Quantcast

Vaiko gimtadienis gali būti ir sveikų saldumynų puota (receptai)

  • Teksto dydis:

Šių dienų gimtadienio puotos ištaigingos. Samdomi stalo dekoratoriai, tortai užsakomi iki šventės likus 3 mėnesiams, gimtadienius veda personažai. Viskas labai gražu, bet, mitybos specialistės Ramintos Bogušienės vertinimu, tėveliams daugiau rūpi šventės išorė, o ne turinys.

Daugelis tėvelių sako: „Gimtadienis – tik vieną kartą metuose, tegul jis būna ištaigingas. O kokios gražios bus nuotraukos!“ Bet ką daryti, jei į tokius gimtadienius einama kelis kartus per mėnesį? Tai tampa nebe reta švente.

Ar tokios blizgančios, pigiais riebalais dvelkiančios, sintetiniais tortais ir cukraus paklodėmis dekoruotos šventės vaikams nėra tiesus kelias į hiperaktyvumo viršūnę? Pavyzdžiui, neretai saldumynuose sutinkami dažikliai oranžinis geltonasis (E 110), chinolino geltonasis (E104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129), tartrazinas (E102) ir raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124), kurių net etiketėse privaloma nurodyti: „Dažikliai gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

„Prieš gerus metus vyresnioji dukrytė, grįžusi iš draugės gimtadienio, pasakė: „Mama, jie nieko nežino apie sveikatos šaltinius, būk gera, pamokyk juos.“ Nustebau išgirdusi tokius žodžius ir pradėjau domėtis vaikų gimtadienių turiniu: koks maistas patiekiamas, kokie saldumynai dominuoja. Iš tikrųjų po tokių švenčių mažamečiai tampa irzlesni, piktesni, sutrinka virškinimas, jie ima prasčiau jaustis. Ar tikrai neįmanoma išsisukti be ištaigingų tortų, prikimštų pigaus rafinuoto cukraus ir riebalų, gal net transriebalų, kurių Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apskritai rekomenduoja vengti. Savo ir svečių vaikų nebevaišinkime prastais, bet blizgančiais skanumynais. Kokį pavyzdį rodome atžaloms? Auginame vartotojišką ir materialumą vertinančią kartą. Tokiais gardumynais perduodame ne meilę, ne rūpestį ir net ne džiaugsmą, bet tuščią blizgesį ir dirbtinę laimę“, – kalba R. Bogušienė.

Tortas – iš visos Mendelejevo lentelės junginių?

Žinoma, vaiko gimtadienis vyksta vieną kartą per metus. Tiesa ir tai, kad nebūtinai turi būti labai sveikuoliškas. Bet per tokias šventes mažamečius galima mokyti sveikatai palankios mitybos pagrindų ir vaišinti kokybiškais, su meile pagamintais skanumynais.

„Nepriimkite asmeniškai, bet turiu pasakyti, kad daugelis tėvelių persistengia: vaikučiui iki 3 metų neduoda kokybiško juodojo šokolado, nes taip kažkur skaitė, kad sukelia alerginius susirgimus, galbūt aktyvumą. O gimtadieniui užsako tortą ne iš vaivorykštės spalvų vaisių, bet iš visos Mendelejevo lentelės junginių. Šokoladas mažamečiui draudžiamas, o minėtas konditerijos „šedevras“ – galimas? Jūs turbūt juokaujate. Kur tikro šokolado nauda ir kur iš tolo tviskančio sintetinio gaminio žala?“ – dėstė mitybos specialistė. Anot jos, taip ugdomi valgytojus, turintys „rafinuotą“ skonį, kuriems aukščiausia kokybė yra rafinuoti miltai, rafinuotas aliejus ir rafinuotas cukrus. 

Jau nekalbama apie specialistus šiurpinantį vadinamąjį vaikišką šampaną – juk pasitaiko jų net ekologiškų, kurį nupirkę tėvai siunčia aiškią žinutę: „Kol vaikai, gerkite vaikiškus gėrimus, paskui – su laipsniais“. Ir taip iš kartos į kartą žalingi įpročiai perduodami kaip normalus dalykas.

„Tikiu, kad reikia ugdyti ne tik vaikus, mokyti juos valgymo kultūros ir pažinti naujus skonius, bet svarbiausia – juos supančius suaugusiuosius. Juk būtent jie vaikams rodo pavyzdį. Nuo rugsėjo pradedame vykdyti viešus tėvelių, ugdymo įstaigų personalo ir virėjų mokymus „Sveikatai palanki vaikų mityba“. Siekiame parodyti, kad sveikatai palanki vaikų mityba nėra kraštutinumai ir sudėtingi pokyčiai. Seminaruose ne tik pateiksime svarbiausius vaikų mitybos principus, bet ir pamokysime atsirinkti mažamečiams tinkamus maisto produktus iš gausių lentynų prekyvietėse. O visų svarbiausia – išmokysime gaminti sveikatai palankesnius ir paprastus patiekalus, suplanuoti savaitės valgiaraštį“, – pasakojo R. Bogušienė.  

Keptos kriaušės – puikus desertas

Mitybos specialistė rekomenduoja sveikatai palankesniam vaiko gimtadieniui gamtoje ar šeimos iškylai ant grotelių kepti vištienos blauzdeles be odelės su prieskoninėmis žolelėmis, lašišą folijoje (citrinos sultys, prieskoninės žolelės, truputis medaus), daržoves folijoje (morkų, moliūgo, cukinijos griežinėlius) su sezamų sėklomis, druska, prieskoninėmis žolelėmis ir alyvuogių aliejumi. Kepti folijoje taip pat galima kriaušes ir persikus su čiobreliais, medumi ir sviestu, – tai bus puikus desertas.

Prie vištienos ir žuvies tiekite šviežias ir sezonines daržoves (agurkus, pomidorus, špinatus). Užkandžiams tinka sumuštiniai iš viso grūdo bandelių, trapučių su avokadų ir avinžirnių užtepėlėmis, šviežiais pomidorais ir bazilikais. Ant užkandžių stalo taip pat galima dėti sūrio lazdelių ir alyvuogių vėrinukų – ne tik gardu, sveikatai palanku, bet ir gražu.

Vietoje vaikiško šampano, saldžių gėrimų geriausiai rinktis vandenį, šviežiai spaustas obuolių ir morkų sultis arba sveikatai palankesnius augalinius kokteilius. O kur dar keksiukai, paruošti ne iš rafinuoto cukraus ir kvietinių miltų, bet iš natūraliai saldžių šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, avižinių dribsnių, bolivinių balandų sėklų ar sorų kruopų. Taip pat patariama išmėginti grikių ir kukurūzų miltus. Kiaušinių į tešlą galima ir nemušti – juos puikiai pakeičia bananai. Ir karvės pieno galima atsisakyti. Vien iš augalinių produktų iškepti keksiukai būna ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankūs.

O gimtadienio svarbiausias akcentas – tortas – gali būti ne tik skanus, bet gausiai skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais turtingas – morkų ir grikių miltų tortas su maskarponės sūrio ir šviežios citrinos sulčių pertepimu, papuoštas šviežiomis morkomis ir baziliku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iki

iki portretas
galo net neperskaičiau, nes, mano nuomone, mitybos specialistai turi išreikalauti iš gamintojų, kad maiste nebūtu jokiu E, dažyklių ir t. t. taip pat daržovės ir vaisiai neturi būti purškiami ir kitaip 'blizginami' bei "vaškuojami". Aš asmeniškai gardumynus ir ne tik juos ruošiu pati, bet kas iš to jei jau patys produktai iš kuriu gaminami patiekalai pilni nereikalingų priedų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių