Quantcast

„Dėdes ir dėdienes“ išvys ir kauniečiai

  • Teksto dydis:

Pagal Juozo Tumo-Vaižganto apysaką pastatytas spektaklis "Dėdės ir dėdienės" tikra duoklė didžiajam lietuvių literatūros klasikui. Vilniaus mažajame teatre režisierės Gabrielės Tuminaitės sukurtą spektaklį išvys ir kauniečiai.

Kodėl jauna teatro menininkė pasirinko chrestomatinį mūsų literatūros klasiko kūrinį? Pasak režisierės, apysaka "Dėdės ir dėdienės" parašyta miestiečio, turinčio gerą skonį. Tai sąmoningas lietuviškos tapatybės suvokimas: tvirtai stovint ant žemės, tačiau be perdėto sentimentalumo. Spektaklio kūrėjai sako nesiekiantys tapti rašytojo žinovais: teatrui ima tai, kas yra įdomiausia, juos praturtina ir įkvepia. Taip repetuojant iškilo Mykoliuko ir Severiutės istorija – meistriškai apysakoje šalia viena kitos skambančios grožio, aistros ir begalinio liūdesio temos. Ilgai brandintas G.Tuminaitės darbas tapo kūrybinga ir šiuolaikiška anų laikų Lietuvos kultūros, tapatybės, kasdienio gyvenimo refleksija.

Teatro mėgėjus, pavargusius nuo nesibaigiančio informacijos srauto, spektaklio kūrėjai kviečia pailsinti dvasią: režisierė įsitikinusi – tai klasikos privalumas. "Kai aplinkui tiek daug informacijos ir šokiruoti siekiančios naujosios kūrybos, klasikinis Vaižganto kūrinys tampa priebėga nuo triukšmo ir chaoso. Tai lyg prisėsti ant suolelio ir taip iki ryto užsisėdėti prie lietuviškų marių, stebint paprastą, bet gražų vaizdą, giliai kvėpuojant, neskubant", – sako G.Tuminaitė.

Kaip rašė pats Juozas Tumas-Vaižgantas, dėdės ir dėdienės reiškia ne tiek giminystės ryšį, kiek socialinį santykį tarp ūkį paveldėjusių šeimininkų ir čia pasilikusių dirbti ir vargti "dėdžių", kurių padėtis yra kažkas mišraus tarp tarno, samdinio ir šeimos nario, bet sunkesnė už samdinio, nes dirbama be atlyginimo, dažniausiai tik už "pavalgymą ir menką drabužį".

Pagal apysaką sukurtoje Vilniaus mažojo teatro inscenizacijoje vaizduojami būtent tokie "dėdės" ir tokios "dėdienės": Mykoliukas – aktorius Vainius Sodeika, Severiutė – aktorė Agnė Šataitė ir Rapolas – aktorius Mindaugas Capas. Meistriška rašytojo ranka sukurti personažai, nors ir įstatyti į šiurkščias baudžiavinio kaimo aplinkybes, sugeba labai giliai jausti, stebėti ir suvokti save, patirti aukščiausias būties akimirkas.

Į spektaklį "Dėdės ir dėdienės" mokytojai, grupių vadovai įleidžiami nemokamai.


Kas? Vilniaus mažojo teatro spektaklis "Dėdės ir dėdienės".
Kur? "Girstučio" kultūros centre.
Kada?  Lapkričio 29 d. 18 val.


Visi, planuojantys pamatyti Vilniaus mažojo teatro naujausius pastatymus, turi galimybę bilietus nusipirkti pigiau. Jau nuo šiandien  teatras siūlo ypatingą naujieną –
Draugų bilietą 3+1. Perkantiems tris bilietus, ketvirtas bilietas bus padovanotas.

Draugų bilietą galima įsigyti tiek teatro kasoje, tiek bilietai.lt sistemoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių