Quantcast

Edinburgo aukcione už rekordinę kainą parduotas butelis reto viskio

  • Teksto dydis:

 Butelis itin reto škotiško visko trečiadienį buvo parduotas viename Edinburgo aukcione už kainą, pranokusią ankstesnį pasaulio rekordą.

60 metų senumo viskis „Macallan Valerio Adami 1926“ per aukcionų namų „Bonhams“ organizuotą renginį buvo parduotas už 848 750 Didžiosios Britanijos svarų (947 tūkst. eurų) sumą, įskaitant komisinius.

Gegužę kitas toje pačioje statinėje subrandinto viskio butelis buvo parduotas Honkonge už 814 081 svarą.

„Bonhams“ gėrimų ekspertas Richardas Harvey (Ričardas Harvis) sakė naujienų agentūrai AFP: „Pirkėjas yra iš Tolimųjų Rytų, kur esama didžiulio susidomėjimo viskiu.“

„Visur Tolimuosiuose Rytuose atsidaro viskio barai, taigi, ten susidomėjimas milžiniškas“, – pridūrė jis.

Pasak R. Harvey, galima teigti, kad „nuo trečdalio iki 40 proc. mūsų pardavimų atitenka pirkėjams Tolimuosiuose Rytuose“.

„Bonhams“ dabar priklauso pasaulio rekordai už tris brangiausiai kada nors aukcione parduotus visko butelius.

Kitas Edinburge dirbantis „Bonhams“ viskio eksperas Martinas Greenas (Martinas Grinas) nurodė: „Didelė garbė pasiekti naują pasaulio rekordą, o ypač jaudinama, kad tai buvo padaryta čia, Škotijoje – viskio tėvynėje.“

Trečiadienį parduotas viskis buvo išvarytas 1926 metais ir laikytas statinėje iki 1986-ųjų, kai buvo išpilstytas į butelius.

Buvo pagaminti tik 24 šio gėrimo buteliai su etiketėmis, sukurtomis dviejų popmeno garsenybių. Dvylikos etikečių dizainą sukūrė Peteris Blake'as (Piteris Bleikas), o ant dar 12 butelių buvo užklijuotos etiketės, sukurtos Valerio Adami (Valerijaus Adamio) – įskaitant parduotąjį Edinburge.

Butelį aukcionui pateikęs pardavėjas jį įsigijo 1994 metais tiesiogiai iš viskio daryklos „Macallan“ už neįvardytą sumą. Šis butelis buvo didesnės kolekcijos, kurią savininkas nusprendė parduoti, dalis.

Nežinoma, kiek šio butelių tebėra išlikę, bet manoma, kad vienas jų buvo sunaikintas 2011 metais per žemės drebėjimą Japonijoje. Dar vienas, kaip manoma, buvo atidarytas ir išgertas.

Škotiško viskio ekspertas Charlesas MacLeanas (Čarlzas Maklinas) sakė AFP: „Viskis yra trečioji pagal populiarumą alternatyviojo investavimo priemonė vertybinių popierių rinkos netikrumo laikotarpiu po vintažinių automobilių ir meno kūrinių. Pastaraisiais metais palankumas jam buvo didesnis negu auksui.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių