Quantcast

3D spausdintuvu realizuoja net savo svajones

"Kauno dienos" fotografui Evaldui Virkečiui nebereikia pirkti kabliuko šluotai pakabinti ar telefono laikiklio ant dviračio. Smulkius buities daiktus jis atsispausdina trimačiu (3D) spausdintuvu. Tuo jo ambicijos neapsiriboja.

Nusipirko internetu

Nuo vaikystės konstruoti mėgstančiam vaikinui visuomet patiko kažką kurti savo rankomis. Todėl įrenginys, kuris gali pagaminti detales pagal paties sukurtus brėžinius, E.Virkečiui buvo norų išsipildymas.

Pirmąjį 3D spausdintuvą jis nusipirko. Atsiųstas detales tereikėjo surinkti pagal schemą. "Tai labai paprasta. Jį surinkti galėtų ir keturiolikmetis", – maždaug mikrobangų krosnelės dydžio spausdintuvas kainavo apie tūkstantį eurų.

Iš tiesų E.Virkečiui reikėjo ne paties spausdintuvo, o jo potencialo save reprodukuoti – modelis "Reprab", kurį nusipirko E.Virketis, gali atspausdinti savo brolį. Tai yra pagrindines konstrukcijos detales. Kitus priedus – veržles, guolius, tvirtinimo strypus galima įsigyti bet kurioje statybinių prekių parduotuvėje, tačiau mikroschemas ir variklius teks siųstis internetu.

Svajonė – velomobilis

Taigi kartu su kolega E.Virketis pradėjo spausdinti kitą spausdintuvą – ne identišką dvynį, bet dvigubai greitesnį ir spausdinantį didesnį tūrį. Šiuo metu draugų kūrinys jau yra visos komplektacijos, tereikia jį suprogramuoti.

"Sukūrėme prototipą, kurį norėtume paleisti į gamybą. Visada reikia daryti tai, ko nerandi prekyboje ir kas negali patenkinti tavo poreikių", – šypsojosi vaikinas.
Jo svajonė – sukurti dar didesnį trimatį spausdintuvą, kuriuo būtų galima atspausdinti velomobilio detales.

Kol kas E.Virketis džiaugiasi, kad gali palengvinti sau buitį spausdindamas paprastus kasdienai reikalingus daiktus. Reikia kabliuko pakabinti šluotai – pusvalandis, ir daiktą jau laikai rankose, kol užsiimi kita veikla – spausdintuvas savarankiškai dirba pagal duotą užduotį. Anot vaikino, tai daug pigiau ir užima mažiau laiko, nei ieškoti tokio daikto parduotuvėse.

Reikia inžinerinių žinių

Tuo pačiu aparatu E.Virketis pasigamino laikiklį telefonui ant dviračio, planšetės laikiklį ant virtuvės sienos ir kitų smulkių daiktų.

Kad tai padarytum, reikia turėti 3D spausdintuvą ir daikto brėžinį, pagal kurį jis spausdina. Vis dėlto toks užsiėmimas – ne kiekvieno nosiai. Kad galėtum pasigaminti, pavyzdžiui, unikalias formeles sausainiams, turi išmanyti braižybą ir turėti inžinerinių žinių.

Anot E.Virkečio, daugelio daiktų brėžinius gali rasti internete specialiose duomenų bazėse, tačiau neturėdamas tam tikrų sugebėjimų brėžinį galėsi tik padidinti arba sumažinti – modifikuoti nepavyks.

"Jei neturi elementaraus inžinerinio supratimo, spausdintuvas neišpildys tavo poreikio. Nebent jis reikalingas tik žaidimams nekuriant kažko unikalaus. Juolab reikia suprasti, kad ne viską apsimoka spausdinti. Kai kuriuos daiktus yra pigiau gaminti fabrikuose, tačiau prototipams gaminti trimatis spausdintuvas yra idealus", – E.Virketis pateikia pavyzdį – norint pamatyti, kaip realiai atrodo ant popieriaus nupieštas virdulys, ar patrauklus jo dizainas, ar patogus vartotojui, daug pigiau jį būtų atsispausdinti 3D spausdintuvu, nei gaminti tradiciniu būdu fabrike.

Kaip spalvinimo knygelė

Gaminant daiktą trimačiu spausdintuvu sunaudojama tik tiek medžiagos, kiek reikia detalei pagaminti: "Nėra jokio frezavimo, drožimo, nėra atraižų. Tačiau kai kuriems objektams spausdinti reikalingos papildomos sutvirtinimo detalės, kurias spausdintuvas pagamina pats, vėliau jos lengvai nusiima."

E.Virketis trimatį spausdintuvą vadina automatizuota spalvinimo knygele, nes jis pirmiausia nupiešia kontūrą, o po to jį nuspalvina. Ir taip sluoksnis po sluoksnio, kol sukuriamas erdvinis objektas.

3D spausdintuvo pagrindas – ant ritės suvyniota plastiko vija, kuri yra lydoma 200 laipsnių temperatūroje ir purškiama pro 0,5 mm dydžio skylutę. Jo veikimo principas panašus į karštų klijų pistoleto, kurį naudoja floristai. E.Virketis sąmoningai naudoja organinį plastiką, pagamintą iš kukurūzų, kuris paliktas gamtoje greitai suyra.

Išlaisvina vaizduotę

Vis dėlto trimačiai spausdintuvai nėra pririšti prie medžiagų ir būdo. Su skirtingais spausdintuvais galima spausdinti ir iš metalo, gumos, plastiko su medžio drožlėmis. Medžiagų atrandama vis daugiau – pavyzdžiui, Londone lietuvė išrado būdą spausdinti iš natūralių vaisių sulčių.

"Man tai yra Aladino lempa. Moku braižyti, tačiau daugybės technologinių dalykų neišmanau, todėl mokausi iš klaidų. Nuostabiausia, kad trimačiu spausdintuvu gali gaminti tokias formas, kokių tradiciniu būdu neįmanoma padaryti. Tai erdvė tavo fantazijoms", – šypsosi vaikinas.

Trimačiu spausdintuvu daro revoliuciją

3D spausdintuvą naudoja ne tik buitiniai vartotojai – jis vis labiau išnaudojamas verslui. Internete galima rasti ne vieną skelbimą Lietuvoje, kur siūloma atspausdinti daiktą pagal brėžinį, siūlomos paslaugos architektams ir dizaineriams, kuriems reikia atsispausdinti maketus.

Mokslininkai 3D spausdinimą bando išnaudoti revoliuciniams išradimams. Kinai skelbia, kad sukūrė milžinišką spausdintuvą, kuris iš betono namą gali pastatyti per parą.
JAV buvo pristatytas pirmasis atspausdintas automobilis, kurio kėbulas sveria tik aštuonis kilogramus, o jo gamyba tetrunka 48 valandas. Kompanija "Local Motors" tokius automobilius planuoja pradėti pardavinėti dar šiais metais, o jų kaina sieks 18–35 tūkst. dolerių.

3D spausdintuvas gelbėja ir žmonių gyvybę. Atspausdintos organų kopijos medikams leidžia tiksliau atlikti operacijas. Naudojant spausdintuvą šią savaitę Didžiojoje.Britanijoje pavyko išgelbėti dvejų metų mergaitę, kuri turėjo skylutę širdyje. Panaudoję magnetinį rezonansą ir 3D spausdintuvą medikai galėjo išsamiai išnagrinėti širdies kopiją ir sėkmingai atlikti operaciją.

Mokslas žengia dar toliau – Australijoje kuriamas trimatis biospausdintuvas, kuriuo būtų galima spausdinti organus, kaulus ir dantis iš žmogaus ląstelių. Didžiosios Britanijos mokslininkai tikina atradę būdą atspausdinti akies tinklainės ląsteles, galinčias išgelbėti regėjimą. JAV mokslininkai šiemet trimačiu spausdintuvu sukūrė širdies stimuliatoriaus atitikmenį.

3D spausdintuvų ateitimi tiki ir gynybos pramonė. Praėjusių metų pabaigoje Didžiosios Britanijos gynybos technologijų bendrovė "BAE Systems" pirmoji išspausdino metalinę detalę naikintuvui "Tornado". Vėliau ji paskelbė animacinį vaizdo įrašą, vaizduojantį, kaip lėktuvas išspausdina kitą lėktuvą savo viduje ir jį paleidžia skristi.

Trimačiai spausdintuvai gali padėti apeiti ir sankcijas, pradedant naikintuvų atsarginėmis dalimis, baigiant naftos pramonės įranga. Ekspertai mano, kad taip sankcijos, kurios buvo itin svarbi užsienio politikos dalis jau ne vienai kartai, pavirs pasenusia idėja.

Juolab kad atsivers naujų galimybių ginklams gaminti. Pirmieji šaunamieji ginklai 3D spausdintuvu buvo pagaminti jau pernai. Kol kas tik plastikiniais pistoletais jau pradėta prekiauti internetu, vadinasi, įsigyti tokį ginklą be leidimo gali bet kas, o juk tai kelia riziką visuomenės saugumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ZEMAITIJOS PREZIDENTAS

ZEMAITIJOS PREZIDENTAS portretas
TAI SAUNU. VAIKINE TIK PIRMYN. Neklausyk ka tau raso neispruse pacanai. Jiems pades tik sapnu kunigss.Nauja technologija yra universali. Sekmes

nesamone

nesamone portretas
Pirkti 3D spausdintuva uz 3000+ litu tik tam, kad atsispausdintum keleta kabliuku, kainuojanciu keliasdesimt cnt.

vyt

vyt portretas
mano nuomone , todel ir nuzudytas prie kremliaus , kad niekas nesurastu nusikaltelio. galvoju , kad prie kremliaus filmuojamos arba zudomos net itartinos skruzdes
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių