- LRT.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Meksikietiško skonio lervos, traškūs skrudinti skėriai, kokosiniai vabzdžiai, aplieti šokoladu, – skanėstai, kuriuos birželio 3 d. ragaus visas pasaulis. Globalinis renginys „Pestaurant“ šiais metais organizuojamas Vilniuje, Lukiškių aikštėje, kur nuo 11.30 iki 12.30 Vilnius ir jo svečiai kviečiami pasigardžiuoti neįprastais dienos pietumis.
Jill Rodgers, didžiausio pasaulyje kenkėjų kontrolės įmonių tinklo „Rentokil“ marketingo direktorė, pasakoja, kad pirmą kartą vabzdžių restorane „Pestaurant“ įvairiais gardėsiais mėgavosi vos keli tūkstančiai drąsuolių. Po kelerių metų šis renginys išaugo į globalinį.
„Prie mūsų projekto prisijungė ir kitose šalyse esančios mūsų grupei priklausančios bendrovės. Tad dabar įvairiausiais egzotiniais gyviais mėgaujasi dešimtys tūkstančių gyventojų iš įvairių šalių ir žemynų: Lietuvos, Vokietijos, Australijos, Norevegijos, Pietų Afrikos ir kt. Pernai vienuolikoje šalių buvo suvalgyta per 200 tūkst. įvairiausių vabzdžių“, – sako J. Rodgers.
Vadovė, paklausta, koks šio projekto tikslas, pabrėžia, kad tai – puiki galimybė pabendrauti su žmonėmis, edukuoti, atsakyti į rūpimus klausimus ir į kenkėjus pažvelgti iš teigiamos pusės.
„Vienose šalyse žmonės drąsesni – jie ne tik ragauja jau specialiai užaugintus ir apdorotos vabzdžius, bet ir mielai užkandžiauja mėsainiais su lervomis ar balandžiais“, – kalba vadovė.
Kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė tikina, kad Lietuvoje kepti balandžius dar nedrįsta.
„Šiame projekte dalyvausime jau trečią kartą. Savo restorano lankytojams patiekiame įvairaus skonio lervų, svirplių, skėrių, ledinukų su skopionais, skruzdėlėmis ir kt. Smagu matyti žmonių reakcijas, kaip jie įveikia savo baimes, perlipa psichologinius barjerus ir su malonumu mėgaujasi gardėsiais. Lietuviai drąsūs, bet kol kas balandžių nekepsime – kiekvienais metais stengiamės lankytojams patiekti vis naujų skonių, tad reikia dar viską išragauti“, – pasakoja M. Kutkaitė.
Biologas Liutauras Grigaliūnas pabrėžia, kad daugiau nei 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje savo maisto racioną jau papildė vabzdžiais.
„Vabzdžiuose yra gausu baltymų, vitamino B, geležies ir cinko. Be to, juose yra mažai riebalų. Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje įprasta maitintis specialiu būdu apdorotais skėriais. Jie labai maistingi – 100 g šių vabzdžių yra per 20 g baltymų, per 35 mg kalcio ir 5 mg geležies. 100 g svirplių turi tik 121 kcal, kai toks pat kiekis jautienos turi 288 kcal. Be to, naminis svirplys turi keturis kartus daugiau baltymų nei toks pat kiekis vištienos. Valgant vabzdžius yra praturtinama mityba ir sumažinamas suvartojamų angliavandenių kiekis“, – apie vabzdžių maistinę vertę pasakoja biologas.
Restoranas veiks tik vieną dieną. Kenkėjų kontrolės ekspertai laikinai veiksiantį vabzdžių restoraną „Pestaurant“ atidaro birželio 3 d. Vilniuje, Lukiškių aikštėje. Tą dieną vilniečiai ir jų svečiai nuo 11.30 iki 12.30 galės nemokamai vaišintis dienos pietumis. Restoranas veiks tik vieną dieną. Restorano šefai lankytojams jau turi paruošę dar Lietuvoje neragautų skanumynų, kurie pareikalaus didelės drąsos, kad juos įveiktumėte.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šimtmečio Dainų šventė: laukti tarsi Kalėdų
Vasarą vyksiančios šimtmečio Dainų šventės organizatoriai ragina jau dabar gyventi šventės nuotaikomis, laukti jos kaip Kalėdų ir svarsto apmokestinti kai kurias repeticijas. Šimtmečio Dainų šventė „Kad giria...
-
Lietuvos nacionalinis dramos teatras surengė pirmąjį teatrų tvarumo forumą2
Lietuvos nacionalinis dramos teatras balandžio 11 d. surengė pirmąjį teatrų tvarumo forumą, į kurį susirinkę scenos menų lauko profesionalai klausėsi užsienio ir Lietuvos kolegų pranešimų apie tai, kaip teatrai galėtų veikti gamtai draug...
-
Vilniuje atidaromi atnaujinti Sapiegų rūmai
Vilniuje, Antakalnyje, penktadienį atidaromi atnaujinti Sapiegų rūmai. ...
-
„Kino pavasarį“ aplankė 105 408 žiūrovai, rengėjai jau ruošiasi jubiliejiniam festivaliui1
Dvi savaites kino gerbėjus lepinusio, ramiai gyventi neleidusio ir kino teatrus žiūrovais pripildžiusio Vilniaus miesto kino festivalio „Kino pavasaris“ rengėjai skaičiuoja šiemet sulaukę daugiau nei 105 000 žiūrovų ir džiaugiasi ...
-
Gimtadienis po žeme: „Neakivaizdinis Vilnius“ kviečia išjungti tamsą
Nuo požeminio koncerto, kino kapsulės iki nemokamų ekskursijų po plika akimi nematomą Vilnių, jo rūsius, bunkerius, slaptus kiemelius bei vitražais inkrustuotus pastatus. Unikalią galimybę atrasti miestą po miestu ir giliau slypinčias jo istorijas ...
-
Šiuolaikinio britų džiazo pulsas – „Vilnius Mama Jazz“ pristato programą
Daugelis Europos džiazo entuziastų jau ne vienerius metus vienbalsiai tvirtina – karščiausias šio žanro taškas Senajame žemyne yra Londonas. ...
-
„Dialogai su Čiurlioniu“: ketvirtąjį sezoną atidarys Ukrainos pianistas P. Bondaras3
M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje ketvirtus metus vykdomas muzikinis projektas „Dialogai su Čiurlioniu“, inicijuojantis užsienio šalių atlikėjų įsitraukimą į Lietuvos muzikos pasaulį, kviečia į 2024 m. pavasario sezono koncertus ...
-
Kino teatruose – apdovanojimų sulaukęs lietuvių filmas „Marijos tyla“
Nuo balandžio 19 d. Lietuvos kino teatrų ekranuose mirgės šiandienai itin aktuali režisieriaus Davio Sīmanio istorinė drama „Marijos tyla”. ...
-
MO muziejuje atidaroma paroda „Žemyn triušio urvu“
Balandžio 11-osios vakarą MO muziejaus mažojoje salėje bus atidaryta nauja Baltijos šalių meno paroda „Žemyn triušio urvu“. Kūrinius nuo 1960-ųjų iki šių dienų pristatančioje parodoje tyrinėjama savasties paie&scar...
-
Londono džiazo revoliucionieriai „Binker & Moses” – „Vilnius Mama Jazz“ pristato programą
Festivalis „Vilnius Mama Jazz“ tęsia tradiciją Lietuvos publikai pristatyti ryškiausius naujųjų laikų britų džiazo talentus. Vėlyvą gegužės 24-osios vakarą (22 val.) festivalio scenoje – saksofonininko Binkerio Goldingo ir ...