Quantcast

Amerikoje nugaišo ženklų kalbą mokėjęs orangutanas

  • Teksto dydis:

Jungtinėse Valstijose nugaišo 39 metų sulaukęs orangutanas Čantekas, mokėjęs bendrauti ženklų kalba, pranešė vienas JAV zoologijos sodas.

Atlantos zoologijos sodo veterinarai rūpinosi Čanteku, nes jis sirgo širdies liga. Visgi pirmadienį pareigūnai nepatvirtino, dėl kokios priežasties nugaišo gyvūnas.

Orangutanas gimė pietinės JAV Džordžijos valstijos Atlantos mieste, bet jį lyg žmonių vaiką užaugino vienas antropologas iš Tenesio, išmokęs jį amerikiečių ženklų kalbos (ASL).

2014-aisiais apie Čanteką buvo sukurtas dokumentinis filmas „Beždžionė, kuri lankė koledžą“ (The Ape Who Went to College).

1997-aisiais šis orangutanas buvo perkeltas į Atlantos zoologijos sodą.

Zoologijos sodo atstovų teigimu, Čantekas „dažnai ASL bendraudavo su savo globėjais. Per daugelį metų Atlantos zoologijos sode jis buvo užmezgęs artimus asmeninius ryšius.“

Visgi „jis drovėjosi ženklų kalba bendrauti su asmenimis, kurių nepažinojo, ir dažnai rinkdavosi būdingesnes orangutanams bendravimo formas, pavyzdžiui, skleisdamas garsus ir (demonstruodamas) unikalius rankų gestus“.

Anot specialistų, vyresni kaip 35 metų orangutanai laikomi „nusenusiais“. Taigi zoologijos sodo atstovų teigimu, Čantekas buvo „vienas vyriausių orangutanų patinų“ Šiaurės Amerikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių