Quantcast

Amžinai jaunas choras jubiliejui rengia staigmeną

Kauno technologijos universiteto (KTU) akademinis choras "Jaunystė" pavasarį švęs savo koncertinės veiklos 90-metį. Daugiau kaip du dešimtmečius chorui vadovaujanti, visai Lietuvai pažįstama maestro Danguolė Beinarytė sako, kad šį jubiliejų choras pasitiks su unikaliu projektu.

Jubiliejaus proga choras rengiasi pristatyti muzikinį epą "...nes ilgiuosi Tavęs" pagal Adomo Mickevičiaus poemą "Ponas Tadas" (Vinco Mykolaičio-Putino ir Justino Marcinkevičiaus vertimas, Zitos Bružaitės muzika). Naujo, didelės apimties, oratorijos pobūdžio muzikinio kūrinio temos: meilė, emigracija, giminių nesantarvė, politinės vingrybės, aktualios ir šiandien.

"Jaunystė" – vienas seniausių akademinių chorų. Jis gyvavo nenutrūkstamai visais periodais ir savo veikloje neapsiribojo mėgėjišku lygiu. Didžiosiose Kauno miesto scenose yra atlikęs operą-misteriją "Undinė" (muzika Z.Bružaitės), miuziklą "Jotvingio rauda" (muzika Dainiaus Pavilonio) ir kitus rimtus kūrinius. Choro profesionalumą rodo bendradarbiavimas su profesionaliais autoriais ir pelnyti solidūs apdovanojimai pastaraisiais metais: 2014-aisiais Aukso paukštė nominacijoje "Ryškiausia Lietuvos žvaigždė", 2013-aisiais – pirmoji vieta tarptautiniame aukštųjų mokyklų mišrių chorų konkurse "Juventus" ir "Grand Prix" Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse. Dėl teisės atstovauti Lietuvai choras varžėsi televizijos konkurso "Lietuvos balsai. Chorų Eurovizija 2014" finale.

Kolektyvas dalyvauja Dainų šventėse, tarptautiniuose "Gaudeamus" festivaliuose, įvairiuose koncertuose ir projektuose. Pasak choro vadovės, visur, kur kviečiami, suspėti net neįmanoma.

Choro gretose nuolat yra apie 50–70 narių. Vieni išeina, kiti ateina, vieni neužsibūna, o kiti rimtai "suserga" choro liga. "Reikia intensyviai dirbti savo laisvu laiku, tai nėra kaip nueiti į būrelį. Užtat atlygis – žiūrovų širdies šiluma", – apie choro kasdienybę pasakoja D.Beinarytė.

Įdomiausias, pasak jos, amžinas judėjimas: nemažai choristų susidainuoja – tampa poromis, susituokia ir ilgai kartu gyvena, o jų vaikai, sekdami tėvų pėdomis, taip pat ateina dainuoti į "Jaunystę".

"Liūdna tik tai, kad norint sukurti ką nors gražaus reikalingas finansavimas ir be rėmėjų nelabai ką gali padaryti..." – sako D.Beinarytė, šiuo metu paskendusi repeticijose ir organizaciniuose jubiliejaus reikaluose.

Kūrinio premjera – balandžio 30 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Miesto visuomenei ir choro gerbėjams pakartotiniai koncertai numatyti gegužę ir lapkritį.

Koncerto, skirto jubiliejui, pabaigoje dabartiniai choro nariai ir absolventai atliks jungtinę šventinio koncerto dalį. Šiuo metu intensyviai buriami buvę choristai. Repeticijos jiems vyks vasarį, kovą ir balandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių