Quantcast

Pažintis su salotomis: kaip panaudoti įvairias rūšis?

  • Teksto dydis:

Parduotuvių lentynose vis gausėja daržovių pasirinkimas, atsiranda nauji, dar nematyti pavadinimai, tačiau dažniausiai mes vis renkamės tas pačias, įprastas salotų rūšis. Pastaruoju metu Lietuvoje prekiaujama virš 20 skirtingų rūšių salotų, taigi pasirinkimas toks didelis, kad skirtingas galėtume valgyti ištisus metus.

Salotų rūšys

Kale – dar vadinami laukiniais kopūstais arba dėl savo garbanotų lapų kraštelių – lapiniais-garbanotais kopūstais. Kale lapais galite keisti špinatus žaliuosiuose kokteiliuose, kepti omletus, virti sriubas ar pasigaminti pesto padažą.  Prieš pradedant gaminti reikia nuplėšyti lapelius nuo storo koto, kuris nėra valgomas. Net ir pakepinta kale nesuminkštėja, todėl įpilkite kelis šaukštus verdančio vandens, kuris garuodamas ją suminkštins. Vartojant kaip salotų ingredientą patartina iš vakaro ją pamarinuoti. Tai galima padaryti užpylus aliejumi su citrina ir prieskoniais.  

Gražgarstės („Ruccola”) – karpytos, į pienių lapus panašios, aštroko skonio salotos. Patys skaniausi – smulkūs, sultingi jaunų gražgarsčių lapeliai. Gražgarstės ypač tinka įvairioms šviežių lapinių daržovių salotoms ir garnyrams paįvairinti – labai dera su špinatais, įvairių rūšių salotomis. Šie žalumynai pikantiškumo suteikia karštoms ir šaltoms sriuboms, košėms, padažams, picai, daržovių apkepams. 

Į  padažus dedamas gražgarstes patartina iki 3 min. pamirkyti vos užvirusiame vandenyje, tada sušvelnėja specifinis jų aromatas. Gražgarstes smulkinti patariama pirštais plėšant lapelius. Jeigu naudositės peiliu, pjūvio vietos negražiai patamsės. 

Salotinė sultenė (Mache) – tai sultingos, švelnios ir subtilios, saldumo ir „sviestinio” skonio turinčios salotos. Tinka maišyti su šviežiais vaisiais, daržovėmis, kitomis salotomis, gardinti makaronų patiekalus, picas. Išlaiko pusiausvyrą aštriuose, pavyzdžiui, rytietiškuose patiekaluose. Sultenėmis galima keisti ir špinatus.

Kiniškasis kopūstas (Pak Choi) – traškūs tamsiai žalios spalvos lapai ir stori sultingi stiebai. Šias dalis galima naudoti atskirai: koteliai tinka verdant sriubas ar ruošiant patiekalus su jūros gėrybėmis, o lapinė dalis – puikus garnyras ar ingredientas, derantis su kepta paukštiena ar sūdyta mėsa. Lapai verda daug greičiau, todėl gaminant įdėkite juos tik virimo pabaigoje. Tik labai jaunus „Pak Choi” kiniški kopūstus galite gaminti neatskiriant kotelio nuo lapų. 

Raudon lapės gūžinės (Radicchio) – jas galite atpažinti iš violetinių lapelių, išvagotų baltomis gyslomis. Jų skonis pikantiškas, kartokas, tačiau pamirkius šiltame vandenyje, kartumas išnyksta. Skonis gerai dera su aštriais sūriais ir riešutais, taip pat su svogūnais, česnakais bei čiobreliais. Jos tinka troškinti svieste arba raudonajame vyne, gardinti rizotą.

Juodieji lapiniai kopūstai – prieš gamindami nuplaukite praskalaujant rankomis, pašalinkite lapkočius ir patiekalams naudokite tik žaliąją lapo dalį. Jie puikiai tinka salotoms, taip pat yra nepakeičiami plakant žalius kokteilius, verdant sriubą ar džiovinant traškučius.


Naudingi patarimai

Prieš gamindami salotas pirmiausia jas nuplaukite šiltu vandeniu ir tik po to perplaukite šaltu. Taip salotos išliks tvirtesnės.

Lapinių ar sviestinių salotų lapeliai yra labai gležni, todėl, kad neprarastų dailios išvaizdos, plėšomi rankomis, o ne pjaustomi. Beje, taip juose išlieka ir daugiau naudingųjų medžiagų.

Prieš dedant į lėkštę svarbu salotas gerai nusausinti, kad salotų lapeliai nepatamsėtų: naudokite popierinį rankšluostį ar salotų džiovyklę. 

Į paruoštas salotas aliejaus pilkite tik tuomet, kai jos jau pasūdytos ir įdėta pipirų. Druska aliejuje netirpsta.

Salotas naudinga suvartoti iškart, kad jos neprarastų savo skonio savybių.


Šiame straipsnyje: salotossalotų rūšyspatarimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Kodėl nieko nerašote apie Iceberg salotas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių