Quantcast

Patriotiški pietūs: kaip nudažyti maistą trispalvės spalvomis?

  • Teksto dydis:

Savaitgalį visų laukia didi šventė – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena. Šiai dienai pasirinkite kiek neįprastus pietus ar vakarienę – draugų, artimųjų būryje skanaukite Lietuvos trispalvės spalvomis marginto maisto. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas dalinasi užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto receptais, kurie ne tik pamalonins gomurį, bet ir džiugins akis, nes šiuose patiekaluose atsispindi Lietuvos trispalvės spalvos.

Trispalvis užkandis – tikras malonumas gomuriui: burokėlių duonelė, avokadas ir „Benedikto kiaušinis“

„Burokėlių duoną, užkandžio pagrindą, pradėkite ruošti pirmiausia. Geriausia būtų ją ruošti dar iš vakaro ar bent porą valandų prieš suplanuotus pietus ar vakarienę, mat tešlai reikia duoti laiko, kad ši iškiltų“, – atskleidžia A. Poleninas.

Kepimo indą pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite 2 susmulkintas česnako skilteles. Užberkite ir gerą žiupsnį šviežio smulkinto rozmarino, žiupsnelį stambios druskos.

Į 200 ml šiltų burokėlių sulčių įmaišykite 25 g mielių ir 1 valgomąjį šaukštą cukranendrių cukraus. Palikite ši mišinį kelioms minutėms tam, kad nusistovėtų. Įberkite žiupsnelį druskos, 500 g speltų miltų ir minkykite tešlą. Tuomet užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pabarstykite kapoto rozmarino. Palikite tešlą kilti tol, kol ji pasidarys dvigubai didesnė negu buvo prieš tai.

Iškilus tešlai, ją švelniai įdėkite į kepimo indą ir leiskite „pailsėti“ dar 15 minučių. Pirštų pagalba tešlos paviršiuje įspauskite asimetrines linijas, patepkite duoną alyvuogių aliejaus ir česnako mišiniu, galiausiai duoną pabarstykite stambia druska ir dėkite kepti į 200 °C įkaitintą orkaitę 15–20 min.

Kol keps duona supjaustykite avokadą griežinėliais ir išvirkite „Benedikto“ kiaušinį.

„Platesniame puode ar keptuvėje užvirinkite vandenį, plotis priklauso nuo to, kiek užkandžių gaminsite. Kai vanduo užverda, pasūdome žiupsneliu druskos, įspaudžiame pusės citrinos sulčių. Tuomet sumažinkite viryklės kaitrą iki minimumo arba išvis išjunkite ir įberkite šiek tiek ciberžolės – tai suteiks kiaušiniams gražų geltoną atspalvį. Į dubenėlį ar puodelį atsargiai įkulkite po vieną kiaušinį ir po vieną įleiskite į ant viryklės esantį indą, kai visi kiaušiniai jau bus puode ar keptuvėje – uždenkite indą dangčiu ir palikite 10–12 min., o po to dar minutėlei užkaiskite gaminimo indą, kad kiaušiniai pabaigtų virti“, – teigia A. Poleninas.

Atpjaukite duonos riekelę, uždėkite avokado griežinėlių, paskanintų norimais prieskoniais ir apšlakstytų citrinų sultimis, šiek tiek mėgstamų salotų ir uždėkite „Benedikto“ kiaušinį. „Šis užkandis – sumuštinis yra itin gardus, o ir jo spalvinė gama – natūrali“, – sako „Maximos“ ekspertas.

Pagrindiniam patiekalui – skonių mišinys: natūralios kimštos dešrelės, bulvių košė ir žaliosios daržovės

„Kimštas dešreles gaminkite patys ar nusipirkite jas – „Maximos“ asortimente gausu įvairių kimštų dešrelių, pagamintų iš vištienos, jautienos, kiaulienos. Dešreles pakepinkite keptuvėje su lašeliu aliejaus, ant grilio arba orkaitėje“, – sako A. Poleninas.

Bulvių košę itin lengva pagaminti – išvirtas bulves sugrūskite, įdėkite šiek tiek sviesto, įpilkite kelis šlakelius virinto pieno, pabarstykite prieskonių ir išmaišykite. Pasak A. Polenino, pabarsčius šiek tiek ciberžolės ši košei suteiks dar ryškesnio geltono atspalvio.

Garnyrui rinkitės žalias daržoves ir jas virkite garuose ar pakepinkite. „Garnyrui puikiai tiks švieži agurkai, šviežios lapinės salotos. Jeigu vis dėl to norėtųsi šiltų daržovių, pakepinkite arba garuose virkite brokolius, briuselio kopūstus, žalią papriką“, – teigia „Maximos“ ekspertas.

Desertui – sluoksniuotas uogų ir vaisių glotnutis

„Sutrynus bet kurios spalvos glotnutį, pirmiausia pasižiūrėkite, ar masė nėra per tiršta ar atvirkščiai – per skysta. Jeigu per skysta – įdėkite dar uogų ar vaisių, o jei per tiršta – įpilkite šiek tiek skysčių pagal skonį – mineralinio vandens, pieno, sulčių“, – patarimais dalijasi A. Poleninas.

Trintuvėje sutrinkite 280 g šaldytų atitirpintų aviečių ar braškių ir įdėkite porą šaukštų medaus. Išplakite ir įmaišykite apie 100 ml obuolių sulčių. Kol kas, supilkite raudonąjį mišinį į atskirą indą ir kuriam laikui palikite.

Žaliąją dalį paruoškite sutrynę 8-10 nuluptus kivius su 1 valgomuoju šaukštu žaliųjų citrinų sulčių.

Geltonąją dalį pagaminsite iš 250-300 g valyto supjaustyto meliono, kurį taip pat reikės sutrinti trintuvėje.

„Šias purė atsargiai supilstykite į 4 stiklines vieną po kitos. Pirmiausia išpilstykite raudoną masę, tuomet itin atsargiai užpilkite kivių masę ir galiausiai – melionų. Šio sluoksniuoto glotnučio ingredientus galite keisti ir kitais vaisias ar uogomis – svarbiausia išlaikyti Lietuvos trispalvės spalvas“, – sako A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na, taip,taip.. tokia proga..

na, taip,taip.. tokia proga.. portretas
Dar reikia ir visus siuksliu dezes ir kontejnerius,kaip Ukrainoy, nudazyti-trispalvės spalvomis!! Teisingai sakoma-Nuo durnumo..vaistu nera!!

Laima

Laima portretas
Nesuprantu . Sekantis debilumo etapas kad ir kakutis gautusi patriotiniu spalvu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių