Quantcast

Australija imasi gyvūnų apsaugos: stato didžiulę tvorą nuo kačių

  • Teksto dydis:

Australija pradėjo kurti dykumoje didžiulę nuo kačių apsaugotą zoną ir rengiasi joje reintrodukuoti vietinius gyvūnus, dėl šių sulaukėjusių plėšrūnių atsidūrė prie išnykimo ribos.

Gamtosaugininkai pranešė, kad į šiaurės vakarus nuo Alis Springso jau statoma tvora, galiausiai apjuosianti 69 tūkst. ha teritoriją. Joje šimtai sulaukėjusių kačių bus išgaudytos ir sunaikintos.

Pagal projektą, kurį vykdo nepriklausoma ne pelno organizacija „Australian Wildlife Conservancy“ (AWC), iš salų ir saugomų Australijos teritorijų bus atvežta mažiausiai dešimties nykstančių rūšių atstovų. Kai kuriais atvejais iki kelių šimtų individų sumažėjusios populiacijos bus padvigubintos.

„Iš esmės visų mažų ir vidutinių žinduolių, ypač krašto gilumoje ir centrinėje Australijoje, dramatiškai sumažėjo“, – trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė AWC vadovas Atticus Flemingas (Atikas Flemingas).

„Pirmieji tyrinėtojai keliaudami matė Australijos krūmynuose knibždančius smulkius gyvūnus. Sulaukėjusios katės, o ypač lapės atėmė iš šalies mūsų vietinius laukinius gyvūnus ir didelė centrinės Australijos dalis dabar virto sterblinių miestu-vaiduokliu“, – sakė jis.

Sulaukėjusių kačių, kurios yra laikomos pagrindinėmis Australijos žinduolių nykimo kaltininkėmis, šalyje yra milijonai. Kai kurios jų kasnakt sumedžioja net po septynis smulkius gyvūnus.

Kačių į šį žemyną atgabeno europiečiai, Australijoje apsigyvenę prieš du šimtus metų.

Kitų metų pradžioje užbaigus pirmą tvoros statymo fazę, „humaniškai“ bus sunaikinta iki 400 kačių. Pirmoji nykstančių gyvūnų grupė, įskaitant sterblines skruzdėdas ir uolines valabes, čia bus reitrodukuota 2019 metais.

Tarp kitų naujus namus gausiančių gyvūnų yra plėšrios juodauodegės sterbliakiaunės, betongijos ir triušiniai bandikutai.

„Tai pasirinkimas tarp kačių arba bandikutų ir mes – už bandikutus“, – pridūrė A. Flemingas.

„Po trejų ar ketverių metų galėsite nuvykti ten ir šios vietos lankymas bus tarsi kelionė laiku į praeitį. Pamatysite Australijos krūmynus kaip prieš porą šimtų metų. Juose knibždės šių vietinių žinduolių, kurių čia buvo, kol jų neišnaikino katės“, – sakė jis.

ACW viliasi, kad ir ateityje bus kuriamos tokios aptvertos teritorijos, kol mokslas toliau ieškos sulaukėjusių kačių „Achilo kulno“. Naikinimas ir sterilizavimas jų kol kas nesustabdė.

„Jeigu dabar nesukursime šių didelių teritorijų be kačių, paprasčiausiai išnyks dar daugiau gyvūnų“, – pažymėjo A. Flemingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
nepatinka kates, tada teks su grauzikais gyventi, tvoros elektrines prie ju zusta daug gyvunu

durniui viskas paprasta

durniui viskas paprasta portretas
Kazkada silpnaprociai kinai sugalvojo isnaikinti zvirblius, atseit anie daug ryziu sulesa, tai po vabalu antpludzio ir bado,netekus derliu, kai patys dvesti pradejo, importavo zvirblius. Ziuriu australai irgi mastymu nepasizymi, lipa ant to pacio greblio.

Jumoristai-

Jumoristai- portretas
Paprasciausias oposumas tvora perlipa, o katę, pamačiusia grobį, jokia tvora nesustabdys,( na nebent elektrine, bet neatrodo, kad tokia ir bus).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių