Quantcast

Žalieji kokteiliai – sveikuoliška mada (receptai)

  • Teksto dydis:

Ar kasdien suvalgote rekomenduojamas 400 g daržovių ir 300 g vaisių? Ko gero, ne. Puiki išeitis – greitai paruošiami, skanūs, gaivūs, sveiki žalieji kokteiliai, kurių mada itin džiugina mitybos specialistus. Kasdien išgerdami po stiklinę žaliojo energijos užtaiso, gauname reikiamą daržovių ir vaisių įvairovę.

Tinka kaip užkandis

Žalieji kokteiliai jau seniai žavi ieškančiuosius naujų skonių ir maisto pateikimo formų. Šie kokteiliai ypač giriami dėl organizmą valančių ir nereikalingus kilogramus tirpdančių savybių.

Tai natūralus gėrimas, gaunamas sumalant daržoves, vaisius. Svarbiausia, kad su jais galime vartoti daržovių lapus, kurių realiai tiek daug nesuvalgytume. Gaminant žaliuosius kokteilius, kasdienio maisto raciono dalimi tampa ir špinatai, kurių daug nevartojame, bet jie ypač reikalingi organizmui.

Visus žaliuosius kokteilius paprasta paruošti. Vienintelis darbas, kurį reikia padaryti, – susmulkinti vaisius ir daržoves iki vientisos masės. Paprastai virškinimo sistema gauna prastai sukramtytų žalėsių – petražolių, salotų, dilgėlių ir kt. lapų, kuriuos sunku suvirškinti. Susmulkinus trintuvu, žalių lapų ir vaisių ląstelės puikiai suskaidomos, dėl to organizmas lengviau įsisavina maisto medžiagas.

Žalieji kokteiliai tinka kaip užkandis. Tokiais kokteiliais kartais galime pakeisti kai kuriuos dienos valgymus – pusryčius ar vakarienę, kadangi jie, priklausomai nuo sudedamųjų dalių, yra itin maistingi.

Geriausia su žaliaisiais kokteiliais pradėti rytą. Norint pasiekti didesnį organizmo valymo efektą, galima dieną ar dvi per savaitę praleisti geriant vien juos. Tai padės organizmui pailsėti ir natūraliai apsivalyti – detoksikuotis.

Daigai, vaisiai, žalėsiai, daržovės padeda greičiau atkurti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą, todėl žmonės, įtraukiantys į savo mitybos racioną daugiau gyvo maisto, gyvybingesni, linksmesni, aktyvesni. Reguliariai geriant žaliuosius kokteilius ne tik išsivalo ir sustiprėja organizmas – aptirpsta ir nereikalingi kilogramai.

Ar pagardinti vaisiais?

Nereikėtų pamiršti, kad toks maistas yra gana kaloringas ir sotus, ypač jei maišoma daug ingredientų, dar įdedama sėklų ar riešutų. Žalieji kokteiliai itin sotūs su avokadais.

Gaminant juos nereikėtų piktnaudžiauti vaisiais. Juose gausu fruktozės, tai stipriai apkrauna kasą, todėl mišinį būtinai reikėtų skiesti vandeniu. Tokių kokteilių, kaip ir šviežių vaisių sulčių, per dažnas vartojimas ilgainiui gali būti padidėjusio cukraus kiekio kraujyje priežastis.

Žalieji kokteiliai yra lapinių augalų, daržovių ir saldžiųjų vaisių mišinys, o visa tai – angliavandeniai, kurie savo sudėtyje turi nemažai cukraus. Jei sutrinta tyrė per tiršta, paprastai į žaliuosius koktelius įpilama šiek tiek vandens.

Vaisiai dedami pagardinti, tačiau vietoje pusės banano dedame visą, dar ir obuolį ar apelsiną pridedame. Galiausiai gauname ne žaliąjį, o paprasčiausią vaisinį kokteilį.

Išgėrus tokį kokteilį, gliukozės kiekis kraujyje staigiai šokteli į viršų, nes vaisiai savo sudėtyje turi daug cukraus. Tada jau apie naudą organizmui ir apie lieknėjimą reikia pamiršti... Tikrieji žalieji kokteiliai, kuriuos turėtų sudaryti daržovės, salotų lapai ir sėklos, sveikatai naudingesni.

Investicija į gerą trintuvą

Vienintelis darbas, kurį reikia atlikti gaminant žaliuosius kokteilius, – susmulkinti daržoves ir vaisius. Jį patikime elektriniam trintuvui, todėl svarbu įsigyti gerą prietaisą.

Populiariausias – lengvas ir nedidelis rankinis trintuvas, kurį sudaro dvi dalys: kojelė ir keli lengvai keičiami priedai plakti, smulkinti, kapoti. Stacionarūs trintuvai nuo rankinių skiriasi tuo, kad juos sudaro korpusas ir prie jo tvirtinamas indas su peiliukais dugne. Stacionarių trintuvų nereikia laikyti rankose, todėl trinti produktus paprasčiau. Kai kurie stacionarūs trintuvai turi savaiminio išsivalymo funkciją, tai palengvina trintuvo priežiūrą.

Trintuvo indas gali būti pagamintas iš plastiko arba stiklo. Indas iš plastiko gali sugerti maisto produktų kvapus, ilgainiui pakeičia spalvą. Stikliniai indai nesugeria kvapų, netamsėja, tačiau gali sudužti. Naujų modelių prietaisuose yra indai, gaminami iš atsparaus stiklą primenančio plastiko.

Galingumas parodo, kaip greitai įrenginys gali susmulkinti maisto produktus – kuo galingumas yra didesnis, tuo greičiau susmulkinami maisto produktai. Didelio galingumo trintuvai padės įveikti net ir gana kietus maisto produktus. Optimali kasdienėms reikmėms skirto trintuvo galia – 500 W, jei naudosite trintuvą tik kokteiliams, gali užtekti ir 300 W.

Kai kurie trintuvai turi funkciją "Puls": dirba su kelių sekundžių pertraukomis, todėl galima matyti, kiek produktai susmulkinti. Dauguma trintuvų turi "Turbo" režimą: nustačius jį, prietaisas iš karto pradeda dirbti didžiausiu greičiu.


Verta žinoti

Ar kokteilis sveikas, priklauso nuo to, ką į jį dėsite. Dažniausiai sveika yra viskas, kas vartojama su saiku.

Vienam kokteiliui sunaudokite po 100–150 g vaisių ir daržovių.

Vartodami skirtingų spalvų vaisius ir daržoves, gausite didesnę naudingų maistinių medžiagų įvairovę.

Į plaktuvą pirmiausia sudėkite žalėsius, ant viršaus – uogas ir vaisius.

Iš pradžių įpilkite nedaug vandens, kad plaktuvas galėtų suplakti viską kuo smulkiau, o po to pilkite vandens iki norimos konsistencijos.

Prieš pradėdami vartoti žaliuosius kokteilius, iš pradžių išmėginkite nedidelį jų kiekį. Stebėkite organizmo reakciją, ar nėra alergijos.

Karštą vasaros dieną kokteilius ruoškite su šerbetu – maloniai atvėsins ir greitai numalšins alkį.

Kokteilis "Gaiva"

1 bananas,

1 obuolys,

1 sauja vynuogių,

1 sauja garšvų,

0,5 saujos dilgėlių,

0,5 saujos kiaulpienių lapų.

Kokteilis "Energijos gurkšnis"

1 bananas,

1 kivis,

1 sauja šviežių špinatų,

0,5 apelsino,

šlakelis kokosų pieno,

vandens pagal poreikį.

Kokteilis "Sotusis"

1 sauja mėgstamų salotų,

1 bananas,

2 šaukštai smulkintų linų sėmenų,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

100 ml negazuoto mineralinio vandens.

Kokteilis "Sveikata"

100 g agurko,

100 g brokolių,

100 g špinatų,

100 g saulėgrąžų daigų.

šlakelis natūraliai spaustų žaliųjų citrinų sulčių.

Išmėginkite

Suteiks energijos: špinatai+kivis+bananas.

Pasotins: avokadas+agurkas+obuolys+imbieras.

Žaliasis: obuolys+avokadas+žalios salotos+kivis.

Atgaivins: agurkas+petražolės.

Detoksikuos: avokadas+kopūstas+špinatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių