Quantcast

Choras „Jaunystė“ jubiliejų atšventė su „Ponu Tadu“

Kauno technologijos universiteto akademinis choras „Jaunystė“ šeštadienį atšventė 90-metį.

Jubiliejaus koncertui kolektyvas parengė premjerą – Zitos Bružaitės muzikinį epą „Nes ilgiuos tavęs“ pagal Adomo Mickevičiaus „Poną Tadą“.

„Sensta ne tas, kuris daug metų nugyveno, o tas, kuris senas širdy. Būna ir aštuoniolikmečių senukų. O „Jaunystė“ – ar jai šimtas, ar pusantro šimto metų bus, ji visada jauna“, – prieš premjerą Nacionaliniame Kauno dramos teatre sakė choro meno vadovė ir dirigentė Danguolė Beinarytė.

Šis choras yra laimėjęs Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimą „Aukso paukštė“ kaip geriausias mėgėjų choras, 2013 m. jis tapo neprofesionalių Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurso nugalėtoju ir iškovojo teisę ketverius metus vadintis geriausiu mėgėjų choru Lietuvoje.

Paklausta, ar yra chorinių kūrinių, neįkandamų „Jaunystei“, su šiuo kolektyvu 22 metus dirbanti D.Beinarytė atsakė: „Per didelį darbą viską galima padaryti“.

Patys choristai premjerinį kūrinį vadino išbandymu. „Atlikti Z.Bružaitės muzikinį epą – rimtas iššūkis. Bet mes daug dirbome ir jaučiamės šiam iššūkiui pasiruošę“, – tikino choro pirmininkas Edgaras Dulskis.

E.Dulskis pasakojo į choristų gretas įsijungęs po pirmo kurso. „Mokyklos laikais dainavau, ir tiems pirmiems studijų metams be dainavimo kažko trūko. Dabar netrūksta nieko“, – šypsodamasis užsiminė pašnekovas. Daugelis choristų kaip įspūdingiausius prisiminimus iš choro veiklos įvardija ne vien dalyvavimą televizijos projekte „Lietuvos balsai. Chorų „Eurovizija“, kai kas savaitę reikėdavo išmokti po naują muzikinį kūrinį ar koncertus „Žalgirio“, Klaipėdos, Šiaulių arenose – ir tradicinius valčių žygius.

„Šiltas, jaunas, smagus, per didelius siekius ir darbus išsiugdantis ištvermę laimingas jaunų žmonių kolektyvas, – šiais žodžiais D.Beinarytė apibūdina dabartinę „Jaunystę“. – Aišku, jis kartais būna pavargęs nuo mano moralų ir kitų pamokymų, bet iš tiesų „Jaunystė“ yra antroji šeima. Ne tik man, Birutei ar Petrui – mums visiems“.

Šiuo metu chore dainuoja per 50 KTU studentų ir alumnų. Naujais nariais choras pasipildo kiekvienais metais. „Vieni išdainuoja penkerius, kiti – dešimt ar daugiau metų. Tie, kurie suserga „Jaunystės“ liga, serga visą gyvenimą. Atėję studentais, patys sukuria šeimas, augina vaikus, paskui, žiūrėk, pas mus jau jų vaikai ateina“, – sakė choro meno vadovė.

Jos vadovaujami Kauno chorai keletą metų iš eilės laimėjo televizinius projektus „Chorų karai“.

Choro jubiliejaus išvakarėse atšventusi 45-ąjį gimtadienį, energingoji D.Beinarytė pastebi, kad tikras choras išsiskiria energija ir charizmatiškumu. „Solistas – individualybė, choras – daug individualybių viename katile. Jas suvienyti ne taip lengva, tačiau kai jos susivienija, turime tikrą chorą. Jo skleidžiama energija – visiškai kitokia, daug stipresnė nei vieno solisto“, – pasak D.Beinarytės, dėl šios energijos, persiduodančios net per televizoriaus ekraną, yra verta dirbti su chorais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emilija

Emilija portretas
džiaugiuosi, kad jaunystė visada jauna. Su Jubiliejumi

vita

vita portretas
smagu matyti jaunus dainuojančius žmones

sveikinu!

sveikinu! portretas
Danguolė - JĖGA! "Jaunystė" - JĖGA!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių