo dokumentas. Tai L.Mockūno ir A.Mikalkėno kompozicijos, apibūdinamos kaip modernus kamerinis džiazas, įkvėptas šiuolaikinės akademinės muzikos ir free džiazo. Skaidri muzikos struktūra, kurioje ritminiai ir melodiniai modeliai tampa bet kokios atviros improvizacijos pradžia.

Pirmąjį turą trio surengė 2014 m. spalį. Tuomet dvi savaites koncertuota Lietuvoje, Estijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Čekijoje, koncertuota tokiose salėse kaip "Nasjonal Jazz Scene – Victoria" Osle, "Forum 2000" Prahoje, aplankytas festivalis "Vilnius Jazz", kur ir buvo įrašytas trio albumas "Plunged".

Vienas žymiausių improvizacinės muzikos kūrėjų Baltijos šalyse L.Mockūnas ne vienus metus bendradarbiauja su Šiaurės šalių atlikėjais. Vienas naujausių jo albumų "Live at Divadlo" įrašytas su Švedijos improvizacinės muzikos legenda būgnininku Raymondu Stridu ir lenkų bosistu Rafalu Mazuru. L.Mockūno bendradarbių skandinavų sąrašas ilgas – Jacobas Anderskovas, Stefanas Pasborgas, Peteris Friisas, Matsas Gustaffssonas, Stenas Sandellis, Matsas Eilertsenas, Markas Solborgas, Michaelis Duchas, Peteris Bruunas, Jakobas Riisas, a.a Nicolai Munch-Hansenas, Mikko Innanenas, kolektyvai Toxikum, Konvoj ansamblis su Evanu Parkeriu, Kopenhagos Art ansamblis, New Jungle Orchestra ir daugelis kitų.

Vienas L.Mockūno kūrybinių sekėjų A.Mikalkėnas nuolat ieško naujų išraiškos priemonių, nepripažįsta kompromisų. Savo idėjas jis yra įtvirtinęs projektuose su Kenny Wollesenu, Anne Liis Poll, Seanu Francisu Conway, Francesco Angiuli, Artisu Orubsu, Lasse Lindgrenu.

H.Berre yra nuolatinis leidybos ženklo "Barefoot records" atlikėjas. Prieš penkerius metus jis pirmą kartą prisistatė Lietuvos publikai su trio "Angel". Būgnininko priemonių arsenalas didžiulis – nuo tradicinės perkusijos iki puodų dangčių, grandinių ir elektronikos.

"Barefoot records" įkurtas Danijos, Norvegijos ir Lenkijos muzikantų iniciatyva. Šio nepriklausomo leidybos ženklo kataloge – per 50 kritikų pastebėtų kompaktinių ir vinilinių plokštelių pavadinimų, jos platinamos Europoje ir JAV. "Barefoot records" ypač aktyvūs Danijos muzikos scenoje, papildo Kopenhagos džiazo festivalio programą eksperimentine ir alternatyvia muzika, inicijuoja turus, koncertus.


Kas? Albumo "Plunged" pristatymas.

Kur? Kauno menininkų namuose.

Kada? Kovo 24 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: muzikakoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių