Quantcast

Sušildyti gali ir patiekalo spalva

  • Teksto dydis:

Sulaukėme pirmojo šaltuko, o tuo pačiu ir žvarbių dienų, tamsių vakarų, kuriais net nesinori niekur eiti iš namų.  Tačiau tai puikus metas jaukiai leisti laiką namuose su šeima, draugais, pasigaminti skanią, sušildančią vakarienę.  Kas jai tiktų, pataria virtuvės šefė Halina Višnevskaja, kuri neabejoja, kad šaltojo sezono patiekalus gaminame ne tik tam, kad skaniai pavalgytume, bet kad ir sustiprintume imunitetą bei sušiltume visomis prasmėmis

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė H. Višnevskaja šį sezoną siūlo gaminti įvairias sriubas, jas gaminti tirštas ir aštresnes, taip pat troškinius. Juk puikiai žinome, kad aštrūs patiekalai ne tik pagerina kraujotaką bei virškinimo sistemos veiklą, bet ir palengvina peršalimo simtomus. 

„Atšalus orams norime gaminti patiekalus, kurie yra sotūs, norime, kad maistas būtų naudingas. Todėl patiekalus pagardinti siūlau ir imbieru, ir čili pipiru, jie tikrai sušildo, - pasakoja Halina, - Pagardinus jais gauname ir kitokį skonį, ir aromatą. Taip pat nepamirškime šio sezono daržovių – moliūgų, morkų, augintų Lietuvoje, tai nepaprastai naudingos ir sveikos daržovės.“

Kad mėsa būtų gardesnė

Virtuvės šefė neslepia, kad  atėjus šaltajam sezonui ji eksperimentuoja: kuria naujus receptus, o šį kartą ji dalinasi, kaip gamina sotų, sušildantį troškinį su vištiena. Kad mėsa troškinyje būtų skanesnė, Halina siūlo ją ją palaikyti marinate.

„Paimkite šiek tiek imbiero, čili pipiro, šlakelį sojos, bet nenaudokite druskos. Soja itin dera prie imbiero – tai puikus derinys, gausite tikrai pikantiško skonio mėsytę. Galite marinuoti ir su česnaku, įvairiomis žolelėmis ir aliejumi. Jei marinuojate vištieną, labiausiai tinka šlaunelių mėsa, ji yra riebesnė ir paruošta nebus sausa,“ – patarimais dalinasi virtuvės šefė.

Vištieną galima marinuoti ir tradiciniu būdu – majoneze, taip pat tinka kario ir aliejaus marinatas, o kario ji siūlo nepagailėti, nes jis taip pat sušildo. Kas nori saldesnio skonio vištienos, marinatui gali paimti uogų tyrę: spanguoles, vyšnių tyrę, na o vištienos krūtinėlę reikėtų marinuoti šiek tiek ilgėliau, nei kitas dalis, palikti per naktį.

Tiesa, pasirinkus kitą mėsos rūšį, atitinkamai derinkite ir marinatą. Antai imbieras visiškai nedera prie kiaulienos, šiai mėsai marinuoti tiks prieskoninės žolelės, na o jautienai marinuoti tinka soja, čili pipiras, kadagio uogos, rozmarinas, česnakas, čiobrelis.

Sušildys garnyras ir padažai

Ne paslaptis, kad žiemą mums rūpi nepriaugti kilogramų. Tačiau šiek tiek daugiau kalorijų suvartoti reikėtų, jei norite būti sveiki, žvalūs. Jei jau nusprendėte kepti mėsą, garnyrui rinkitės liesesnius produktus: kruopas ir daržoves.

Granyrui virtuvės šefė siūlo pagaminti prancūzišką „ratatouille“ - daržovių troškinį, kurio pagrindui puikiai panaudosite lietuviškas daržoves: cukiniją, pomidorą, salierų stiebus, moliūgus, morkas. Gaminant tokį troškinį pagardinkite jį sūriu, nebijokite, šiek tiek sūrio nepagausins kalorijų, žiemą jos būtinos.

Prie keptos vištienos puikiai tinka bruknių padažas, žinoma, tiems, kas mėgsta saldžiau. Galima nesunkiai pasigaminti sūrio padažus, kad ir tą patį pesto padažą su baziliku ir špinatais, nebus toks riebus, šaltas ir labai skanus. Halina atvirauja, kad kartais galima labai greitai ir paprastai pagaminti skanų sūrio padažą iš mūsų pamėgtų lydytų sūrelių. Ji pataria rinktis tokį sūrėlį be jokių priedų (indelis 2 šaukštai )  ir gaminti su grietinėle (2 šaukštai). Receptas paprastas, tereikia paimti 50 proc. grietinėlės ir 50 proc. sūrio, grietinėlę užvirti ir sudėti sūrį, tada pagardinti šaukštu sojos padažu, vietoje sojos tinka druska, šiek tiek česnako.

Žaismas rudeninėmis spalvomis

Maistą valgome ir akimis, tad serviravimas ir kitos detalės taip pat nuteikia. Žinoma, troškinys yra toks patiekalas, kurio itin daug nepapuoši, nes patiekiamas indelyje, tačiau daržovių įvairovė sukuria gražią ryškių spalvų paletę tai morkos, paprikos, moliūgai, salierų stiebai, tik labai svarbu jų nepertorškinti. Na, o patį troškinį galite papuošti žolelėmis: krapais, petražolėmis, čiobreliu ar baziliku.

Idealus troškinys per 15 minučių!

Gaminant troškinį Halina siūlo daržoves ir mėsą paruošti atskirai: marinuotą vištieną apkepti, prieš tai apvoliojant miltuose, tai šiek tiek sutirštins troškinį vėliau.

Daržoves ji siūlio taip pat šiek tiek apkepti, tada jas ir pakeptą mėsą sudėti į vieną puodą ir troškinti  5-7 min. jei nėra bulvių, jei su bulvėmis – tada šiek tiek ilgiau – apie 20 min., tačiau kitas daržoves sudėti likus 7 min. Per tokį laiką daržovės nespėja prarasti nei spalvos, išlaiko kietumą, ir yra maloniai traškios, o svarbiausia, išlieka daugiau jose esančių vitaminų.

Geram troškiniui iš vištienos pagaminti reikia 15 minučių, tiek gaminsite, jei mėsą prieš tai šiek tiek marinuosite ir apkepsite.  Iš vištienos labiausiai tinka šlaunelių mėsa, ji pasak šefės, pati skaniausias tokiems patiekalams, kaip troškiniai.

Jei renkatės jautieną – tuomet troškinį gaminsite 1 valandą, o kiaulienos troškiniui pagaminti jums reikės 30 min. Žinoma, labai priklauso ir nuo to, kokias mėsos dalis renkatės, tačiau gerai pamarinavus, šio laiko pakaks.

Halinos Višnevskajos receptas:

Moliūgų ir vištienos troškinys

(4 porcijoms)

Patiekalui paruošti reikės:

Vištienos šlaunelių mėsos, 800 g

Druskos, žiupsnelis

Pipirų, žiupsnelis

Česnakų, 20 g

Kumino, žiupsnelis

Moliūgo,  800 g

Salierų stiebų,  200 g

Morkos,  120 g

Jalapeno pipiro,  80 g

Cukinijos, 200 g

Svogūno,  150 g

Sviesto,  150 g

Gaminimas:

Vištienos šlaunelių mėsą įtriname su druska, pipirais ir česnakais, marinuojame apie 2 val., tuomet  supjaustome stambiais kubeliais kaip ir apkepame ant aliejaus 5 minutes.

Visas daržoves supjaustome stambiais kubeliais ir apkepame ant sviesto.

Atskirai apkeptą mėsą bei daržoves sudedame į puodą, užpilame karštu sultiniu ir viską kartu troškiname 10 min.  puode ant viryklės arba orkaitėje 20 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Paruoštą troškinį pateikiame su prieskoninėmis žolelėmis ir su keptomis bandelėmis arba lavašu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių