- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šermukšnis – senovės lietuvių garbintas medis, kuris buvo sodinamas beveik kiekvienoje sodyboje. Mat tikėta, kad šermukšniai saugo nuo perkūno ir žaibo, kito blogio, nepageidaujamos įtakos, suteikia ramybę namams ir saugo nuo piktų akių. Senovės aisčių tikėjimuose šermukšnis buvo siejamas su Saule, tikima, kad keleivis, pasiramsčiuojantis šermukšnio lazda, galėjo būti tikras, kad velnio pakeliui nesutiks.
Linkėdami sunkiam ligoniui pasveikti, lietuviai pamerkdavo jo lovos galvūgalyje kelias šermukšnių šakeles.
Šermukšniai nuo seno naudojami maisto pramonėje, o žinoma sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja Danutė Kunčienė siūlo kelis nesudėtingus receptus.
Marinuotos uogos
Marinatui reikės:
1 l vandens,
150 g obuoliu acto,
šakelė raudonėlio,
2 šaukštai medaus arba cukraus,
1 nubrauktas šaukštelis druskos.
Užvirinti vandenį ir sudėti išvardytus produktus. Nuplautas ir nuvarvintas šermukšnių uogas (beveik pilną stiklainį) suberti į karštą marinatą ir kaitinti 1 min. Po to uždaryti stiklainį.
Tiks kaip garnyras prie įvairių antrųjų patiekalų, pagerins virškinimą (ypač sunkaus maisto).
Uogos sirupe
Sirupui reikės:
0,5 l vandens,
0,5 kg rudojo cukraus,
mėgstamų prieskonių (cinamono, mairūnų, kardamonų, mėtų).
Užvirti vandenį, suberti cukrų ir pagardinti mėgstamu prieskoniu. Suberti uogas. Pakaitinti ir uždaryti į stiklainį. Šios uogos labai tiks puošti pyragus ir kitus saldumynus.
Uogos gurmanams
Šermukšnių uogomis įdaryti išilgai perpjautus išskobtu vidumi agurkus. Įdarui tiks ir žali, ir marinuoti, ir išimti iš sirupo šermukšniai. Žodžiu, pagal skonį.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...