Quantcast

Nelaime pasibaigęs rekordas – 1,5 mln. balionų danguje

  • Teksto dydis:

Egzistuoja daugybė būdų sukelti visuotinį chaosą. Tikriausiai vienas iš kūrybiškiausių – 1,5 milijono balionų su heliu paleidimas į laisvę viduryje miesto siekiant pasaulio Gineso rekordo titulo. 

Ši istorija įvyko 1986 m. Klivlende, tačiau dėl tragiškų pasekmių net ir po trisdešimties metų miestas ją prisimena labai gerai.

Specialiai šiam rekordui buvo pastatyta konstrukcija su metaliniu tinklu viršuje. Ji buvo sukurta taip, kad išlaikytų dviejų milijonų helio balionų kuriamą keliamąją jėgą. Teigiama, kad visas pasiruošimas – šios konstrukcijos gamyba, įvairių leidimų koordinavimas, diskusijos su Gineso rekordus fiksuojančiais specialistais, balionų ir helio pirkimas bei savanorių paieška – truko daugiau nei pusę metų. Visgi šio laiko nepakako, kad būtų užtikrintas sklandus ir, svarbiausia, saugus rekordo siekimo bandymas.

Lemtingą rugsėjo 27 d. prasidėjo balionų šventė. Savanoriai vienas po kito pripūtė daugybę helio balionų, sėkmingai buvo renkami ir pinigai iš susidomėjusių žmonių. Tačiau oras nebuvo idealus – artėjo audra, buvo šalta ir vėjuota. Nuspręsta dėl saugumo balionus paleisti anksčiau laiko – vietoj dviejų milijonų planuotų balionų paleisti tik kiek mažiau nei 1,5 milijono.

Jie pakilo gana sklandžiai, greitai apsupo garsųjį „Terminal Tower“ pastatą ir atrodė gana įspūdingai. Prieš tai „Disneyland“ priklausęs rekordas buvo pagerintas. Tačiau tada balionai susidūrė su šaltu atmosferos frontu ir lietumi, todėl greitai nusileido ant žemės. Neišvengiamai prasidėjo chaosas. Dieną prieš tai Erio ežere dingo du žvejai. Kai gelbėtojai pastebėjo apsivertusią jų valtį, jie vis tiek negalėjo greitai priplaukti, nes trukdė ežero paviršių nukloję tūkstančiai balionų. Abu žvejai žuvo.

 

 

Balionai trukdė ir eismui, įvyko keletas avarijų. Netoliese buvusiame žirgyne taip pat įvyko nelaimė – žirgai, išvydę besileidžiančius ir visur besimėtančius balionus, išsigando, pradėjo blaškytis. Keletas jų patyrė sunkias traumas. Galiausiai, oro uostas valandai turėjo nutraukti darbą, kol nuo pakilimo tako buvo šalinami pavojingomis šiukšlėmis virtę balionai.

Koks visos šios istorijos rezultatas? Rekordas buvo pasiektas, tačiau dėl įvairių ieškinių buvo prarasta nemažai pinigų. Kitą kartą tokio renginio organizavimui tikriausiai bus skiriamas didesnis dėmesys ir bus imtasi geresnių atsargumo priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių