Quantcast

Abiturientų kūrybinių darbų gynimai – pirmas žingsnis į ateitį

Kasmet pavasariui įgavus pagreitį, meno gimnazijose, mokyklose, prasideda abiturientų kūrybinių baigiamųjų darbų gynimai, kuriuose jaunoji karta pristato pirmąjį rimtą savo "produktą", kuris galbūt taps žingsniu į svajonės viršukalnę.

Atsakinga akimirka

Prisimenant savo akistatą su komisija ginantis baigiamąjį darbą 10-oje, o vėliau 12-oje klasėje, atsakomybės buvo ne ką mažiau, nei ginantis bakalauro ar magistro darbą universitete, todėl dalyvaujant Kauno kolegijos Menų akademijoje vykusiuose Kauno dailės gimnazijos (KDG) abiturientų baigiamųjų kūrybinių darbų gynimuose, sugrįžo prisiminimai: virpantis balsas, mintinai išmoktas tekstas, kuris lemiamu momentu pasimiršta, ir gynimą apvainikuojantis klausimas: "O kas toliau?"

Beje, KDG baigiamųjų kūrybinių darbų gynimai Kauno kolegijos Menų akademijoje vyksta ne pirmus metus – taip suteikiama galimybė abiturientams pristatyti savo kūrinius plačiajai visuomenei. Be to, bendradarbiaujant abiems ugdymo įstaigoms, moksleiviai skatinami dalyvauti kolegijos paskaitose, o mokytojai turi galimybę vesti pamokas, naudodamiesi Menų akademijos kūrybinėmis fotografijos, stiklo, keramikos, tekstilės, odos studijomis ir jose esančia profesionalia technine baze.

Jokio radikalumo

Menų akademijos "Pelėdų kalno" galerijoje, ekspozicinėse "Koridorių" erdvėse ir buvusioje laikinojoje M.K.Čiurlionio dailės galerijoje eksponuoti abiturientų baigiamieji kūrybiniai darbai, žinoma, ne be jiems talkinusių mokytojų patarimų, konceptualiai išgryninti, vizualiai išbaigti, pasirenkant darbo įdėją geriausiai reflektuojančią dailės techniką.

Ekspozicijoje greta klasikinės aliejinės tapybos, meistriškai atliktos grafikos, meditatyvių tekstilės kompozicijų, natūralų medžiagiškumą pabrėžiančių skulptūros kūrinių, eksponuoti ir instaliatyvūs objektai, konceptualūs dizaino projektai, subtilūs mados dizaino kūriniai. Dvyliktokai, ieškodami šiuolaikiškesnių koncepcijos vizualizavimo formų, vengė eksperimentų ar skirtingų raiškos priemonių jungčių, tačiau savo baigiamaisiais kūrybiniais darbais pademonstravo pasirinktos dailės šakos įvaldymą ir jos pritaikymą idėjai realizuoti.

Gimnazistų kūrybinių baigiamųjų darbų temos varijavo nuo asmeninių istorijų, susietų su supančios aplinkos, kasdienybės kontekstais iki atsiminimų apie vaikystę, praleistą tekančios saulės šalyje – Japonijoje; nuo baltų, slavų, skandinavų senųjų simbolių tyrinėjimo ir jų sąsajų ieškojimų iki dangaus kūnų stebėjimo, jų mitologizuotų simbolių perteikimo; nuo įkvėpimo ieškojimo steampunk (fantastikos žanras) estetikoje iki meno krypčių interpretacijų; nuo prisiminimų apie vaikystės žaislus iki sovietinės architektūros tyrimų, į šią istorijos atkarpą žvelgiant jauno žmogaus akimis.

Kūrybiniai ieškojimai

Ekspozicijoje išsiskyrė grafikos kūriniai, kuriuose atsiskleidė įtaigus piešinys, subtili linijų plastika, dinamiška baltų – juodų dėmių ritmika. Monumentalumu, minimalistine formų estetika įdomios buvo skulptūros, o skulptūriniai objektai, pasitelkiant sukonstruotus mechanizmus, nustebino koordinuotais judesiais.

Tapybos kūriniuose atsiskleidė dvyliktokų spalvų, potėpių paieškos, medžiagiškumo kūrimas tapybinėmis priemonėmis, atidumas pasirinktam motyvui ir dėmesys detalėms. Tekstilės kūriniai įdomūs savo skirtingumu: nuo austų kompozicijų, interpretuojant nacionalinius motyvus, iki dekoratyvių, autorinių lėlių ar abstrakčių, harmoningų, spalviškai jautrių kompozicijų.

Gynimų metu pristatyta ir keletas drabužių kolekcijų, grįstų ekologinėmis antrinio daiktų panaudojimo idėjomis bei šiuolaikiškomis aukštosios mados dizainerių kūrinių interpretacijomis. Taip pat eksponuota originali tautiniais baltų, slavų, skandinavų motyvais margintų marškinėlių serija. Visame absolventų baigiamųjų kūrybinių darbų kontekste išsiskyrė vienintelis dizaino projektas – vizija "Žalgirio" arenos fasadui ir aplinkai patobulinti.

Abiturientai savo baigiamuosiuose darbuose kalbėjo apie tai, kas jiems svarbu dabartyje, nesiekdami užaugti anksčiau laiko ar kopijuoti to, ką kuria brandesni menininkai. Jie išliko savimi. Manau, tai drąsus ir pagarbos vertas pirmasis žingsnis į ateitį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių