Quantcast

Valgomas puokštes kurianti K. Samalė: sveikas maistas – tas, kurio aš noriu

Netradicines puokštes iš vaisių, daržovių, uogų, prieskoninių žolelių kurianti Karolina Samalė įsitikinusi, kad laimė ateina tada, kai darai tai, kas teikia džiaugsmą, o sveikas ir žvalus esi tuomet, kai valgai maistą, kurio nori tavo akys ir kūnas.

Smaližiavimo aistra

Kalafiorai, kopūstai, pomidorai, paprikos, krapai, šalavijai, artišokai, svogūnai, obuoliai, ananasai, citrinos, mangai – ant Karolinos kūrybos stalo pabirusios spalvingos gamtos gėrybės iš lietuviško daržo ir egzotiškų kraštų.

"Mano puokštės – galimybė žmonėms kitaip pažvelgti į maistui naudojamas daržoves, vaisius, uogas. Originaliu būdu siūlau susipažinti su nepaprasta gamtos gėrybių gausa – pasidomėti naujais pavadinimais, kilme, paragauti, – šypsosi K.Samalė, kurios kūriniai šiaip jau nėra skirti valgyti – labiau grožėtis, stebinti, tačiau niekas nedraudžia ir jų paskanauti.

Verbos iš česnakų įkvėpta ir originalią floristinę veiklą pati sau sukūrusi kaunietė jau žino: moterys mėgsta ryškias spalvas ir saldų, rūgštų skonį, o vyrams imponuoja tamsesni, sodresni atspalviai, aitrumas, pikantiškas kartumas.

"Nors abu su vyru esame atviri naujovėms ir mėgstame išbandyti skirtingus skonius, kol kas nepajėgiame savęs nugalėti – esame prisiekę smaližiai: nebūna dienos, kad negaminčiau kokio desertuko, nekepčiau sausainių, pyrago ar nedaryčiau torto. Aš labai mėgstu gaminti, eksperimentuoti, manęs negąsdina sudėtingi receptai. Vyras Justas, mūsų draugai – puikūs valgytojai, visada nekantriai laukiantys, ką naujo paruošiu", – juokiasi Karolina, aistrą konditerijai pajutusi dar paauglystėje.

Kūno poreikiai – svarbūs

Taip pat paauglystėje ji suprato, kad lengvai gali gyventi nevalgydama mėsos, tačiau mintis jos visiškai atsisakyti kilo prieš penkerius metus apsilankius festivalyje "Varom". Pereiti prie vegetariško maisto nebuvo sunku – kiek pakalbintas, prie Karolinos prisijungė vyras.

"Vegetariškas maistas mums tiko ir patiko, juolab pradėjome domėtis ne tik mityba, bet ir dvasinėmis praktikomis. Maistas, sportas, poilsis, knygos, meditacija – viskas sukasi ratu", – pastebi pašnekovė, trumpai valgiusi tik veganišką maistą.

Kaunietė pasakoja, kad, net natūraliai perėjus prie vegetariškos ar veganiškos mitybos, po kurio laiko dažnam atsiranda pagunda suvalgyti mėsos, žuvies ar kažkokio kito maisto, kuris nesiderina su puoselėjimais principais. Tramdydamasis žmogus įspeičia save į kampą – nuolat išgyvena įtampą, jaučiasi blogai tiek fiziškai, tiek emociškai. K.Samalė ragina ne kentėti, o įsiklausyti į kūno poreikius.

"Pati tai išgyvenau, todėl kitiems patariu: jei norisi, tai ir suvalgykite saikingai, bet nesmerkite ir negraužkite savęs. Suvalgę įsiklausykite į savo kūną – kaip fiziškai jaučiatės, kokia nuotaika, ar nestinga energijos, – aiškina K.Samalė. – Net ir sveikas maistas gali kenkti organizmui, jei valgysite daug, be saiko, kada ir kur papuolė. Manau, kad jei žiūrint į gabalėlį "nesveiko" torto burnoje man kaupiasi seilės, o jį valgydama jaučiu didžiulį pasitenkinimą, nuodėmės nedarau. Man sveikas maistas tas, kurio aš noriu ir akimis, ir kūnu!"

Kaip tik todėl pastaruoju metu šeimos mitybos racione šalia vegetariško maisto atsiranda žuvis, kiaušiniai, grietinėlė, o šalia pyragų su obuoliais, cukinijomis ir sveikuoliškų saldumynų iš džiovintų vaisių, sėklų, riešutų ir žaliavalgių tortų – kąsnelis biskvitinio torto su grietinėlės kremu.

"Pati gaminu lydytą sviestą, cukrų keičiu įvairiais natūraliais sirupais, saldikliais, uogiene", – sako floristė.

Namų virtuvės gerbėjai

Karolina ir jos vyras Justas – paprastos, namų, virtuvės gerbėjai. Jiems svarbu žinoti, ką valgo, idealu, jei patiekalas gaminamas iš trijų keturių maistingų ir kokybiškų produktų, atitinkančių metų sezoną.

"Justas labai mėgsta picas, aš – sriubas, tačiau namuose nei vieno, nei kito patiekalo praktiškai negaminame, nes jam nepatinka sriubos, o aš ne itin žaviuosi picomis. Vasarą ir rudenį valgome daug daržovių: tai įvairios salotos, mišrainės, blynai, troškiniai, garnyrai prie makaronų. Ruduo dosnus moliūgų, todėl dažnai verdame indišką troškinį iš moliūgų su kariu, cukinijų, lęšių, kokosų pieno ar padažu iš moliūgų, parmezano, grietinėlės, česnakų ir aliejaus gardiname makaronus", – pasakoja jauna moteris.

Kadangi renkamės paprastus, kasdienius produktus, netradicinio skonio patiekalai gimsta žaidžiant įvairiais prieskoniais ir pagardais.

Šaltuoju metų laiku ji ruošia sočius daržovių troškinius su ankštinėmis daržovėmis, kruopomis, ypač mėgsta grikius: iš jų ruošia kepsnelius, mišraines ar tiesiog valgo grikių košę su pomidorais, avokadu.

Pastarąją daržovę moteris dažnai naudoja vietoj sviesto. Karolina siūlo išbandyti originalaus skonio, lengvus sumuštinukus, kurie tinka ir svečiams pavaišinti: ant plonų bemielės duonos riekelių uždėkite skiltelę avokado, ant jos – paskrudintus morkų ar burokėlių griežinėlių, pabarstykite kanapių sėklomis ir druska. Tiesa, avokadą ji naudoja ir labai netradiciškai – ruošia desertus.

"Abu su vyru esame virtuvės šeimininkai ir kartu ieškome naujų skonių. Kadangi renkamės paprastus, kasdienius produktus, netradicinio skonio patiekalai gimsta žaidžiant įvairiais prieskoniais ir pagardais. Justas dažnai ruošia mišinius iš kalendros, kumino, ciberžolės, imbiero ir kitų prieskonių", – pasakoja K.Samalė.

Ieškodami alternatyvos rauginto pieno produktams, sutuoktiniai atrado raugintas daržoves. Šiemet pirmą kartą patys pabandė užsiraugti kopūstų. Pasak Karolinos, rauginti kopūstai – ne tik skani, sveika, bet ir labai universali daržovė: ji dera tiek prie moliūgų sėklų aliejumi pagardintos grikių košės, tiek su aliejuje pakeptomis saldaus pieno sūrio riekelėmis.

Laisto kaip gėlę

Kad ir ką darytų, kad ir kur būtų, K.Samalė po ranka visada turi buteliuką su vandeniu. "Nuolat save laistau kaip gėlę", – juokiasi floristė, įsitikinusi, kad vanduo svarbus ne tik grožiui, bet ir gerai savijautai. Vandenį gurkšnoja ištisą dieną, ypač sočiai atsigeria ryte. Karolina jau seniai nevartoja alkoholio, kavą iškeitė į žolelių arbatą ir tik tada, kai nėra kito pasirinkimo, renkasi juodąją arbatą.

"Anksčiau rytais buvo sunku atsikelti, trūko energijos. Pabandžiau anksti ryte, dar iki pusryčių, išgerti bent litrą vandens – esu kur kas žvalesnė, dabar tai mano įprotis", – tikina K.Samalė.

Ji mano, kad žmogui sunku atsikelti ne dėl to, kad ankstus rytas, kad stinga miego ar už lango tamsu, o todėl, kad kūnas per naktį dehidratuoja – praranda skysčius. Karolina net sugalvojo, kaip greitai save išversti iš lovos: žadintuvą pastato kitame kambario kampe, jam suskambėjus šoka iš lovos ir iš karto išgeria vandens.

Grikių kepsneliai

80 g grikių,

60 g moliūgo,

90 g pievagrybių,

25g svogūnų,

žiupsnelis krapų,

rūkytos paprikos,

druskos,

pipirų,

kmynų.

Grikius išvirkite, moliūgą smulkiai sutarkuokite, svogūną, krapus ir pievagrybius susmulkinkite. Sumaišykite visus produktus, pagardinkite prieskoniais ir įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius kepsnelius, kuriuos gardu valgyti su salotomis.

Morkų ir salierų salotos

2 morkos,

1 gabaliukas saliero stiebo,

0,5 šaukštelio garstyčių kremo.

Morkas sutarkuokite, salierą susmulkinkite ir viską sumaišykite su garstyčiomis.

Špinatų salotos

1 saujelė saulėgrąžų daigų,

1 saujelė smulkių špinatų,

6 skiltelės saulėje džiovintų pomidorų.

Visus produktus sumaišykite.

Morkų salotos su migdolų riešutų sviestu

2 didelės morkos,

3–4 cm ilgio poro gabalėlis,

2–3 šaukštai migdolų riešutų sviesto,

šlakelis vandens,

druskos.

Morkas sutarkuokite šiaudeliais, porą plonai supjaustykite. Produktus suberkite į dubenį, užpilkite iki padažo konsistencijos vandeniu praskiestu migdolų sviestu, pagardinkite druska.

Avokadų pudingas

1 sunokęs avokadas,

2–3 šaukštai medaus ar klevų / agavų sirupo,

1 šaukštelis ispaninių šalavijų sėklų,

200 ml augalinio pieno.

Avokadą, saldiklį, ispaninių šalavijų sėklas sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite dalį pieno ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei masė per tiršta, įpilkite dar pieno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KIAUŠAS

KIAUŠAS  portretas
kas čia per daiktas K. SAMALĖ -SU KUO JA GALIMA VALGYTI IR KUR JA GALIMA NUSIPIRKTI Dar girdžiu KEKŠĖ ,STRAKĖ , PUIPĖ ,KILKĖ ŽIEŽĖ . MUTĖ ,PUTĖ IR GEGUTĖ ----------KAS CIA PER NAUJADARAI
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių