Quantcast

Iš sumuštinio istorijos: itališkoji brusketa

Šiandien kavinėse itin paplitęs užkandis – skrudinta duonelė su įvairiomis užtepėlėmis ir kitais pagardais, vadinama brusketa. Ją drąsiai galima vadinti sumuštinio giminaite. Tokį gardėsi visuomet galima pasiūlyti ir svečiams, o pagaminti paprasta ir greita. Be to, kiekvienas galės išsirinkti labiausiai patikusį skonį. Tad ilgiems pasisėdėjimams su draugais ar šeima siūlome pasigaminti iš Italijos kilusių brusketų.

Nuo varguolių pas turtuolius

Paprastas ir kaskart vis kitoks tradicinis itališkas užkandis brusketa atsirado maždaug XV amžiuje Italijoje. Tiesa, esama teorijų, kad šis skanumynas pradėtas valgyti dar senovės Romoje. Esą alyvuogių aliejaus spaudikai ant duonelės šlakstydavo aliejų, norėdami pajusti tikrąjį aliejaus skonį.

Italijoje iš pradžių brusketos buvo patiekiamos tik ant kaimuose gyvenančių nepasiturinčių žmonių stalų. O šiandien toks užkandis ruošiamas tik su aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi ir patiekiamas net prabangiuose restoranuose.

Tradiciškai brusketoms gaminti naudojama traški ir karšta itališka duonelė – čiabata. Ji įtrinama česnakais, gardinama aukščiausios rūšies nerafinuotu, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.

Pagardai ruošiami iš įvairiausių produktų. Paprasčiausias variantas – ant skrudintos duonelės viršaus atsiduria nuplikyti pomidorai su žalumynais ir prieskoniais, bazilikai bei mocarela.

Tačiau duonelę galima patiekti ir su kreminės konsistencijos užtepėlėmis, paruoštomis iš rūkytos paukštienos, ožkų sūrio su kriaušėmis ir graikiniais riešutais, su žuvimis ir sūriais, įvairiomis daržovėmis.

Galimos net saldžios variacijos: alyvuogių aliejus pakeičiamas sviestu su braškių ir persikų gabalėliais, uogomis ir kitais saldžiais įdarais.

Visais gyvenimo atvejais

Nustatyta, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tad, matyt, nieko keista, kad brusketos taip greitai paplito ir po viešojo maitinimo įstaigas.

Su brusketomis galite sukurti ne tik puikų šeimos pusryčių stalą, greitai pagaminamų užkandžių popietę arba elegantiškai išsisukti užgriuvus netikėtiems svečiams. Tai gali būti užkandis prieš pagrindinį patiekalą arba gardi ir lengva užkandėlė prie vyno.

Vasara – iškylų metas, tad vis dažniau traukiame pasimėgauti maistu į gamtą. Tuomet duoną brusketoms galima skrudinti tiesiog ant laužo grotelių: gi ne atsitiktinai šio itališko užkandžio pavadinimas yra kildinamas iš italų kalbos žodžio „bruscare“, reiškiančio „kepti virš anglių“.

Be to, lėtai užkandžiaujant, toks patiekalas visai draugiškas ir bandantiems išsaugoti tobulus figūros linkius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių