Quantcast

Skran­dį ir sie­lą šil­dan­tys ru­de­niš­ki re­cep­tai

Žvar­bus ru­duo, kai į lau­ką ne­vi­lio­ja nei auk­sas­pal­vių la­pų ki­li­mas, nei Ka­lė­dų nuo­tai­ką at­ne­šan­tis snie­gas, yra pui­ki pro­ga mė­gau­tis jau­kių na­mų tei­kia­mais džiaugs­mais.

Vie­nas iš jų – ga­li­my­bė pa­šei­mi­nin­kau­ti vir­tu­vė­je, čia su­ku­riant tik­rus ku­li­na­ri­jos še­dev­rus. Jei skir­ti lai­ko sa­vo, kaip vir­tu­vės še­fo, ta­len­tams at­skleis­ti neat­ran­da­te dėl to, kad trūks­ta idė­jų, iš­ban­dy­ki­te šiuos gar­džius, skran­dį ir sie­lą šil­dan­čius re­cep­tus!

Mo­liū­gų sriu­ba

Rei­kės:

šiek tiek aly­vuo­gių alie­jaus,

maž­daug 20 g svies­to,

1 l dar­žo­vių sul­ti­nio,

maž­daug pu­sės vi­du­ti­nio dy­džio mo­liū­go,

1 di­de­lės bul­vės,

1 di­de­lio svo­gū­no,

1 ne­di­de­lės mor­kos,

2–3 ar­ba­ti­nių šaukš­te­lių ka­rio.

Mo­liū­gą, bul­vę bei mor­ką nu­skus­ki­te ir su­smul­kin­ki­te ne­di­de­liais ga­ba­lė­liais, svo­gū­ną smul­kiai su­ka­po­ki­te. Di­de­lė­je kep­tu­vė­je ar troš­kin­tu­ve įkai­tin­ta­me alie­ju­je iš­tir­pin­ki­te svies­tą. Su­dė­ki­te smul­kiai ka­po­tą svo­gū­ną ir šiek tiek ap­ke­pin­ki­te, kol su­minkš­tės. Su­dė­ki­te li­ku­sias su­smul­kin­tas dar­žo­ves, api­bars­ty­ki­te ka­riu, iš­mai­šy­ki­te ir ke­le­tą mi­nu­čių pa­kep­ki­te. Tuo­met su­pil­ki­te sul­ti­nį, už­den­ki­te kep­tu­vę ir ant vi­du­ti­nės ug­nies troš­kin­ki­te maž­daug pu­sę va­lan­dos, kol vi­sos dar­žo­vės su­minkš­tės. Kiek pra­vė­su­sią sriu­bą su­trin­ki­te iki vien­ti­sos ma­sės. Šią sriu­ba itin tin­ka pa­gar­din­ti kre­mi­niu sū­riu, pa­ke­pin­tos šo­ni­nės ga­ba­lė­liais ar pa­tiek­ti su rie­ke­le čes­na­ki­nio skre­bu­čio.

Ar­ba­ta tik suau­gu­sie­siems

Rei­kės:

40 ml vis­kio ar­ba bren­džio,

150 ml obuo­lių sul­čių,

ci­na­mo­no laz­de­lės,

skil­te­lės cit­ri­nos,

1 ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio me­daus.

Ma­ža­me puo­de ant vi­du­ti­nės ug­nies pa­kai­tin­ki­te obuo­lių sul­tis, iš­tir­pin­ki­te me­dų, su­pil­ki­te al­ko­ho­lį ir vis pa­mai­šy­da­mi dar pa­kai­tin­ki­te 1–2 min., bet jo­kiu bū­du ne­leis­ki­te už­vir­ti. Pa­tie­ki­te su cit­ri­na ir ci­na­mo­no laz­de­le.

Bur­gun­diš­ka jau­tie­na

Rei­kės:

tru­pu­čio aly­vuo­gių alie­jaus,

maž­daug 1 kg ge­ros ko­ky­bės jau­tie­nos,

100 g šal­tai rū­ky­tos šo­ni­nės,

3–4 vi­du­ti­nio dy­džio mor­kų,

3–4 svo­gū­nų,

4–5 čes­na­ko skil­te­lių,

2 val­go­mų­jų šaukš­tų mil­tų,

2 val­go­mų­jų šaukš­tų po­mi­do­rų pa­stos,

450–500 ml sau­so rau­do­no­jo vy­no,

450–500 ml jau­tie­nos sul­ti­nio,

2 di­de­lių sau­jų pie­vag­ry­bių,

1–2 di­de­lių sau­jų miš­ko gry­bų,

kva­pių­jų pi­pi­rų, lau­ro la­pų, drus­kos, mal­tų juo­dų­jų pi­pi­rų, čiob­re­lių.

Jau­tie­ną su­pjaus­ty­ki­te maž­daug tri­jų pirš­tų sto­rio ga­ba­lė­liais ir nu­sau­si­nę po­pie­ri­niu rankš­luos­čiu bei kiek pa­bars­tę drus­ka ir pi­pi­rais, ku­riam lai­kui pa­li­ki­te. Di­de­lia­me puo­de sto­rais kraš­tais (tin­ka­mu nau­do­ti ir or­kai­tė­je) įkai­tin­ki­te šiek tiek alie­jaus ir ap­ke­pin­ki­te ne­di­de­lė­mis juos­te­lė­mis su­pjaus­ty­tą šo­ni­nę, kol ši ap­skrus bei iš­si­skirs tau­kai. Tuo­met šo­ni­nę iš­grieb­ki­te kiau­ra­sam­čiu ir pa­li­ki­te, o li­ku­siuo­se rie­ba­luo­se ap­ke­pin­ki­te jau­tie­ną. Ge­riau­siai mė­są kep­ti per ke­le­tą kar­tų, kad vi­si ga­ba­lė­liai ga­lė­tų gra­žiai ap­skrus­ti iš vi­sų pu­sių. Ap­ke­pu­sią jau­tie­ną pa­dė­ki­te į ša­lį. Tuo­met į puo­de li­ku­sius rie­ba­lus su­dė­ki­te pus­žie­džiais su­pjaus­ty­tus svo­gū­nus, ke­lias mi­nu­tes pa­ke­pi­nę su­dė­ki­te stam­biai pjaus­ty­tas mor­kas ir čes­na­ko skil­te­les. Jei rei­kia, įpil­ki­te šiek tiek alie­jaus, kad dar­žo­vės neim­tų svil­ti. Su­pil­ki­te po­mi­do­rų pa­stą ir iš­mai­šy­ki­te. Ant dar­žo­vių už­bars­ty­ki­te mil­tus, su­pil­ki­te maž­daug pu­sę stik­li­nės vy­no ir men­te­le nu­brau­ki­te puo­do kraš­tus ir dug­ną, kad ne­pra­dė­tų svil­ti. Su­dė­ki­te jau­tie­ną bei šo­ni­nę, su­pil­ki­te sul­ti­nį ir li­ku­sį vy­ną, su­ber­ki­te lau­ro la­pus, čiob­re­lius bei kva­piuo­sius pi­pi­rus. Mė­sa tu­rė­tų bū­ti ap­sem­ta skys­čio. Jei šio trūks­ta, įpil­ki­te dar šiek tiek vy­no ir sul­ti­nio. Už­vir­ki­te troš­ki­nį, už­den­ki­te ir dė­ki­te į iki 160 0C įkai­tin­tą or­kai­tę maž­daug trims va­lan­doms. Ke­pi­mo lai­kas pri­klau­so nuo mė­sos ko­ky­bės, ga­ba­lė­lių dy­džio, tad po dvie­jų va­lan­dų pa­tik­rin­ki­te – pa­ruoš­ta mė­sa tu­ri im­ti by­rė­ti vos pa­ju­di­nus ša­ku­te. Baigdami gaminti su­dė­ki­te ir smul­kin­tus gry­bus, pa­troš­kin­ki­te dar maž­daug 20 min. Jei rei­kia, pa­sū­dy­ki­te. Ska­niau­sias šis pa­tie­ka­las su bul­vių ko­še.


Šiame straipsnyje: receptaimaistasmaisto ruoša

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių