Quantcast

Savaitgalio pietums – itališkos virtuvės perliukai

  • Teksto dydis:

Savaitgalį virtuvės šefai siūlo pasigaminti itališkų patiekalų.

Laidos „Gardu Gardu“ vedėjas ir charizmatiškasis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco pristatys savo gimtinės patiekalų karalių – rizotą. Daugiaryžį jis pagamins su smidrais, bene vitaminingiausia daržove, kurios trumpasis sezonas Lietuvoje prasidės visai netrukus. Naudingi patarimai, kaip gaminti rizotą, kad jis pavyktų, iš pačio profesionalo lūpų turėtų įtikinti žiūrovus išbandyti ir namuose.

Profesionalus konditeris Ali taip pat šį kartą pasirinks itališkos konditerijos perliuką, išpopuliarėjusį visame pasaulyje, – florentinus. Pieniška karamelė, traškūs riešutai ir juodasis šokoladas nepaliks abejingų.

Iš kokios Italijos dalies yra kilęs rizotas, kokie du itališkai patiekalai slepiasi po florentino pavadinimu, bei kitos kulinarinės ir konditerinės įdomybės – šį šeštadienį 9.30 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.

Rizotas su smidrais

Reikės:

    • 250 g rizoto ryžių

    • 250 g smidrų

    • 50 g sviesto

    • 150 g tarkuoto parmezano sūrio

    • 1 svogūno

    • 1 daržovių sultinio kubelio

    • 0,5 stiklinės balto sauso vyno

    • Ypač tyro alyvuogių aliejaus

    • Žiupsnelio druskos

    • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminimas. Svogūnus supjaustyti ir sukapoti peiliu ypatingai smulkiais kubeliais, kad jie nebūtų didesni, nei ryžių grūdeliai. Smidrus nuplauti ir supjaustyti 1 cm pločio ritinėliais. Viršūnėles palikti nepjaustytas. Puode užvirti 1 l vandens ir jame ištirpinti daržovių sultinio kubelį.

Į gilesnę keptuvę įpilti aliejaus, suberti svogūnus ir lėtai apkepinti ant vidutinės kaitros, kol svogūnai suminkštės. Tada suberti smidrus, išmaišyti ir pakepinti porą minučių. Suberti ryžius, padidinti kaitrą ir nuolat maišant pakepinti, kol ryžiai pasidarys skaidrūs ir grūdelių viduryje matysis balta šerdelė.

Tada įpilti pusę stiklinės balto vyno ir išmaišyti. Sumažinti kaitrą, įpilti samtį sultinio ir virti bei nuolat maišyti. Kai nugaruoja drėgmė, vėl įpilti po samtį sultinio. Taip nuolat maišant virti iki 20 minučių ir išjungti kaitrą, kai ryžiai dar būna šiek tiek kietoki – „al dente“. Tada užberti druskos, maltų juodųjų pipirų ir išmaišyti. Įdėti sviestą, suberti 100 g tarkuoto sūrio, nemaišyti ir uždengti. Palikti penkioms minutėms pastovėti. Smidrų viršūneles apkepinti ant sviesto. Atidengti keptuvę, išmaišyti ištirpusį sūrį ir sviestą. Patiekti lėkštėse, apibarstyti smidrų viršūnėlėmis ir likusiu tarkuotu sūriu.

Florentinai

Reikės:

    • 150 g cukraus

    • 50 g medaus

    • 160 g grietinėlės

    • 100 g migdolų drožlių

    • 50 g pekano riešutų

Dekoravimui reikės:

    • 200 g juodojo šokolado

Gaminimas. Riešutus sukapoti ir sumaišyti su migdolų drožlėmis. Dar kartą šiek tiek pasmulkinti peiliu, bet ne iki trupinių masės. Į prikaistuvį supilti grietinėlę, įdėti medų ir suberti cukrų. Kaitinti ant vidutinės kaitros ir nuolat maišyti medine mentele, kol pasidarys vientisa masė ir užvirs.

Nukelti nuo kaitros ir suberti smulkintų riešutų mišinį. Gerai išmaišyti ir gautą masę išdėlioti į formeles (galima panaudoti keksiukų popierinius krepšelius), išlyginti paviršių, kad gautųsi maždaug 1 – 1,5 cm storio paplotėliai, ir kepti iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 15  minučių. Iškepusius atvėsinti.

Garų vonelėje ištirpinti 150 g juodojo šokolado. Nukelti nuo kaitros ir suberti likusį šokoladą. Maišyti, kol pilnai ištirps.

Atvėsusių florentinų vieną pusę pamirkyti šokolade ir išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įdėti valandai į šaldytuvą, kad sustingtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių