„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai (receptai)

  • Teksto dydis:

Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras. Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą apie perlines kruopas, iš kurių galima pagaminti išties puikių, o svarbiausia sveikatai naudingų patiekalų.

Kuo naudingos

Perlinės kruopos – tai nupoliruoti miežio grūdai. Dėl to kuopos ir vadinamos perlinėmis, nes nušlifuotos kaip perlai.

Perlinė košė itin naudinga. Joje daugybė aminorūgščių, pavyzdžiui, lizino, kuris skatina kolageno gamybą. Kaip žinia, šis stangrina ir jaunina odą. Be to, lizinas taip pat naudingas širdžiai, padeda organizmui kovoti su peršalimo virusais.

Perlinių kruopų košėje daugybė mikroelementų: jodo, kalcio, cinko, kalio, mangano, chormo, seleno, geležies. Taip pat gausu ir vitaminų B, A, PP, D ir E.

Šių kruopų rekomenduojama valgyti vaikams, nes jos turi medžiagų, būtinų augančiam organizmui. Be to, perlinės kruopos turi priešuždegiminį, raminamąjį, diuretinį poveikį, malšina spazmus.

Perlinės kruopos, panašiai kaip ir ryžiai bei avižos, verdamos išskiria nemažai baltymų — krakmolo gleivių, todėl labai tinkamos ruošiant gleivėtas sriubas. Tokios sriubos mažiau nei kitos skatina skrandžio sekreciją, nesuaktyvina žarnyno peristaltikos. Gleivėtos sriubos įtraukiamos į dietinį valgiaraštį, kai gydoma paūmėjusi skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, lėtinis pankreatitas ar kolitas. Šias ligas paprastai lydi ir žarnyno veiklos sutrikimai, kuriuos padeda įveikti perlinių kruopų sriubos.

Kaip išsirinkti

Tinkamai išsirinkti perlines kruopas nesunku, jei žinai kelis niuansus. Pirmiausia – produkto spalva. Geros kruopos yra baltai gelsvos. Svarbiausia patikrinkite, kad pakuotėje nebūtų priemaišų, nes tokių kruopų kokybė bus netinkama. Na, ir žinoma, drėgmės. Jei įsigijote perlinių kruopų ir tik tada pastebėjote, kad pakuotėje yra drėgmės, jas išmeskite, nes gaminti iš jų negalima.

Mirkyti nebūtina

Mirkyti perlinių kruopų nebūtina, tačiau šis procesas pagreitina jų gaminimą. Tiesa, ne visiems patiekalams tinka mirkytos kruopos. Pavyzdžiui, perlotto reikėtų gaminti iš nemirkytų kruopų. Virti perlines kruopas reikėtų 40-45 minutes, vandens reikia pilti tiek, kad kruopas jis apsemtų per tris pirštus.

Kuo gardinti

Virtuvės šefai tikina, kad idealiausi prieskoniai perlinėms kruopoms gardinti yra čiobrelis ir česnakas. Sūdyti kruopas reikėtų baigiant virti. Skani tiek saldi, tiek ir sūri šių kruopų košė. Tiesa, ji ne itin dera prie žuvies.


Receptai

Perlotto su avinžirniais

 

Reikės:

1 svogūno,

3 šaukštų aliejaus,

100 ml raudonojo vyno,

2 virtų burokėlių,

250 ml virtų arba konservuotų avinžirnių,

jūros druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, smulkintų žalumynų,

2 l sultinio

300 g perlinių kruopų.

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje, suberkite nuplautas kruopas ir supilkite vyną. Kai vynas išgaruos, kaitindami po truputį supilkite sultinį. Kitoje keptuvėje pakepinkite aliejuje kubeliais supjaustytus burokėlius. Kai kruopos jau bus beveik išvirusios, suberkite burokėlius, įberkite druskos, pipirų ir dar truputį patroškinkite. Pabaigoje suberkite avinžirnius. Patiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais, puoškite burokėlių skiltelėmis.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis

 

Reikės:

500 g virtų perlinių kruopų

1 nedidelės cukinijos,

2 pomidorų,

1 svogūno,

3 šaukštelių aliejaus,

kelių šakelių mėtos,

stiklinės vandens,

druskos, pipirų.

Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis. Labai skanu su pomidorų padažu.

Cukinijos su perlinėmis kruopomis

 

Reikės:

2 jaunų cukinijų,

2 stiklinių perlinių kruopų,

40 g razinų,

40 g kepintų migdolų drožlių,

2 šaukštų medaus,

1 šaukšto baltojo vyno acto,

4 skiltelių česnakų,

druskos, pipirų.

Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite labai plonomis juostelėmis pjaustytas cukinijas (tai geriausia padaryti bulvių skustuku) ir kelias minutes kepkite, kol švelniai parus. Išgriebkite ir laikykite šiltai. Į keptuvę, kurioje kepė cukinijos, sudėkite smulkintas česnako skilteles, šiek tiek pakepę supilkite vyno actą, medų ir troškinkite, kol išgaruos actas. Suberkite razinas, virtas perlines kruopas ir pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai sudėkite cukinijas, išmaišykite ir dar troškinkite kelias minutes. Tiekdami troškinį apibarstykite migdolų drožlėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
prie ko čia sovietinės valgyklos, jei konkrečiai šeimininkė buvo prasta. Teko tada valgyti ir labai neblogos košės.

miau

miau portretas
O as atvirksciai, prisimenu pacia skaniausia perliniu kruopu kose is Nidos pionieriu stovyklos 1976 -1979 metais. apipilta tokiu skaniu padazu su spirguciais, ir patiekta su svieziai raugintu agurkeliu puselemis. Tai buvo tikras, paprastas, svieziai pagamintas maistas. Megstamiausia vakariene man tai budavo.
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros topas – ant grotelių keptas desertas (receptai)

    Kitą kartą ruošdamiesi ką išsikepti ant grotelių arba kepsninėje artimuosius ar svečius galite nustebinti ne tik įprastais mėsos ar žuvies patiekalais, bet ir dūmo aromato desertais. Tokių gardumynų kepimas po atviru dangumi ypač pui...

  • Tarptautinę dešrainių dieną – tobulas dešrainis <span style=color:red;>(naudingi patarimai)</span>
    Tarptautinę dešrainių dieną – tobulas dešrainis (naudingi patarimai)

    Liepos 23-oji minima kaip tarptautinė dešrainių diena. Nors šis patiekalas Lietuvoje populiarumu nusileidžia čia pastaruoju metu itin paplitusiems mėsainiams, daugelyje pasaulio šalių, ypač JAV, jis yra tapęs neatsiejama greitai pa...

  • Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?
    Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?

    Ar žinote, kad šokolado istorija siekia tūkstančius metų? Kažkada jis buvo vadinamas dievų maistu, ilgus metus geriamas skystas ir tik XIX a. tapo šiandien matoma kieta šokolado plytele. ...

    1
  • 5 vaisinio kremo tortams receptai: skaniau ir greičiau nebūna
    5 vaisinio kremo tortams receptai: skaniau ir greičiau nebūna

    Vasarą dažniausiai norisi lengvesnio maisto iš šviežių produktų, todėl desertų mėgėjus nustebinsite gaiviu torto gabalėliu ar pyragaičiu su vaisiniu kremu. IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič atskleidžia penkis vaisinio kremo tort...

  • Jos didenybė kava: skonis, prie kokio nesame pratę <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Jos didenybė kava: skonis, prie kokio nesame pratę (receptai)

    Kavos ruošimo čempionatų dalyvė, iš garsiausio Europos rūšinės kavos asociacijos susibūrimo „Barista Camp“ diplomą parsivežusi nedidukės, neseniai Vilniaus senamiestyje duris atvėrusios kavinukės „Her Excellenc...

  • Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis (receptai)

    Nors ši vasara nelepina geru oru, grybų mylėtojams nėra kuo skųstis. Socialiniuose tinkluose grybautojai jau dalijasi pirmojo „laimikio“ nuotraukomis. Nors ir nekaloringi, tačiau sunkiai virškinami grybai, pasak dietologų, netur...

    1
  • Vasaros gėrybės stiklainyje: dar nebandytas receptas
    Vasaros gėrybės stiklainyje: dar nebandytas receptas

    Dar visai neseniai buvo laikai, kai dažnuose namuose vasara kvepėjo ne tik atostogomis, tačiau ir verdamų uogienių aromatu. Tačiau pastaruoju metu pastebima, kad tradicija gaminti uogienes išliko tik retame namų ūkyje, o lietuviai atrado naują ...

  • Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika (receptai)

    Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka populiarus. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, vadinasi, juos rekomendu...

  • Iš cukinijų galite pasigaminti net makaronų
    Iš cukinijų galite pasigaminti net makaronų

    Maisto tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė siūlo, kaip vasaros daržovių derlių pateikti skaniai ir neįprastai. Cukinijos – dažna daržovė ant mūsų stalo, bet ar žinote, kad iš jos galite gaminti ne tik s...

  • Skanaus: trys gaivių salotų receptai
    Skanaus: trys gaivių salotų receptai

    Siūlome išbandyti kelis sveikus, nesudėtingus paruošti vasariškus patiekalus, kurie turėtų patikti jūsų skrandžiui. ...

Daugiau straipsnių