- Gintarė Kaminskienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiandien kavinėse itin paplitęs užkandis – skrudinta duonelė su įvairiomis užtepėlėmis ir kitais pagardais, vadinama brusketa. Ją drąsiai galima vadinti sumuštinio giminaite. Tokį gardėsi visuomet galima pasiūlyti ir svečiams, o pagaminti paprasta ir greita. Be to, kiekvienas galės išsirinkti labiausiai patikusį skonį. Tad ilgiems pasisėdėjimams su draugais ar šeima siūlome pasigaminti iš Italijos kilusių brusketų.
Nuo varguolių pas turtuolius
Paprastas ir kaskart vis kitoks tradicinis itališkas užkandis brusketa atsirado maždaug XV amžiuje Italijoje. Tiesa, esama teorijų, kad šis skanumynas pradėtas valgyti dar senovės Romoje. Esą alyvuogių aliejaus spaudikai ant duonelės šlakstydavo aliejų, norėdami pajusti tikrąjį aliejaus skonį.
Italijoje iš pradžių brusketos buvo patiekiamos tik ant kaimuose gyvenančių nepasiturinčių žmonių stalų. O šiandien toks užkandis ruošiamas tik su aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi ir patiekiamas net prabangiuose restoranuose.
Tradiciškai brusketoms gaminti naudojama traški ir karšta itališka duonelė – čiabata. Ji įtrinama česnakais, gardinama aukščiausios rūšies nerafinuotu, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
Pagardai ruošiami iš įvairiausių produktų. Paprasčiausias variantas – ant skrudintos duonelės viršaus atsiduria nuplikyti pomidorai su žalumynais ir prieskoniais, bazilikai bei mocarela.
Tačiau duonelę galima patiekti ir su kreminės konsistencijos užtepėlėmis, paruoštomis iš rūkytos paukštienos, ožkų sūrio su kriaušėmis ir graikiniais riešutais, su žuvimis ir sūriais, įvairiomis daržovėmis.
Galimos net saldžios variacijos: alyvuogių aliejus pakeičiamas sviestu su braškių ir persikų gabalėliais, uogomis ir kitais saldžiais įdarais.
Visais gyvenimo atvejais
Nustatyta, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tad, matyt, nieko keista, kad brusketos taip greitai paplito ir po viešojo maitinimo įstaigas.
Su brusketomis galite sukurti ne tik puikų šeimos pusryčių stalą, greitai pagaminamų užkandžių popietę arba elegantiškai išsisukti užgriuvus netikėtiems svečiams. Tai gali būti užkandis prieš pagrindinį patiekalą arba gardi ir lengva užkandėlė prie vyno.
Vasara – iškylų metas, tad vis dažniau traukiame pasimėgauti maistu į gamtą. Tuomet duoną brusketoms galima skrudinti tiesiog ant laužo grotelių: gi ne atsitiktinai šio itališko užkandžio pavadinimas yra kildinamas iš italų kalbos žodžio „bruscare“, reiškiančio „kepti virš anglių“.
Be to, lėtai užkandžiaujant, toks patiekalas visai draugiškas ir bandantiems išsaugoti tobulus figūros linkius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...