Quantcast

Patiekalai Didžiajam penktadieniui: trys išskirtiniai receptai

  • Teksto dydis:

Didysis penktadienis – diena, kai rekomenduojama nevalgyti mėsos bei riebių patiekalų.

Prekybininkai teigia, kad šiais laikais dėl asortimento gausos pasninko laikytis itin lengva. Netradiciniais patiekalų receptais, kurie puikiai tiks ir šiai dienai, dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

„Anais laikais laikytis pasninko būdavo daug sudėtingiau, nes maisto pasirinkimas būdavo daug skurdesnis, o ir parduotuvių anuomet nebuvo. Šiomis dienomis pasninko laikytis išties lengva – parduotuvėse gausu šiam laikotarpiui lengvai pritaikomų jau pagamintų gaminių, o lentynose galima rasti ne tik konservuotas ar džiovintas daržoves, vaisius, grybus, bet ir šviežių produktų asortimentą, kurio dalis – jau šiųmečio derliaus vaisiai“, – sako A. Poleninas.

Kepti baklažanai su parmezano sūriu

Reikės:

alyvuogių aliejaus,

2 didelių kiaušinių,

100 g džiūvėsėlių,

1 šaukštelio raudonėlio,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

pusės šaukštelio džiovinto baziliko,

2 didelių baklažanų,

75 g tarkuoto parmezano sūrio bei papildomų 2 valgomųjų šaukštų parmezano sūrio papuošimui,

1 kg pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais,

170 g plėšyto mocarelos sūrio.

Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Ištepkite kepimo indą alyvuogių aliejumi ir padėkite į šoną. Dubenyje sumaišykite išplaktus kiaušinius su dviem valgomaisiais šaukštais vandens. Kitame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, 75 gramus parmezano sūrio ir prieskonius. Supjaustytas baklažanų skilteles merkite į kiaušinių masę, kol skiltelės pilnai pasidengs, o po to – į džiūvėsėlių. Ištraukę skilteles nuvalykite perteklinę džiūvėsėlių masę ir dėkite jas į skardą. Kepkite skilteles iš vienos pusės tol, kol gražiai paruduos, tai gali užtrukti apie 20-25 minutes. Vėliau skilteles apverskite ir kepkite dar 10-15 minučių. Ištraukite baklažanų skilteles iš orkaitės ir įkaitinkite orkaitę iki 200°C. „Supilkite 400 gramų pomidorų padažo į kepimo indą, vienu sluoksniu sudėkite baklažanų skilteles ir jas apliekite dar 400 gramų pomidorų padažo bei mozarelos sūriu. Visus sudėtus baklažanus apliekite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite kepinį dviem valgomaisiais šaukštais parmezano sūrio. Orkaitėje kepkite apie 20-25 minutes, tol kol sūris apkeps“, – receptu dalinasi A. Poleninas.

Kišas su špinatas

Reikės:

280 g majonezo,

120 ml pieno,

4 kiaušinių,

230 g tarkuoto kietojo sūrio,

900 g špinatų,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio pipirų,

bemielės sluoksniuotos tešlos.

Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Sudėkite visus į ingredientus į indą, išskyrus bemielę sluoksniuotą tešlą ir gerai išmaišykite. Išklokite skardą iškočiota bemiele sluoksniuota tešla ir į kepimo indą supilkite jau išmaišytus ingredientus. Uždenkite kišą folija ir kepkite 50 minučių, vėliau nepamirškite nuimti folijos ir pakepti kišą dar 10 minučių. „Šiam receptui puikiai tiks šaldyta bemielė sluoksniuota tešla, kuri išėmus iš šaldiklio atsileis maždaug per pusvalandį. Šis kišas unikalus tuo, kad vienu metu jo galima pasigaminti daugiau ir užsišaldyti. Dar nekeptą kišą gulsčiai įdėkite į šaldymo kamerą, o norint jį pasigaminti šviežiai, įkaitinkite orkaitę iki 190°C ir įdėkite kepti neatsileidusį, folija uždengtą kišą valandai. Po to foliją nuimkite ir pakepkite dar 10 minučių. Tiesą, kišo šaldiklyje nereikėtų laikyti ilgiau nei 3 mėnesius“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertas.

Lėtai troškintas afrikietiškas riešutų bei batatų troškinys

Reikės:

800 g (2 skardinės) smulkintų konservuotų pomidorų,

50 g kalendros lapų,

125 g riešutų sviesto,

3 česnako galvučių,

1 valgomojo šaukšto malto kumino,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio cinamono,

žiupsnelio paprikos miltelių,

1,5 kg batatų (maždaug 6 vnt.),

425 g avinžirnių,

235 ml vandens,

530 g lapinių kopūstų („kale“),

susmulkintų riešutų ar kalendros papuošimui.

Paruošimas. Pomidorus, kalendros lapus, riešutų sviestą, česnakus bei prieskonius sudėkite į smulkintuvą ir trinkite tol, kol masė taps vientisa ir puri. Viską sudėkite į lėto virimo puodą, įmaišykite maždaug 3 cm dydžio supjaustytus batatų gabaliukus, avinžirnius ir vandenį. Virkite troškinį apie 7 valandas žemos temperatūros režimu arba 3 valandos naudojant aukštos temperatūros režimą. Likus 30 minučių sudėkite lapinius kopūstus.  „Jeigu lėto virimo puodo neturite, nenusiminkite. Šį troškinį troškinimo inde su dangčiu galite gaminti ir orkaitėje. Troškiniui orkaitę įkaitinkite iki 170°C ir kepkite jį apie 45-50 minučių, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos sudėkite lapinį kopūstą“, – atskleidžia A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na, meistras tik mesa ---atskyre!!

Aš portretas
Tikrai ne Didžiajam penktadieniui šie patiekalai

Turėkite gėdos

Turėkite gėdos portretas
Kokius receptus duodate penktadieniui. Patys sau prieštaraujate. Rašote, kad negalima riebiai, bet receptuose kiaušiniai, pienas, majonezas, sūris, sluoksniuota tešla. Riebalų bombos. Kam tos Velykos, jei penktadienį valgom kiaušinius!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių