Quantcast

Sveikesnių vaišių idėjos: vietoj saldėsių – kosminiai užkandžiai

  • Teksto dydis:

Nauji vaikų mitybos reikalavimai sukėlė nemažai sumaišties darželių ir mokyklų valgyklose. O kaip namuose? Penkiamečio gimtadienis be torto, traškučių ir limonado? Misija įmanoma. Trijų vaikų mama dalijasi idėjomis ir patirtimi, kaip paįvairinti gimtadienio šventės valgiaraštį.

„Ledinukų negalima. Ledų negalima. Torto, aišku, irgi negalima. Kaip ir spragintų kukurūzų, šokolado ar sulčių iš pakuotės“, – visažinės miną nutaisiusi vardina pirmokė dukra, su kuria kartu peržvelgėme mokytojos atsiųstą laišką apie mitybos naujoves.

Tą patį įsakymą, pasirašytą Sveikatos apsaugos ministro, persiuntė ir iš sūnaus darželio.

Iki jo penktojo gimtadienio – dvi dienos. „O per gimtadienį tai visko bus galima?“ – apie saldumynų bombą jau svajoja visažinė, bet mamos juk mėgsta viską apversti aukštyn kojomis.

Pyragas vietoj torto

Kuo daugiau torto su storu kremo ar glaisto sluoksniu, tuo daugiau vaikai jo ir suvalgo. Mažiesiems tortas – ne tik desertas. Tai – stebuklingas objektas su degančiomis žvakutėmis, kurias užpūtus išsipildo noras. Visa kita – tik detalės, neretai svarbesnės mamų savirealizacijai nei vaikų įspūdžiams.

Žaliavalgišką nekeptą datulių pyragą bandėme anksčiau, o šįkart kepyklėlėje išsirinkome rabarbarų pyragą.

Yra įvairių dekoravimo alternatyvų saldiesiems papuošimams. Tai – švieži vaisiai bei uogos, kokoso drožlės arba nevalgomos dekoracijos (įdomesnės žvakutės, tortui skirtos popierinės puošmenos ir panašiai).

Šaltyje išdžiovinti įvairiausi vaisiai ir daržovės tampa dešimt kartų lengvesni nei anksčiau, bet išsaugoję kone visas maistingąsias medžiagas.

Tai esame jau išbandę ir šįkart dėmesio centre atsidūrė šaltyje džiovinti gėlių žiedai. Pyragas priminė žydinčią pievą. O smagiausia, kad vaikams iškart kilo klausimų: Ar jie tikri? Ar galima juos valgyti? Kokio skonio yra gėlės? Kokios čia gėlės? Ir taip toliau.

Liofilizuoti vaisiai ir daržovės

Šis užkandis tiesiog tobulas vaikams – įdomus tiek liesti, tiek valgyti. Traškus, gardus ir visiškai natūralus. Šaltyje išdžiovinti įvairiausi vaisiai ir daržovės tampa dešimt kartų lengvesni nei anksčiau, bet išsaugoję kone visas maistingąsias medžiagas.

Galybę šio gėrio aptikau visai netikėtoje vietoje – pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Kauno, ties Žiežmariais, kur įsikūrę didžiuliai šiltnamiai. Pasirodo, dalį užaugintų gėrybių – daržovių, vaisių, uogų, žolelių ir net gėlių – jie užkonservuoja moderniausiu būdu, išdžiovina šaltyje.

Svarbiausia buvo sukurstyti mažųjų gimtadienio svečių smalsumą. Kadangi šventės tema tapo kosmosas, džiovinti vaisiai ir daržovės buvo pakrikštyti kosminiais.

Ne paslaptis, kad liofilizuoti produktai yra ir tikrųjų kosmoso tyrinėtojų maistas – nepaprastai lengvas, gero skonio ir itin maistingas.

Pirmiausia ištuštėjo džiovintų persikų, braškių bei aviečių indeliai. Paskui juos – moliūgų kubeliai! Pašalinus vandenį, jie tampa maloniai saldūs.

Tuomet mažose burnytėse dingo vyšniniai pomidorai, mėlynės, obuoliai, saldžiosios bulvės, galiausiai – ir  rūgštoki juodieji serbentai.

Kas sakė, kad vaikai nevalgo daržovių ir vaisių? Tiesa, skiltelėmis supjaustyti švieži obuoliai, vyšniniai pomidorai ir paprikos šiaudeliai šį kartą pralaimėjo kovą dėl vaikų dėmesio.

Lapinio kopūsto traškučiai

Lapinį kopūstą (Kale), dėl savo naudingųjų savybių vadinamą supermaistu, atradau irgi prieš pat sūnaus gimtadienį. Ką su juo nuveikti? Pirmasis interneto paieškos pasiūlymas tapo ne mažiau sėkmingas nei liofilizuotos gėrybės.

Paruošti paprasčiau nei paprasta: gana kietus salotų lapus reikia nuplauti, gerai nusausinti, apipurkšti arba švelniai ištepti aliejumi ir išdėliojus po vieną lapelį skardoje pakepti 150 laipsnių karštumo orkaitėje 8 - 10 minučių. Dar šiek tiek pagardinus druska triauškink sau į sveikatą!

Visagrūdė pica su daugiau daržovių

Salotas, ypač su neriebiu padažu, valgyti labai sveika, bet, panašu, ne per vaikų gimtadienius. Nors šventėme vakare, kai jau neberekomenduojama sočiai valgyti, dubuo su salotomis sudomino vos porą suaugusių iš penkiolikos, tad išgelbėjo planas B. Visagrūdės picos sulaukė nepalyginamai daugiau dėmesio.

Joms į kompaniją pasistiprinimui svečiams patiko kietasis sūris, džiovintos duonos riekelės, trapučiai, sumuštiniai su kumpiu ir daržovėmis.

Vanduo vietoj sulčių

Šioje vietoje tėvams tenka peržengti tam tikrą psichologinį barjerą, kol nusiteiki, kad tikrai gimtadienis nebus prastas ir niekas nenutrokš vien dėl to, kad vietoj gazuotų gėrimų, vaikiško šampano ir panašių gėrimų karaliaus vanduo.

Greta, žinoma, galima pasiūlyti, pavyzdžiui, naminių obuolių sulčių.

Ir įdomiausia, kad galėdami pasirinkti iš sulčių ir vandens, įsidūkę mažieji rinkosi pastarąįį, godžiai gaivinosi ir lėkė žaisti toliau. Jie neatrodė nei nusiminę, nei nusivylę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    8
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių