Quantcast

Bendrasis kūrybos vardiklis – redukcija

Prasidėjo tarptautinis keramikų simpoziumas "Mes – Redukcija 2015". Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus Keramikos sekcijos organizuotame Baltijos šalių keramikos simpoziume dalyvauja menininkai iš Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos.

Svarbiausias kas antrus metus vykstančių simpoziumų "Mes –  Redukcija" tikslas – gilinti redukcinės keramikos degimo tradicijas Lietuvoje, kurias tarpukariu išpopuliarino Kauno keramikai. Sudėtinga, specialių žinių ir patirties reikalaujanti redukcijos degimo technika į Japoniją atkeliavo iš Kinijos. Tikėtina, kad redukcinės (liustrinės) degimo technikos pradėta naudoti IV–VIII a. islamiškajame pasaulyje, Egipte, Irane.

Nedžiuginantis išskirtinumas

Keramikos dirbtuvėse Jurbarko g. susirinkę menininkai atsivežė savo jau vieną kartą išdegtus darbus – vadinamuosius biskvitus, kuriuos simpoziumo metu glazūruos, dės į krosnį, gilinsis į sudėtingą oksidacinį degimą – redukciją, o gal atras ir naujų šios technologijos galimybių.

Redukcinio degimo baigiamąjį rezultatą nelengva nuspėti, ugnis dažnai pakoreguoja pirminį sumanymą, tačiau degimo paslaptis įminusių menininkų kūryboje šios korekcijos tik papildo meninę raišką, o pirmus pažinimo žingsnius žengiantiesiems suteikia vertingos patirties.

Kuo šiemetis, jau XIII, simpoziumas yra išskirtinis? "Turbūt tuo, kad nuo 2007 m. kas antrus metus vykdomas tęstinis projektas iš Lietuvos kultūros tarybos negavo nė vieno euro, – liūdnai palingavo galva Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Kauno skyriaus Keramikos sekcijos pirmininkė Živilė Bardzilauskaitė-Bergins. – Visą laimė, kad mus gelbėjo Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus dalinė parama projektui, taip pat neatsisakė padėti LDS, privatūs remėjai, tačiau lėšos – itin kuklios, teko atsisakyti daugelio sumanymų. Džiaugiamės bent tuo, kad tarptautinis keramikos simpoziumas nebuvo visiškai numarintas."

Atviras visiems menininkams

Simpoziume gali dalyvauti ne vien keramikai, bet ir kitų dailės specialybių atstovai, pavyzdžiui, jame noriai dalyvaudavo šviesaus atminimo grafikė Giedrė Gučaitė, antrus metus iš eilės redukcinio degimo paslaptis aiškinasi grafikė Jolanta Galdikaitė.

"Simpoziumas atviras visiems LDS nariams, – primena simpoziumo organizatorė Ž.Bardzilauskaitė-Bergins, – atviras jis ir ne sąjungos nariams, tiesiog minėti menininkai turi atrankai pateikti savo darbus, ir jei komisija mato, kad kūriniai meniški, mielai pakviečiame į redukcinio degimo simpoziumą ir juos. Malonu, kad kasmet daugėja sunkiai nuspėjamą degimo techniką norinčių suvaldyti jaunų menininkų. Šįmet tarp dalyvių darbų vyrauja skulptūrinė keramika."

Vienos dienos paroda

Nuo rugpjūčio 27 d. vykstantis simpoziumas baigsis rugsėjo 1 d. toje pačioje patalpoje surengiant vienos dienos "Redukcijos" dalyvių parodą.

"Turėjome nemažai sunkumų Keramikos muziejuje organizuojant tarptautinę kasmet vykstančią keramikų parodą "Pavasaris", todėl nusprendėme minėtos erdvės nebeprašyti", – į klausimą kodėl paroda nebus tradiciškai eksponuojama Kauno keramikos muziejuje, atsakė projekto organizatoriai.

Yra ir gera žinia: "Redukcijos" dalyvių paroda nuo spalio 6 d. bus eksponuojama Vilniaus Pamėnkalnio galerijoje, taip pat išleisime parodos katalogą, – priduria redukcinio degimo simpoziumo pradininkas ir kuratorius, taptautinės Ženevos keramikos akademijos narys Juris Berginis. – Parodos, kuri dedikuota LDS 80-mečiui, atidarymo nerengsime, lapkričio 7 d. ruošiamės jos uždarymui, nes tądien vyks LDS jubiliejaus minėjimas." Visų Kauno keramikų vardu LDS fondui tądien bus padovanotas puikus šiųmetės tarptautinės keramikų parodos "Pavasaris" dalyvio Rimo VisGirdos (JAV) darbas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių