Quantcast

Būna ir taip: moters akyje – paslaptingas ir itin retas žiedas

  • Teksto dydis:

Jei, kaip sakoma, akys yra sielos veidrodis, tai šios akys rodo kai ką mažų mažiausiai neįprasto. Šis atvejis pasireiškė vienai 37 metų Kinijos gyventojai iš Guangdžou miesto.

Į gydytojus ji kreipėsi dėl nepaliaujamai ašarojančių, skaudančių akių ir dėl erzinančio jų niežulio.

Po pirminės apžiūros gydytojas – oftalmologas įvertinęs akių būklę teigė, jog rimtai susirūpinti nėra dėl ko. Visi rodikliai normos ribose, o sprendžiant iš pakitimų, tai viso labo lengvos formos alerginis konjuktyvitas.

Tačiau gydytojas taip pat atkreipė dėmesį į kai ką, ko įprastai neišvysi. Akies rainelės dalis nutolusi apie 1,5 mm nuo vyzdinio krašto – vadinamasis rainelės garbanų vainikas,  priklausantis tam pačiam kraujagysliniam akies dangalui, kaip jau tikriausiai atkreipėte dėmesį pamatę nuotrauką, pasirodė labai neįprastos formos.

Tai itin retas reiškinys. Toks retas, kad ši nuotrauka su trumpu aprašymu buvo publikuota didžiausią citavimo indeksą iš visų mokslinių medicinos srities recenzuojamų leidinių turinčiame žurnale „New England Journal of Medicine“. Ir nors nuotraukoje užfiksuota kairioji akis, toks pats reiškinys pastebėtas abiejose. Tačiau išsigąsti nėra ko.

Garbanų vainikas yra struktūrinė rainelės dalis. Per veidrodį pažvelgę į savo ar kito žmogaus akis iš labai arti, pastebėsite, kad rainelė turi žiedinę struktūrą ir kad įmanoma atskirti centrinę, arčiau vyzdžio esančią zoną, nuo periferijoje esančios krumplyno zonos. Šias zonas kaip tik ir skiria garbanų vainikas. Tiesa, daug lengviau atskirti šias zonas įmanoma šviesių akių savininkams.

Skirtumas toks, kad garbanų vainikas yra plokščia struktūra, tačiau kaip rodo šis atvejis, taip yra ne visada.

Ar tai kenkia sveikatai? Nė kiek. Ši būklė visiškai nekenksminga ir nereikalauja jokių terapijos priemonių. Na, bent jau iki šiol nėra jokių duomenų, kad tai galėtų turėti kokios nors neigiamos įtakos sveikatai.

Moteriai buvo suteiktas gydymas nuo alerginio konjuktyvito, kuris ir buvo diagnozuotas tyrimo pradžioje, ir ji pasveiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių