- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prancūziška virtuvė dėl savo išskirtinumo įtraukta į UNESCO paveldą. Tačiau, norint paragauti prancūziškų patiekalų, nebūtina keliauti iki pat Prancūzijos. Vakar, kovo 21 d., trečius metus iš eilės Lietuvoje buvo skelbiama prancūziškos virtuvės diena.
Šios dienos tradicija atsirado dar 1912 m., kai prasidėjo Epikūro vakarienės – tas pats meniu siūlomas įvairiuose pasaulio kampeliuose dideliam svečių ratui. 2017 m. daugiau kaip 2 000 virėjų iš penkių žemynų pakvietė atrasti prancūziškos virtuvės paslaptis. Vienas siūlomų patiekalų, be abejo, buvo tradicinė Liono svogūnų sriuba. Ją lengvai pasigamins kiekvienas, norintis pasimėgauti gurmanišku skoniu.
Šios sriubos variacijomis Prancūzijoje nuo seno mėgavosi ir karaliai, ir varguoliai. Sakoma, kad sriubos receptas atsirado tada, kai namie nebuvo beveik nieko, iš ko būtų galima pasigaminti pietus.
Liono svogūnų sriubai reikės:
800 g svogūnų,
kelių skiltelių česnako,
30 g sviesto,
1 valgomojo šaukšto miltų,
200 ml sauso baltojo vyno,
1 l vištienos sultinio,
1 lauro lapo,
1 prancūziško batono,
60 g tarkuoto sūrio.
Paruošimas:
Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Maišydami kepkite juos apie 15 min. Ant pakepintų svogūnų suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
Pamažu ant svogūnų supilkite vyną, vištienos sultinį, įmeskite lauro lapą. Viską gerai išmaišykite, pamažinkite ugnį ir leiskite sriubai pamažu virti dar apie 15 min.
Kai sriuba jau bus beveik išvirusi, pagardinkite ją druska ir pipirais.
Griežinėliais supjaustykite prancūzišką batoną ir kiekvieną gabaliuką įtrinkite česnaku.
Į nedidelius molinius dubenėlius supilkite svogūnų sriubą, o ant viršaus uždėkite po porą pasiruoštų prancūziško batono griežinėlių. Ant jų pabarstykite tarkuoto sūrio ir dėkite sriubos dubenėlius į įkaitintą orkaitę. Geriausia būtų įjungti grilio funkciją ir kepti, kol sūris išsilydys.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...