- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuviai po truputį atranda afrikinį šamą. Šią žuvį galima naudoti beveik visiems patiekalams, kuriems paruošti yra reikalinga mėsa. Todėl ji puikiai tiks tais atvejais, kai norėsite paeksperimentuoti virtuvėje ir tada, kai norėsite valgyti žuvį paruoštą kitaip nei įprasta.
Šviesiai rožinė, nebyranti, minkšta afrikinio šamo mėsa neturi žuvies kvapo ir tai dažniausiai labai patinka vaikams, rašoma pranešime spaudai.
„Šios žuvies mėsa yra turtinga baltymais, omega rūgštimis bei vitaminais ir tinka įvairiems gaminimo būdams: kepimui, troškinimui, virimui. Užtenka subtiliai pagardinti kiekvienam patiekalui tinkančiais prieskoniais“, – pasakojo Lada Kalinina, bendrovės „jFish“ atstovė. Iš šios žuvies galima paruošti ne tik žuvienę, salotas, gurmaniškus karštuosius patiekalus, bet ir cepelinus bei Kijevo kotletus.
Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais
Patiekalui reikės (6 porcijos)
6 gab. šamo filė,
6 gab. rūkytos šoninės,
jūros druskos,
2 valg. šaukštų džiovintos paprikos,
150 g džiūvėsėlių,
200 g tepamo varškės sūrio,
2 valg. šaukštų smulkintų, konservuotų Jalapeno pipirų,
2 valg. šaukštų šviežių citrinos sulčių,
1 arbat. šaukštelio salierų druskos arba džiovintų salierų lapelių,
2 valg. šaukštų smulkintų svogūnų,
1 arbat. šaukštelio džiovintų čiobrelių,
2 arbat. šaukštelių džiovintų petražolių (įdarui),
Šakelės šviežių petražolių (serviravimui).
Gaminimas: Šoninę 10 minučių pakepinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laips., kol lengvai apskrus.
Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, sūrį, smulkintus Jalapeno pipirus, citrinų sultis, salierų druską, svogūnus, džiovintas petražoles ir čiobrelius.
Šamo filė pabarstykite druska. Ant file gabalėlio krėskite paruošto įdaro. Suvyniokite ir kiekvieną suktinuką apvyniokite pakepinta šonine, persmeigdami mediniu smeigtuku. Suktinukus pabarstykite džiovinta paprika. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30 minučių.
Patiekite su citrinos griežinėliais ir petražolėmis.
Šamo maltinukai
Maltinukai lengvai virškinamas maistas. Pietų metu tai idealus patiekalas, kuris neapsunkina organizmo, bet suteikia energijos. Patiekalui paruošti rinkitės gyvą, šviežią, skrostą šamą arba jau paruoštą šamo file.
Patiekalui reikės (6 porcijos)
1 šviežias šamas arba 500-600 g šamo file,
1 morkos,
1 svogūno,
2 riekelių batono,
70 ml pieno,
30 g tirpinto sviesto,
1 kiaušinio,
1 valg. šaukšto krakmolo,
1 valg. šaukšto citrininių žuvies prieskonių,
Po žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, maltų lauro lapelių, džiovintų čiobrelių, smulkintų žalių rozmarinų, smulkintų žalių bazilikų,
1 valg. šaukšto jūros druskos,
aliejaus (kepimui),
100 g maltų džiūvėsių.
Gaminimas: Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalti kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmušti kiaušinį, įdėti tirpintą sviestą, šaukštą krakmolo, suberti jūros druską ir prieskonius, išmaišyti. Ruošinį palikti pusvalandžiui. Maltinukus apvolioti džiūvėsiuose ir, apkepus aliejuje, troškinti uždengtoje keptuvėje, įpylus stiklinę vandens. Troškinti apie 15 min.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...