Quantcast

Suomijoje kūdikio susilaukė pirmas translytis vyras

  • Teksto dydis:

Suomijoje viena lytį pakeitusi moteris, kuriai buvo taikoma hormonų terapija, tapo pirmuoju kūdikį pagimdžiusiu translyčiu vyru, trečiadienį pranešė vietos žiniasklaida.

Pagal Suomijos įstatymus translyčiai asmenys turi būti nevaisingi.

„Gimęs kūdikis svėrė beveik keturis kilogramus ir buvo 53 centimetrų ūgio“, - sakė translytis vyras Suomijos naujienų agentūrai  „Lannen media“, praėjus dviem savaitėms po gimdymo.

Vyro tapatybė neskelbiama, saugant šeimos privatumą.

Šis vyresnis nei 30 metų vyras juo tapo 2015 metais, teisėtai pakeitęs lytį po ilgametės testosterono terapijos.

Tačiau translytis nusprendė atšaukti visą šią procedūrą turėjusią užbaigti lyties keitimo operaciją ir pabandė pastoti nuo savo vyro.

Pagal Suomijoje galiojančius hormonų terapijos įstatymus, norėdamas pakeisti lytį iš moteriškos į vyrišką asmuo privalo įrodyti, kad yra „nevaisingas“.

Suomijos medicinos praktikoje translyčiai pacientai yra laikomi nevaisingais po to, kai jiems ilgą laiką būna taikoma testosterono terapija.

Tačiau kartais, jeigu hormonų terapija yra sustabdoma, jų vaisingumas gali atsistatyti.

Šis atvejis yra išskirtinis, nes Helsinkio rajone gyvenanti pora nusprendė nutraukti hormoninį gydymą ir vyrui vėl sugrįžo mėnesinės.

„Ar aš noriu, kad visuomenė man diktuotų, ką galiu daryti su savo kūnu ir savo gyvenimu? Niekas manęs nesustabdys“, - vyras sakė interviu didžiausiam Suomijos dienraščiui „Helsingin Sanomat“ anksčiau, kai dar laukėsi kūdikio.

Suomija yra vienintelė iš Šiaurės šalių, reikalaujanti, kad lytį keičiantys asmenys būtų nevaisingi, ir dėl to pastaraisiais metais sulaukia griežtos žmogaus teisių organizacijų kritikos.

Mažylio susilaukusiam vyrui buvo suteiktos tėvystės atostogos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rima

Rima portretas
urodas ir yra urodas.

Prajuokino

Prajuokino portretas
Koks dar vyras? Jei taip butu tai simonko butu daugiavakis...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių