Quantcast

Pats vasariškiausias gėrimas – gira: keturi dar nebandyti receptai

  • Teksto dydis:

Senoliai tikėjo: giros šiukštu nedaryti pirmadienį, mat gali ateiti velnias ir giroje imti maudyti savo vaikus. Vos tik ateina vasara, girą norisi daryti kasdien, net ir pirmadienį. Ne veltui nuo seniausių laikų lietuviams po pirties tai buvo vienintelis gėrimas, nes gira geriausiai atkuria skysčių pusiausvyrą organizme, numalšina troškulį.

Kmynų gira

5 l vandens,

150 g kmynų,

50 g mielių,

400 g cukraus,

0,5 citrinos.

Nuplautus kmynus užpilkite vandeniu ir uždengtame puode pavirkite 30 min. Nukoškite, sudėkite griežinėliais supjaustytą citriną, suberkite cukrų. Šiek tiek atvėsinę, supilkite su cukrumi ištrintas mieles. Rauginkite dvi paras. Nukoškite, supilstykite į butelius, užkimškite ir laikykite šaltai. Gerti skaniausia po trijų dienų.

Duonos gira

5 l vandens,

1 kg džiovintos duonos,

50 g mielių,

500 g cukraus,

saujelė razinų.

Į verdantį vandenį sudėkite duonos riekeles ir ant mažos ugnies virkite apie 15 min. Puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Kai skystis bus vos šiltas, jį nukoškite, suberkite ir išmaišykite cukrų, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles ir palikite 12 val. kambario temperatūroje. Nugraibę putas, supilstykite į butelius, įmeskite razinų ir palikite šaltai pastovėti tris dienas.

Prieskoninė gira

3 l vandens,

1–2 šaukšteliai citrinų rūgšties,

30 g sausų mielių,

200 g medaus,

keli kardamono grūdeliai,

keli gvazdikėliai,

cinamono lazdelė,

saujelė razinų.

Vandenį su prieskoniais užvirinkite, kelias minutes pavirkite, nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Nuovire išmaišykite citrinos rūgštelę ir sausas mieles. Leiskite gėrimui dieną pastovėti kambario temperatūroje ir įrūgti. Perkoškite, supilstykite į butelius ir dar 3–4 dienas palaikykite vėsioje vietoje.

Citrinų gira

4 l vandens,

2–3 citrinos,

30 g mielių,

400 g cukraus,

saujelė razinų.

Užvirkite vandenį su cukrumi, atvėsinkite. Supilkite citrinų sultis, suberkite nutarkuotą žievelę, mieles, išmaišytas su šiek tiek cukraus. Supilstykite į butelius, įmeskite razinų. Laikykite vėsiai. Gerkite po trijų dienų.


Bernai kaip musės lipdavo

Vincentas Sakas

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Ir iš tiesų girą lietuviai žinojo, mokėjo pasigaminti ir vartodavo jos ypač daug. Mano yra surinkta per 100 originalių giros receptų, kurie siekia net XVI a. Tai įvairiausios uogų ir vaisių, žiedų ir pumpurų, sulų ir sulčių, gydomųjų augalų trauktinių ir nuovirų, javų ir salyklų, duonų, pyragų ir net meduolių. Yra giros raugintos, keptinės ir šustinės.

Lietuvos karalių, kunigaikščių, didikų ir bajorų rūmuose ir dvaruose, klebonijose ir vienuolynuose, kareivinėse, miestelėnų, amatininkų ir pirklių namuose, valstiečių trobose ir smuklėse iki XX a. kasdien būdavo dedama ant stalo net keliolika rūšių giros. Egzotiškiausios iš jų būdavo miško našlaičių, žemaitiška tekšių, Platelių reliktinių juodųjų trešnių, bet man gardžiausia yra paprasta kriaušelių gira, juodųjų serbentų pumpurų gira, raugintos klevų sulos gira ir, aišku, viržių medaus gira bei lengvai pasigaminama ruginės duonos gira su krienais.

Teigiamą giros poveikį žinojo ir lietuvaitės – norėdamos, kad jų veido oda būtų glotnesnė, skaistesnė ir stangresnė (nebūtų raukšlių), girą ne tik gerdavo, bet ir ja prausdavosi, vonias darydavosi, aišku, ne tokias, kaip dabar, o pildavo girą į kubilą ir ten gerai pasimurkdydavo, na, o po to tai būdavo odos švelnumas, – bernai kaip musės lipte lipdavo.


Šiame straipsnyje: giragiros receptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių