Quantcast

Karas su čiurkšlintojais: San Fransisko sienos dažomos specialiais dažais

  • Teksto dydis:

Panašu, kad šlapintis ant San Frasisko sienų artimiausiu metu bus nebe taip paprasta, kaip buvo iki šiol.

Mat San Fransisko pastatų sienos intensyviai dažomos hidrofobiniais dažais nuo šlapimo – mėginantieji nusičiurkšti ant tokios sienos rizikuoja, kad visas šlapimo pūslės turinys nuo sienos atšoks kaip žirniai ir permerks besišlapinančiojo kelnes, blauzdas, apavą.

Šlapinimasis viešose erdvėse – įsisenėjusi San Fransisko bėda. Miesto savivaldybė už šlapinimąsi gatvėse griežtai bausti pradėjo nuo 2002 m. Už šios taisyklės pažeidimą (pagavus nusikaltimo vietoje) buvo skiriama bauda nuo 50 iki 500 JAV dolerių. Tačiau laikas parodė, kad tokia priemonė mažai veiksminga – šlapimas San Fransisko gatvėse ir toliau liejosi laisvai.

Vis dėlto nuleisti rankų miesto valdžia neketina. Problemą mėginama spręsti pasitelkiant technologijas. Kaip rašo "San Francisco Gate", miesto komunalinio ūkio tarnybos darbuotojai devynių pastatų pirmojo aukšto sienas padengė hidrofobine plėvele – nuo tokio paviršiaus šlapimas tyška atgal ant hidrodiversanto. Netrukus planuojama hidrofobiniais dažais nudažyti ir daugiau miesto sienų.

Šią idėją San Fransiskas nusižiūrėjo iš Hamburgo (Vokietija) – ten hidrofobinės technologijos sėkmingai sutramdė gausias organizmo skysčių perteklių viešoje vietoje nulieti nesidrovinčių alaus gėrėjų gretas.

Tiesa, ar toks receptas bus veiksmingas San Fransiske, dar nežinia. Mat šio miesto gatves ir sienas dažniausiai laisto ne alaus mėgėjai, o ribotų sanitarinių galimybių benamiai – jų San Fransiske yra ypač daug.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių