Traškiems agurkams marinuoti – ir neįprasti ingredientai (receptai)

  • Teksto dydis:

Net ir nekaupiančios žiemai skaniųjų atsargų šeimininkės vis tiek užsikonservuoja agurkų. Kaip be jų?!

Ir prie mėsos, ir į baltą mišrainę, ir šiaip patriaukšėti norisi savų. Ir receptą kiekviena savąjį turime, paveldėtą iš močiutės, mamos. Dabar pats laikas paieškoti naujų skonių. Tereikia apsispręsti, su kuo agurkus konservuosite.

Su krienų lapais

1,5 kg agurkų,

4 krienų lapai,

3 krapų žiedynai,

3 juodųjų serbentų lapai,

3 vyšnių lapai,

6 skiltelės česnakų,

3 juodųjų pipirų žirneliai,

3 gvazdikėliai,

2 šaukštai cukraus,

1 šaukštelis druskos,

1 šaukštelis citrinų rūgšties.

Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus. Krienų lapus nuplaukite, nupjaukite ilgus kotus, lapus stambiai supjaustykite. Dėkite į stiklainio dugną, taip pat nuplautus vyšnių, serbentų lapus, krapų žiedus, gvazdikėlius, pipirus, nuvalytas česnakų skilteles. Švelniai paspausdami dėkite agurkus. Užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pastovėti 15–20 min. Nupilkite. Vandenį vėl užvirinkite ir vėl užpilkite ant agurkų. Palikite pastovėti 10 min. Nupilkite, į vandenį suberkite cukrų, druską, citrinų rūgštį, vėl užvirkite ir gautu marinatu užpilkite agurkus. Užsukite stiklainius. Šiltai apklokite ir palikite pastovėti pernakt.

Su raudonaisiais serbentais

1,5 kg agurkų,

2 stiklinės raudonųjų serbentų,

1 sauja krapų,

1 sauja peletrūnų,

4 skiltelės česnakų,

1 svogūnas.

Marinatui:

1,5 l vandens,

2 šaukštai druskos,

5 juodųjų pipirų žirneliai,

4 gvazdikėliai,

4 laurų lapai.

Agurkus nuplaukite. Ant stiklainio dugno berkite raudonuosius serbentus, dėkite kelias skilteles česnako, krapų ir peletrūnų, pusę supjaustyto svogūno. Tada sudėkite agurkus, ant viršaus – vėl prieskonines žoleles, serbentus, svogūną, česnakus. Užkaitinkite marinatą, supilkite ant agurkų. Stiklainį pridenkite dangteliu, dėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Kaitinkite 20–30 min., po to sandariai uždarykite. Apverskite, šiltai užklokite ir palikite atvėsti.

Su aronijomis

1 kg agurkų,

220 g aronijų,

1 saujelė vyšnių lapų,

3 juodųjų pipirų grūdeliai,

1 aitriosios paprikos gabalėlis,

1 laurų lapas.

Marinatui:

2 stiklinės vandens,

1/5 stiklinės obuolių acto,

2 šaukšteliai cukraus,

2 šaukšteliai druskos.

Agurkus nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite kelias valandas pastovėti. Nupjaukite agurkų galiukus. Puode užvirinkite vandenį ir jame minutę pavirkite aronijas ir vyšnių lapus. Pakaitintus vyšnių lapus dėkite į paruoštą stiklainį, įmeskite laurų lapą, aitriosios paprikos gabalėlį ir pipirų grūdelius. Į stiklainį vertikaliai statykite nuplikytus agurkus, tarpuose įberkite aronijų. Užkaitinkite marinatą, užpilkite agurkus su uogomis. Stiklainį pridenkite dangteliu, statykite į puodą su vandeniu ir kaitinkite 5 min. nuo užvirimo pradžios. Sandariai uždarykite, apverskite, šiltai užklokite ir palikite atvėsti.

Su ciberžole ir medumi

1,5 kg agurkų,

1 krapų žiedynas,

3 kvapiųjų pipirų grūdeliai,

3 juodųjų pipirų grūdeliai.

Marinatui:

1 l vandens,

2 šaukštai druskos,

1 stiklinės cukraus,

1 stiklinė acto,

1 šaukštelis ciberžolės,

2 šaukštai medaus.

Į stiklainį dėkite česnakus, krapų žiedyną, kvapiuosius ir juoduosius pipirus. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus, supjaustykite į 4 dalis, mažiukus – tik pusiau, dėkite į stiklainį. Užkaitinkite marinatą, užpilkite agurkus. Palaikykite pusvalandį, nupilkite. Užkaitinkite dar kartą ir dar kartą užpilkite. Pridenkite dangteliu, dėkite į puodą ir pakaitinkite 5 min. Sandariai uždarykite, apverskite, šiltai užklokite ir palikite atvėsti.

Su garstyčiomis

1,5 kg agurkų.

Marinatui:

1 l vandens,

1 stiklinė acto,

1 stiklinė cukraus,

2 šaukštai druskos,

2 šaukštai grūdėtųjų garstyčių.

Išvirkite marinatą ir palikite atvėsti. Agurkus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Sudėkite į stiklainius. Užpilkite šaltu marinatu ir statykite į puodą su šaltu vandeniu. Kai vanduo užvirs, kaitinkite dar 20–25 min. Sandariai uždarykite, apverskite, šiltai užklokite ir palikite atvėsti.

Naudinga žinoti

Žiemos atsargoms netinka vasarinių veislių agurkai. Rinkitės žieminių veislių agurkus, juos galima atpažinti iš kietesnės odelės ir juodų spygliukų. Šviežiai nuskintus juos reikėtų kelioms valandoms pamerkti į kuo šaltesnį vandenį – jis ištrauks kartumą.

Svarbiausia marinuojant – vanduo, druska ir actas. Klystate manydami, kad tiks bet kokie. Jei naudosite šaltinio vandenį, rupią druską ir natūralų actą, turėsite žiemai tobulo skonio agurkų.

Žinoma, nenorite tuščiavidurių agurkų su oro ertmėmis. Tuomet atminkite, kad prieš užpilant marinatu reikia juos blanširuoti: kelioms sekundėms įmesti į verdantį vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių