Quantcast

„Auros“ tvarkaraštis: keturi tarptautiniai festivaliai per mėnesį

  • Teksto dydis:

Vos pasibaigus Tarptautiniam šiuolaikinio šokio festivaliui "Aura 28", Kauno šokio teatras "Aura" žengė į intensyvių gastrolių laikotarpį ir per mažiau nei mėnesį keturiose valstybėse pristatė keturis skirtingus spektaklius.

Naujos pažintys, idėjos ateities festivaliams ir pastatymams bei kultūrinio tinklo Kinijoje susitikimas – tai tik dalis perspektyvų, atsivėrusių per mažiau nei vieną mėnesį kelionių.

Aplinkybės pakeitė kūrinį

Pirmoji stotelė – tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis "One Dance Week" Bulgarijoje, Plovdivo mieste, kuriame Lietuvos šokio informacijos centras surengė Lietuvos šiuolaikinio šokio pristatymą. "Aura" į festivalį atvyko su spektakliu "Godos" (chor. Birutė Letukaitė / Anne Ekenes, Pia Holden).

"Godas" planuota rodyti ir Švedijos "IndepenDANCE" šokio festivalyje Geteborge (Švedija), tačiau dėl finansinių priežasčių organizatoriai paprašė "Auros" persikelti į mažesnę erdvę. Teko rinktis kamerinį spektaklį, tad į Geteborgą išvyko buvusio spektaklio "Padaryk iš manęs jungiklį" nauja redakcija dviem šokėjams, pusės valandos trukmės spektaklis, prieš pusmetį rodytas Tokijuje.

Galios tematika spektaklyje skleidžiasi per vyro ir moters santykius, kai manipuliaciją keičia atgaila. Amžinas žmogaus pasirinkimas tarp tamsos ir šviesos, tarp gėrio ir blogio. Spektaklyje veikė du "Auros" šokėjai ir kompozitorius Antanas Jasenka.

"Pirmas spektaklio variantas buvo su vienuolika šokėjų ir kompozitorių. Palikome tik du šokančius, tačiau Antano atsisakyti neketinu – jo dėka spektakliai visuomet gyvi, ypatingi, nes grodamas scenoje jis keičia savo muziką priklausomai nuo atmosferos publikoje ir nuotaikos, kurią kuria šokėjai", – sėkmingu bendradarbiavimu džiaugėsi "Auros" vadovė B.Letukaitė.

"Jungiklio" pristatymą Geteborge sekė dar keletas malonumų – galimybė apsilankyti dviejose pasaulinėse šokio premjerose Geteborgo operos teatre ir susitikti su buvusiais "Auros" šokėjais, dabar gyvenančiais Švedijoje.

Staigmenos Kinijoje

Vos porai dienų grįžus į Kauną, pradėta ruoštis kelionei į Kiniją, kur Tarptautiniame šokio festivalyje "2018 Beijing International Dance Festival and Ballet Competition for Dance Schools" kauniečiai pristatė šokėjų Claros Antoinette Josephine Giambino ir William Blake Seidel duetą "Frida".

Anot B.Letukaitės, publika spektaklį priėmė nepaprastai šiltai, tiek kinai, tiek iš Europos atvykę šokio profesionalai reiškė didelį susižavėjimą. Labiausiai nustebino aštuoniasdešimtmetė Kinijos šokėja, didelė Kinijos žvaigždė, kuri koridoriuje "Auros" komandai kone sušoko tradicinį kinų šokį, bandydama išreikšti jausmus, kuriuos jai sukėlė matytas spektaklis.

Vizito metu "Aura" pasveikinta prisijungus prie tarptautinio tinklo "China-CEEC Dance Culture Union". Anot šokio teatro vadovės, tinklas padės ne tik intensyvinti gastroles Tolimuosiuose Rytuose, bet ir suteiks galimybę kviesti į "Aurą" šokti profesionalus iš Kinijos – šalis šiuo atžvilgiu turi daug potencialo.

Išsvajotas kvietimas

Paskutinę metų kelionę B.Letukaitė vadina atgaiva širdžiai – 25-ą kartą Potsdame (Vokietija) vykstančiame naujausias meno formas pristatančiame festivalyje "Unidram 25. International Theatre festival Potsdam". Keletą metų "Aura" teikė paraiškas dalyvauti festivalyje ir šįmet sulaukė kvietimo – Postdamo festivalis atsirinko spektaklį "Sprendimas" (režisierė ir choreografė B.Letukaitė).

"Tai vienas stipriausių ir įdomiausia programa pasižyminčių festivalių, kuriuose teko lankytis, – džiaugėsi B.Letukaitė. –  Nors "Unidrama" pirmiausia pristato teatro spektaklius, jų atrinkti darbai ypatingi – šįmet nė viename mano matytame spektaklyje nebuvo kalbama, didelis dėmesys paskirtas vizualiems, novatoriškus sprendimus pasirinkusiems spektakliams."

Kaip ir kasmet, metams baigiantis, "Aura" paruošė dovaną kauniečiams ir miesto svečiams, kurią nori padovanoti gruodžio 13 d. "Žalgirio" arenos amfiteatre.

Visi bilietai į "Sprendimą" iššluoti likus kelioms dienoms iki premjeros, o spektaklį publika palydėjo audringomis ovacijomis, kurias liudija ir Lietuvos kultūros atašė Ritos Valiukonytės videofilmas feisbuke. B.Letukaitę sužavėjo festivaliui naudojamos Potsdamo erdvės: "Unidrama vyko rajone, nutolusiame nuo miesto centro vos per 5 min., jame koncentruojasi keliolika scenos menams pristatyti skirtų pastatų (kadaise naudotų arklidėms, fabrikams ir kitoms reikmėms). Tarp jų – dešimt black box tipo scenų su aukščiausios klasės apšvietimo ir garso įranga, daugybė studijos tipo erdvių repeticijoms, visų žanrų renginiams, yra netgi Fluxus muziejus. Vieną iš viešnagės dienų netgi išsinuomojome salę savo būsimos premjeros repeticijai."

Svarstydama apie galimybę pasikviesti Potsdame matytus spektaklius į festivalį "Aura 28", B.Letukaitė buvo skeptiška: "Įdomiausiuose mano matytuose spektakliuose naudojamos įvairios medžiagos – nuo scenos lubų pilamas vanduo, aktoriai uždega ugnį, scena ir pirmos žiūrovų eilės skęsta putose..."

Įspūdinga premjera ir tradicijos

2018-ųjų "Auros" gastrolės baigėsi, tačiau intensyvus repeticijų ir renginių laikotarpis tęsiasi. Lapkričio 24-ąją sostinės Bernardinų bažnyčioje vyko kompozitoriaus ir dirigento Vaclovo Augustino kūrinio "Missa Pro Centesimo Anno Restitutionis Lituaniae" premjera, kurioje "Aura" pasirodė skambant choro "Jauna muzika", Klaipėdos kamerinio orkestro, sopranų Linos Dambrauskaitės ir Mildos Baronaitės- Gudeikienės atliekamai muzikai.

Gruodžio 5-ąją šokio teatras tęsia savo kasmetę tradiciją dovanoti renginį neįgaliesiems, kurie šįmet kviečiami žiūrėti spektaklio "Norėčiau būti paparčio žiedu" (chor. Bea Debrabant), o gruodžio 6-ąją spektaklis keliauja į Telšių Žemaitės dramos teatrą.

Gruodžio 8 d. "Aura" vyksta į Šiaulius – dalyvaus šiuolaikinio meno festivalio 'VIRUS’23" uždarymo renginyje, kuriame bus apdovanoti ryškiausiai pasirodę Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos dizaineriai. Tam B.Letukaitė ruošia specialią 20 min. "Sprendimo" versiją, kurią atliks įspūdingais spektaklio kostiumais vilkintys šokėjai drauge su kompozitoriumi Antanu Jasenka ir vokalistu Ilja Gunu.

Šis gruodžio renginių maratonas nėra vienintelis, kuriame ketina dalyvauti šokio teatro vadovė B.Letukaitė – kelias dienas ji paskirs Izraelyje pristatomam šokiui, kurio stebėti vyks į Jeruzalėje vykstantį festivalį "MSDH – Jerusalem International Dance Week 2018" ir Tel Avivo "Suzanne Dellal International Exposure". O "Auros" metus užbaigs dvi gastrolės Lietuvoje.

Gruodžio 18 d. spektaklis "Sprendimas" bus rodomas Vilniuje, Menų spaustuvėje, o gruodžio 20-ąją "Aura" vyksta į Uteną – pirmą kartą mieste rengiamas teatro festivalis, kurio idėją įkvėpė Rokiškyje daugybę metų vykstantis "Vaidiname žemdirbiams", sukviečiantis geriausius kiekvieno sezono profesionalių Lietuvos teatrų spektaklius.

Kaip ir kasmet, metams baigiantis, "Aura" paruošė dovaną kauniečiams ir miesto svečiams, kurią nori padovanoti gruodžio 13 d. "Žalgirio" arenos amfiteatre. "Aura" ruošia nuotaikingą šokių vakarą, kuriame skambant įvairaus stiliaus muzikai bus pristatytos B.Letukaitės ir pačių šokėjų kurtos miniatiūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

palaikykim savus

palaikykim savus portretas
net viena lietuvaitė ten šoka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių