Quantcast

Ruošiamės šventėms: Velykų boba – stalo puošmena

Ant Velykų stalo atsiras daug šventinių valgių, bet vienas svarbiausių ir puošniausių – Velykų boba. Daugelis šį pyragą pirks, tačiau keptas namuose sukurs ypatingą šventinę nuotaiką ir nudžiugins artimuosius. Pamėginkite, o mes žingsnis po žingsnio padėsime.

Velykų boba

500 g miltų,

150 g sviesto,

125 g pieno,

150 g cukraus,

50 g mielių,

6 kiaušinių tryniai,

žiupsnelis druskos,

250 g razinų, pistacijų, cukatų mišinio.

Glajui:

100 g miltelinio cukraus,

2 šaukštai citrinų sulčių.

1. Pieną pašildykite iki 36–40 °C temperatūros, sumaišykite su mielėmis, puse cukraus ir palikite, kad suputotų.

2. Trynius išsukite su likusiu cukrumi, kol nebesijaus cukraus kristalų, paskui įmaišykite išlydytą ir iki kambario temperatūros atvėsintą sviestą.

3. Supilkite suputojusias mieles, įberkite žiupsnelį druskos, maišydami po truputį įsijokite miltus. Tešlą labai gerai išmaišykite, išminkykite. Ji turi išeiti minkšta, bet nelipti prie rankų.

4. Tešlą uždenkite audeklu ir pastatykite šiltai. Kai tešlos tūris padidės dvigubai, tešlą perminkykite ir vėl pastatykite kilti.

5. Kai tešla pakils antrą kartą, suberkite riešutus, cukatas ir išmirkytas, nusausintas ir miltuose apvoliotas razinas. Tešlą išminkykite ir palikite dar kartą pakilti.

6. Kepimo formas ištepkite riebalais. Pilkite tešlą – ji turi užimti tik trečdalį formos.

7. Į formas išpilstytą tešlą dar 15–20 min. palaikykite šiltai, kad nedaug pakiltų, ir kepkite iki 180–200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Didesnis pyragas keps apie valandą, mažesnis – maždaug pusvalandį. Ar iškepė, patikrinkite plonu mediniu pagaliuku: įsmeigtas ir ištrauktas pagaliukas turi būti švarus, be tešlos likučių.

8. Pyrago viršų aptepkite glajumi. Glajui citrinų sultis sumaišykite su milteliniu cukrumi. Jei glajus per skystas – įberkite daugiau cukraus, jei per tirštas – įpilkite citrinų sulčių.

9. Pyrago viršų papuoškite migdolų drožlėmis, spalvingais pabarstukais, perliniu cukrumi, miniatiūriniais marcipaniniais kiaušinukais ir pan.

Tiesiog tobulas glajus

100 g miltelinio cukraus,

4 šaukštai vandens,

1 šaukštelis vanilinio cukraus arba citrinų sulčių,

1 šaukštelis želatinos.

Želatiną užpilkite 2 šaukštais vandens ir palikite išbrinkti. Atskirai į mažą puodelį suberkite miltelinį cukrų, įberkite vanilinio cukraus arba įpilkite citrinų sulčių, įpilkite 2 šaukštus vandens, gerai išmaišykite ir maišydami kaitinkite ant mažos ugnies, kol užvirs. Užvirus iš karto nukaiskite, sudėkite išmirkusią želatiną ir maišykite, kol ištirps. Tuomet, kol masė dar neatvėso, išplakite iki standžių baltų putų. Pradėjusi tirštėti glajaus masė turi būti tirštos grietinės konsistencijos. Jei norite spalvoto glajaus, šio proceso metu įberkite maistinių dažų. Teptuku ar silikonine mentele glajų užtepkite ant kepinio viršaus. Jei pyragas nėra didelis, jo viršų tiesiog įmerkite į glajų. Kol glajus nesukietėjo,  viršų papuoškite riešutais, džiovintais vaisiais, aguonomis ar pabarstukais. Glajus stingsta labai greitai, bet išdžiūsta ir nebelimpa tik po paros. Didžiausias šio glajaus pranašumas, kad net išdžiūvęs jis lieka minkštas ir elastingas, pjaustant pyragą, netrupa.

Naudingi patarimai

• Bobą paskaninti galite ne tik razinomis, bet ir džiovintomis spanguolėmis, svarainiais, papajomis, ananasais, cukatomis, aguonomis, riešutais.

• Jei boba vaišinsite tik suaugusius, neprašausite džiovintus vaisius išmirkę rome ar brendyje.

• Kuo daugiau į tešlą pridėsite įvairių minėtų priedų, tuo ji mažiau iškils.

• Kad kepinys būtų gražios geltonos spalvos, rekomenduojama į tešlą įberti truputį ciberžolių ar šafrano.

• Miltus būtina persijoti – tešla bus puresnė.

• Specialistai pataria tešlą ne minkyti, o maišyti šaukštu (ne maišytuvu!) sukant tik į vieną ir tą pačią pusę. Šis procesas turėtų trukti ne mažiau kaip pusvalandį, idealu – valandą. Kuo ilgiau maišysite, tuo boba bus skanesnė.

• Tradiciškai boba kepama aukštoje formoje. Anksčiau tam  moterys naudojo puodus. Šiandien jau galima rasti specialių tiek metalinių, tiek keraminių kepimo formų. Jei tokios neturite, pravers aliejumi išteptos metalinės dėžutės. Norėdami aukštesnių bobų, į dėžutes įstatykite kelis kartus susuktą kepimo popierių. Tokiu pat būdu bobos formą galite padaryti iš paprasto puodo.

• Jei bobos viršus per greitai apkepa, pridenkite folija.

• Iškepusios bobos neskubėkite išimti iš formos, palikite atvėsti.

• Kepinys bus dar gardesnis, jei jo apačią suliesite romo sirupu, kuriam šiltame vandenyje kruopščiai išmaišykite 1/4 stiklinės miltelinio cukraus, kelis šaukštus romo, 1/2 stiklinės vandens.

• Kad bobos viršus būtų baltesnis, glajų tepkite kelis kartus.


Šiame straipsnyje: Velykų bobaVelykosreceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet ir cukraus kiekiai. Tikrai galima 3x mažiau.

Bet ir cukraus kiekiai. Tikrai galima 3x mažiau. portretas
bronius

Kazys

Kazys portretas
Jau atsirado velykų boba,buvo tradiciniai kiaušiniai.Viešpatie,sugražink žmonijai protą,nes nebeliko .Sunaikino grobuonys ,savo gerovei susitvarkyti.

babulka

babulka portretas
Receptas geras, gavosi puikiai, skanu, galit kept
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių