Quantcast

Niujorke benamės katės pasitelktos karui su žiurkėmis

  • Teksto dydis:

Niujorko betono džiunglėse klaidžioja daugybė sulaukėjusių ir beglobių kačių, o dabar kai kurios iš jų teikia praktinę naudą: šios plėšrūnės padeda kontroliuoti miesto žiurkių populiaciją.

Grupė savanorių, kuriuos parengė Niujorko iniciatyvinė grupė „Feral Cat Initiative“ gaudo sulaukėjusias kates, kurios kelia rūpesčių gyventojams arba kurioms iškyla pavojus dėl statybų, tuomet jas sterilizuoja ir paskiepija. Siekiama grąžinti kates į jų ankstesnes teritorijas, bet kai kurios atsiduria rajonuose, kur gyvena daug žiurkių.

Katės patruliai saugo miesto kulinarijos ir maisto parduotuvėles, automobilių pardavimo salonus ir Grenič Vilidžo bažnyčios teritoriją. Keturios katės patruliuoja prie iškrovimo rampų Jacobo K.Javitso (Džeikobo K.Džavico) suvažiavimų centre, kur gabenamas maistas ir šiukšlės jau daug metų vilioja graužikus.

„Samdydavome deratizacijos darbuotojus, bet gamta turi geresnį sprendimą“, - sakė šio didžiulio centro tvarumo vadybininkė Rebecca Marshall (Rebeka Maršal). – Ir katės nieko nekainuoja.“

Maždaug 6 tūkst. savanorių baigė kursus, kurių metu išmoko teisingai gaudyti kates.

Programa vykdoma per privačiai finansuojamą koaliciją „Mayor's Alliance for NYC's Animals“, kuri vienija daugiau kaip 150 gyvūnų gelbėjimo grupių ir prieglaudų. Ji apskaičiavo, kad penkiuose Niujorko rajonuose klaidžioja iki pusės milijono sulaukėjusių ir beglobių kačių.

Gatvės katės gyvenimas – sunkus. Kai kurios buvo išmestos anksčiau jas auginusių žmonių. Daugybė nugaišta nuo ligų ir badavimo arba partrenktos automobilių. Kitos suėda užnuodytų kačių ėdalo, kurio gyventojai specialiai išdėlioja, siekdami jų atsikratyti, sako aktyvistai.

Daug šių gyvūnų yra perkeliami Niujorke vykdant plėtros projektus, nes naujos statybvietės sukuria pavojingas sąlygas katėms, gyvenusioms miesto užkaboriuose – pradedant tuščiais sklypais, baigiant griūvančiomis gamyklomis ir tuščiais sandėliais.

Dviejų tuzinų kačių kolonija, gyvenanti viename sklype Manhatano Vest Saide, turi būti iškelta dėl numatomų 3 mlrd. vertės biurų dangoraižio statybų. Vienas miesto tarybos narys tariasi su gyventojais ir vystytojais, kad katės būtų perkeltos į saugią vietą.

Javitso centro katės – Sylvesteris (Silvesteris), Alfreda, Mama Cat (Mama Katė) ir Ginger (Džindžer) – prie 56 jo iškrovimo rampų buvo privilioti maždaug prieš dvejus metus: kačių ėdalu, kurio atnešdavo gyvūnus mėgstantys darbuotojai. Neseniai vieną rudens rytą Sylvesteris įsitaisė prie sunkvežimio, tykodamas ir pasirengęs pulti auką

Katės yra plėšrūnės, bet nebūtinai medžioja žiurkes. Ekspertai sako, kad graužikus dažniau atbaido kačių kvapas ir išmatos.

„Žiurkė motina niekada neves jauniklių netoli plėšrūno, nes katės suėstų mažylius“, - sakė „Mayor's Alliance for NYC's Animals“ prezidentė Jane Hoffman (Džein Hofman).

Kačių populiacijos dydis yra kontroliuojamas sterilizuojant, o šias operacijas nemokamai atlieka draugija „Humane Society of New York“ ir ASPCA. Daugumos sulaukėjusių kačių neįmanoma atiduoti naujiems šeimininkams, nes jos jau yra pernelyg sulaukėjusios.

Pasak R.Marshall, savanorių dėka „mes saugome laukinę gamtą mieste, o katės gauna antrą šansą gyventi“.


Šiame straipsnyje: Niujorkaskatėsžiurkės

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
O pas mus visais įmanomais būdais stengiamasi atsikratyti kiemo katėmis. Užkalami langeliai rūsiuose, katės nuodijamos, ir visaip kitaip žudomos. Pažiūrėsiu, ką kalbės tokie žudikai, kai namus užplūs žiurkės, kaip amerikoj. Kai naktį iš lovos kojos negalės iškelt, butuose šmirinės graužikai.

darius

darius portretas
Rode per discovery tv kad liutu slapimas atbaido grauzikus, tai kaciu turetu buti tas pats.

gal

gal portretas
Šį kartą amerikiečių pavyzdys bus taikus , pigus , ekologiškas ir naudingas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių