Quantcast

Virti grikiai kitaip: trys receptai

  • Teksto dydis:

Kasmet augant susidomėjimui tausojančiu maisto vartojimu, vis daugiau žmonių ieško praktinių patarimų kaip panaudoti nuo patiekalų gamybos likusius maisto likučius. Skaičiuojama, kad vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai per metus išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto, o tai yra net 500 porcijų grikių kruopų, jeigu išmetamo maisto kiekį skaičiuotume jomis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi keliais patarimais ir receptais, kurie padės atrasti naujus skanius patiekalus iš išvirtų ar kitaip apdorotų kruopų pertekliaus.

„Gamindami maistą visuomet stengiamės itin tiksliai numatyti, kokių kiekių jau pagamintų produktų mūsų pirkėjai norės. Suprantame, kokia opi yra maisto švaistymo problema, todėl kiekviename maisto gamybos žingsnyje stengiamės kuo efektyviau panaudoti turimus produktus, kad kuo mažiau jų virstų atliekomis“, – atskleidžia „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Planuojant pirkinius visada rekomenduojama gerai apgalvoti, ką ir kiek gaminsite, kad kuo mažiau susidarytų perteklinio maisto, kuris dažniausiai vėliau atsiduria aplinką teršiančiuose sąvartynuose.

„Dažnai nutinka taip, kad prie pagrindinio patiekalo pagaminama per daug garnyro iš kruopų. Tačiau neverta skubėti šio pertekliaus išmesti. Net jau apdorotos kruopos greitai nesugenda, o gaminant ką nors iš jų galima atrasti netikėtus ir naujus skonius“, – teigia A. Poleninas.

Grikių kotletai

Grikiai – itin populiarios tarp lietuvių kruopos. Kaip garnyras jie itin tinka prie mėsos patiekalų. Tačiau šios kruopos gali būti naudojamos ir kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, kaip kotletai. Gaminat šį patiekalą galima panaudoti ir mėgstamas daržoves, pavyzdžiui, morkas, brokolius, burokėlius. Tik prieš tai ir jas reikėtų tinkamai apdoroti – pakepinti ar išvirti. Mėsos mėgėjai šiuos kotletus gali kepti ir su vištiena, supjausčius ją mažais gabaliukais ir pakepinus arba išvirus.

Apie 170 gramų jau išvirtų grikių sumaišykite su 1 žaliu kiaušiniu, sutrinta ar smulkiai supjaustyta česnako skiltele, susmulkintomis petražolėmis (apie 20 gramų). Pakepinkite ant sviesto vieną vidutinio dydžio susmulkintą svogūną ir suberkite į grikių masę, visą masę pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai išmaišykite ar net sutrinkite naudodamiesi trintuvo pagalba. Šlapiomis rankomis formuokite kotletus ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę, maždaug 3 minutėms iš kiekvienos pusės ant vidutinės ugnies.

Plovas „kitaip“

„Plovas itin tiks maisto likučių sunaudojimui. Tradiciškai šis patiekalas yra gaminamas su kiauliena ir pomidorų padažu, tačiau siūlomas receptas kiek kitoks“, – teigia A. Poleninas.

Jau išvirtus ryžius (apie 200 gramų) suberkite į puodą. Tuomet vienoje keptuvėje pakepinkite stambokai supjaustytą vištienos krūtinėlės filė (apie 150 gramų), pagardinkite pipirais, druska ir mėgstamais vištienos prieskoniais. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintą vidutinio dydžio svogūną, raudonąją papriką, vieną tarkuotą morką ir apie 6-8 smulkintus pievagrybius. Viską suberkite į puodą prie ryžių, išmaišykite ir įpilkite karšto vandens tik tiek, kad lengvai apsemtų gaminamą plovą. Viską troškinkite apie 15-20 minučių nuolat pamaišydami, kad neprisviltų.

Perlinių kruopų salotos

„Tokios salotos puikiai tiks greitai vakarienei ar pietums į darbą. Naudojant jau išvirtas perlines kruopas, šių salotų pagaminimas užtruks vos apie pusvalandį, o savo turtingu skoniu jos pamalonins net ir išrankų gomurį“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Šioms salotoms reikės 350 gramų išvirtų perlinių kruopų, 1 granato, apie 350 gramų sviestinio moliūgo minkštimo, šiek tiek alyvuogių aliejaus, sojų padažo, 1 krapų šakelės, 40 gramų karijų riešutų, 1 apelsino, šlakelio rapsų aliejaus, šlakelio balzaminio acto.

Pirmiausia nulupkite sviestinį moliūgą, iš jo išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Pakepinkite juos su šlakeliu alyvuogių aliejaus ant aukštos ugnies apie 15 minučių nuolat pamaišant, o po to įpilkite ir sojos padažo, toliau kepinkite ir pamaišykite. Tuomet įpilkite šlakelį rapsų aliejaus, kepinkite dar 10 minučių ant vidutinio kaitrumo ugnies. Tik nedėkite druskos – sojų padažas iš savęs yra sūrus. Į didelį indą suberkite perlines kruopas, suberkite tarkuotą apelsino žievelę ir šio citrusinio vaisiaus sultis. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto. Suberkite kepintą sviestinį moliūgą, smulkintus krapus bei granato sėklas. Karijų riešutus 3-4 minutes pakepinkite, vėliau juos perpjaukite perpus ir suberkite į salotas.

„Šias salotas pagardinkite druska ir pipirais, tik druską berti reikėtų atsargiai – prieš beriant paragaukite salotų, kad nebūtų per sūru. Šios salotos skaniausios dar šiltos, bet jų ir šaltų skonis bus puikus“, – atskleidžia A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas autoriui

tadas autoriui portretas
niekada is grikiu nebus kotletai, isikalk i galva. grikiai yra grikiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių