Quantcast

Atsigręžęs į žydinčią gyvenimo pusę

Pavargusiuosius nuo įkyraus lietaus ir kasdien vis labiau tamsėjančių dienų, "Parko galerija" kviečia pasidairyti po džiaugsmingą, kelionėmis alsuojančią tapybos parodą – Eigirdo Scinsko "Ocean series".

Apie džiaugsmą ir keliones

E.Scinskas savo tapybai įkvėpimo semiasi iš kelionių po šiltuosius kraštus, kur kaip išprotėjusios žydi magnolijos, noksta mandarinai ir granatai, kur panirus į vandenį galima grožėtis pasakiškais koraliniais rifais, kur šviečia saulė, neblėsta dangaus giedruma, kur, regis, žmonės moka džiaugtis gyvenimu.

Lietuvis taip pat žino, kad gyvenimas – šventė ("kaip žydėjimas vyšnios"), tačiau saulės spindulių stoka, šiltojo metų sezono trumpumas daro savo – jis jautriai, kartais pernelyg, suvokia trapumą, laikinumą, o niūraus dangaus ir lietaus, kartais tokio įkyraus ir, atrodo, niekad nebesibaigsiančio, kamuojamas, gana dažnai užsidaro į pernelyg užsitęsiančios melancholijos, deja, gana dažnai ir depresijos, kalėjimą ir tada belieka skaičiuoti tingiai ištįsusias dienas.

Tapytojas E.Scinskas turi priešnuodį prieš tokią gyvenimą nuodijančią egzistenciją. Kad ir koks būtų gyvenimas, jis visada turi savo žydinčią pusę. E.Scinskui tai yra kelionės ir tapyba. Žinoma, negalima nutylėti, kad jis – populiarus fotografas, tačiau ši veiklayra menininko darbas, o tapyba tai, kur jis gali išsisakyti. O pagrindinė dailininko kalba" būtų apie džiugesį, patiriamas teigiamas emocijas, apie nuostabias keliones ir jose patiriamus malonius išgyvenimus. Visa tai jis įkrauna ir į savo paveikslus, galbūt todėl gerbėjų, o ir pirkėjų, menininkui netrūksta.

 

Be dramos ir akligatvių

Oranžinė, balta, dažna mėlio paletė jo abstrakcijose kuria ne tik džiaugsmingų emocijų atmosferą, bet ir liudija puikią tapytojo spalvinę klausą.

E.Scinsko tapyboje nė su žiburio nerasi dramos, ieškojimų sunkio, nevilties ar beprasmybės akligatvių. Jis sąmoningai pasirinko šviesiąją gyvenimo pusę ir savo darbais kalbėti apie pozityvumo naudą. Oranžinė, balta, dažna mėlio paletė jo abstrakcijose kuria ne tik džiaugsmingų emocijų atmosferą, bet ir liudija puikią tapytojo spalvinę klausą. Meistriškai sukomponuotos spalvinės dėmės sukuria akiai gražią abstrakciją, tačiau dailininkas savo darbuose kuria ir kitą pamatymo variantą. Pavyzdžiui, tapybos darbe "Lazy panda" galima ieškoti ir rasti pandą arba paveiksle "One journey" – itališką laikraščio užrašą, kaip nuorodą į kelionę, kita vertus, tai nėra būtina – vaizduotė pati susikurs arba pasakojimą, arba atgaivą – kelionės miražą, nes spalvomis, taupiu figūratyvu, kompoziciniais sprendimais menininkas perteikia kelionėse ryškiai įstrigusius matytus vaizdus.

Nepasakysi, kad gana didelių formatų E.Scinsko paveikslai būtų labai ekspresyvūs, ypač turint galvoje stereotipiškai džiugias spalvas (o džiaugsmas neretai siejasi ir su euforija). Tai nėra ekspresyvi gesto tapyba – greičiau racionaliai apgalvota, ramiai išieškota patirtų įspūdžių raiška. Paveiksluose galima įžvelgti ir tapybinių citatų iš pasaulio meno muziejų, kurios išmoktos (gerąja prasme) liudija praktinį išsilavinimą ir dailės išmanymą. Ir viena aišku – darbai sukurti lengva ranka, nesikankinant: neužkankinant nei drobės, nei žiūrovo.

Malonios patirtys

E.Scinsko tapybinė okeano serija, kurią šiuo metu galima pamatyti "Parko galerijoje", neabejotinai padovanos šventišką, turtingą reginį akims bei džiugių emocijų ir nebebus būtina belstis į kitą pasaulio kraštą ieškant šilumos ar ryškesnių spalvų. Beje, dabar Lietuvoje ruduo taip pat dovanoja gražų rudenėjančių medžių spalvų žaismą, vis dėlto tai krintantys, mirštantys lapai, o išlindusi saulė ir vėl primena minėtus Salomėjos Nėries žodžius, kad gyvenimas (mūsų dienos) – kaip žydėjimas vyšnios, trumpas ir beregint praeinantis, todėl reikia skubėti gyventi, nes praeis, nebegrįš jis. Net ir saulė rudenį byloja tą patį – rytoj gali lyti, gali stipriai atvėsti ir diena bus trumpesnė.

Galbūt todėl ir reikia tokių kaip E.Scinsko paveikslų – džiugių, pakylėjančių, be dramų, be egzistencinių krizių ar nuopuolių. Drobėse užfiksuota / sustabdyta laiminga akimirka, malonūs išgyvenimai niekur neskubina, niekuo nebaugina, nemėgina kažką atrasti ar perkeisti, nes gyvenimas ir taip gražus, jei, pasak dailininko, atsigręžti į jo žydinčią pusę.


Kas? E.Scinsko paroda "Ocean series".

Kur? "Parko galerijoje" (M.Valančiaus g. 6).

Kada? Veikia iki lapkričio 9 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Genijaus darbai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių