Quantcast

80-metį „Suktinis“ švęs šokio sūkuryje

  • Teksto dydis:

Prieš 80 metų susibūręs seniausias Lietuvoje liaudiškų šokių kolektyvas "Suktinis" kviečia visus į šiam jubiliejui paminėti skirtą renginį, kuris žada būti įspūdingas ir ilgai nepamirštamas.

"Suktinis" vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo kurti temines koncertines programas, o 1976 m. gimė ir iki šiol gyvuoja tarptautinis liaudiškų šokių festivalis "Šoki, trypki", kuris suteikė  šalies žiūrovams galimybę susipažinti su Vengrijos, Graikijos, Austrijos, Danijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos tautinių šokių menu. "Suktinis" didžiuojasi ir nemažu prizinių vietų laimėjimų skaičiumi daugelyje konkursų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Įdomus faktas ir tai, kad per 80 metų šeimomis tapo nemažas skaičius "Suktinyje" šokančių porų. "Tiksliai neskaičiavome, bet turbūt jų būtų apie dvidešimt ar dar daugiau. Visas kolektyvas yra kaip bendra šeima. Yra žmonių, kurie šoko atėję dar su mokyklinėmis uniformomis, šoka ir dabar. Jie kartu švenčia visas šventes, vasarą kartu važiuoja gastrolių į kokią kelionę. Dabar nuvilnijo penkiasdešimties metų jubiliejai, kuriuos taip pat siekia ypatingai atšvęsti būtent kolektyve. Jie visą laiką kartu", – pasakoja daugiau nei 40 metų meno vadove dirbanti choreografė Laimutė Mintaučkytė-Rekašienė.

Kolektyvui šokis nėra vien laisvalaikio praleidimas ar tam tikro sporto forma dar ir todėl, kad šiuos žmones suvedė itin stipri meilė tautinei kultūrai, jos dvasios puoselėjimui ir tąsai. Anot kolektyvo vadovės, šokėjus vienija išskirtinai stiprus užsidegimas.

"Šokėjai važiuoja į užsienyje vykstančius festivalius net savo pačių lėšomis. Mums įdomus ne tik pats šokis, bet ir sceninis artistiškumas, kūrybiškumas, elegancija, grakštumas. Giria mūsų moteris, kad jos išskirtinės. Tautiniam šokiui išmokti reikia mokytis daugybę metų, gal tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai yra paprasta. Bet svarbiausias čia yra noras ir entuziazmas. Dabar viso yra keturiolika porų, kurios niekieno neverčiamos noriai šoka ir ateina į kiekvieną repeticiją su šypsena", –  džiaugiasi L.Mintaučkytė-Rekašienė.

Jubiliejui skirtoje vakaronėje susitiks ne tik pats kolektyvas ir jo ištikimi gerbėjai, bet ir buvę jo vadovai, šokėjai, muzikantai ir visas būrys svečių – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto tautinių šokių ansamblis "Ave Vita", Ežerėlio kultūros centro kapela "Samanėlė", Ramučių kultūros centro Domeikavos liaudiškos muzikos ansamblis "Seklyčia", Tado Kviklio kapela, liaudiškų šokių kolektyvas "Ainiai", aktorė Virginija Kochanskytė, skaitovė Stefa Navardaitienė, solistas Gytis Murauskas. Iš viso renginyje žada dalyvauti apie 150 dalyvių, savo trykštančiu entuziazmu į šokių sūkurį įsuksiančių net ir didžiausią skeptiką.


Kas? Koncertas "Šokių tiltai".

Kada? Gruodžio 10 d. 17 val.

Kur? Kauno kultūros centre "Tautos namai" (Vytauto pr. 79).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių