Quantcast

Tausojantis vartojimas: kaip panaudoti prieskoninių žolelių perteklių?

  • Teksto dydis:

Prasidėjus vasarai ganėtinai dažnai išmetamo maisto kiekiai padidėja, nes dėl šiltesnės temperatūros viso nupirkto produktų kiekio tiesiog nespėjama suvalgyti ar panaudoti. Skaičiuojama, kad per metus Lietuvoje vienas gyventojas išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto. Tačiau lietuvių supratingumas auga – vis dažniau domimasi socialiai atsakingo ir tausojančio vartojimo praktikomis, padedančiomis namuose mažinti išmetamo maisto kiekius. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi praktiniais patarimais, kaip galima išradingai ir skaniai panaudoti prieskoninių žolelių perteklių, tiek ruošiant maistą, tiek išbandant naujus patiekalų gardinimo būdus.

Koteliai – taip pat tinkami vartojimui

Maisto gamybai galima naudoti ne tik prieskoninių žolelių lapelius ar smulkias jų šakeles – šiukštu neišmeskite jų kotelių. „Rozmarino koteliai puikiai atstos iešmelius kepant mėsą orkaitėje ar keptuvėje, žinoma, tai nebus itin tvirta atrama, tačiau tai persmeigtam maistui suteks ypatingo aromato „iš vidaus“. Be kita ko, tvirtesni prieskoninių žolelių stiebai puikiai tiks sriuboms, troškiniams gardinti. Norimų žolelių stiebus perriškite virvele keliose vietose ir įdėkite į gaminamą patiekalą, tik nepamirškite šio ryšulėlio prieš patiekiant išimti“, – dalinasi A. Poleninas patarimais.

Aromatingi sviesto ir aliejaus pagardai

Įvairių prieskoninių žolelių mišinys kartu su sviestu ar aliejumi – puikus ir greitai paruošiamas derinys sriubų, salotų ar kitų gaminių gardinimui. Norint pasigaminti aromatingo sviesto, naudokite jį kambario temperatūros ar net šiek tiek „ištižusį“. Kai įsitikinate, kad sviestas tinkamas gaminimui – susmulkinkite mėgstamas prieskonines žoleles, sumaišykite jas su sviestu ir sudėkite į jums patogų indelį, pavyzdžiui, ledukų formelę. Gaminant aromatingą aliejų gaminimo eiga tokia pati. „Šiuos gaminius galite laikyti šaldymo kameroje iki 3 mėnesių, o jeigu juos laikysite šaldytuve – suvartokite prieskoninių žolelių aromatu ir skoniu praturtiną sviestą ar aliejų per 3–7 dienas“, – teigia „Maximos“ ekspertas A. Poleninas.

Kreminis padažas – užkandžiams ir ne tik

Užkandžių stalą puikiai praturtins padažas, pagamintas iš prieskoninių žolelių ir lieso jogurto ar liesos grietinės. „Trintuvėje ar tiesiog inde sumaišykite pusę puodelio lieso jogurto ar grietinės, pusę puodelio smulkintų šviežių prieskoninių žolelių, šlakelį baltojo vyno acto ar obuolių sidro acto, viską pagardinkite pipirų ir druskos žiupsneliu, viską sutrinkite. Toks padažas puikiai tiks prie įvairių traškučių, salotoms ar net prie aštrios mėsos, mat pieno produktai numalšina patiekalo aštrumą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių