- LRT inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugiausiai ir dažniausiai žmonės geria arbatos, daugiau už ją išgeriama tik vandens. Kvietimas „einam arbatos“ dažnai reiškia daug daugiau nei paprastą siūlymą. Arbata per šimtmečius yra bendrystės, draugystės, šilumos, namų jaukumo simbolis, o neretai ir sveikatos šaltinis. Prasidėjus rudeniui ja dažnai gelbstimės nuo snaudulio ar energijos stokos, o ir peršalę savo gyvenimo be arbatos neįsivaizduotume.
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad kiekviena iš pagrindinių arbatos rūšių žmogui yra sveika. Jos turi skirtingų naudingų žmogaus organizmui antioksidantų. V. Kurpienė mano, kad arbata turi liekninančių savybių ar gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, tačiau tik tada, kai įvykdomos ir kitos sąlygos: pilnavertė mityba, valgomas natūralus maistas. Taigi, teigiamam arbatos poveikiui bendras kontekstas taip pat svarbu, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Visos arbatos rūšys yra išgaunamos iš skirtingų to paties augalo Camelia Sinnensis dalių. Arbatos rūšį nulemia tik oksidacijos proceso ilgumas.
Žinomiausios arbatos rūšys
Juodoji. Tai – visiškai susifermentavusi arbata. Jos spalva tamsesnė, ji turi daugiau kofeino. Šios arbatos lapeliai, kitaip nei kitos rūšys, savo skonį išlaiko daug ilgiau.
Žalioji. Ši rūšis yra išgaunama, kai švelnus oksidacijos procesas sustabdomas karščiu arba garu. Žaliosios arbatos rūšis yra daug tyrinėta, siekiant patvirtinti ar paneigti legendas apie jos gydomąsias savybes.
Baltoji. Tai – labai lengvai oksiduota arbata, išgauta Kinijos Fujian regione. Manoma, jog baltojoje arbatoje esantys antioksidantai padeda aktyvinti imuninę sistemą.
Oolong (kartais tariama vu long) arbata – pusiau susifermentavusios arbatos lapeliai. Kinų kalba šis žodis reiškia „juodasis drakonas“. Šiai rūšiai išgauti renkami brandūs ir didesni lapeliai, jiems leidžiama fermentuotis nuo 10 iki 80 proc., priklausomai nuo regiono, kuriame ši arbata gaminama.
Kiniečiai teigia vasarą daugiau išgeriantys žaliosios arbatos, o žiemą – juodosios, nes žiemą yra vartojamas „sunkesnis“ maistas.
Ką turėtume žinoti apie arbatą
Šviežumas. Pasak V. Kurpienės, arbatos kokybei svarbu kada ji surinkta, kokie lapeliai, kur ji buvo augusi, taip pat – jos galiojimo laikas. Žalioji arbata intensyvų skonį ir daug oksidantų išlaiko apie metus. Jei vėliau laikome šaldytuve, tada dar apie metus. Tačiau ant arbatos pakelio būna nurodytas tik galiojimas, neparašyta, kada arbata rinkta. Šviežumą atskirti galima pagal tai, kokio kiekio arbatos reikia dėti į puodelį. Jei tam, kad pajustume skonį, jos reikia daug, pavyzdžiui, šaukštelio, reiškia arbata yra ne pirmo šviežumo. Jei arbata šviežia, užteks tik kelių mažyčių lapelių. Pastovėjusi ilgiau, arbata praranda savo gerąsias savybes.
Liekninamasis poveikis. V. Kurpienė teigia, jog arbatos turi tam tikrų medžiagų, kurios skatina riebalinio audinio skaidymąsi ir tai priklauso nuo koncentracijos, tačiau jei torto gabaliuką užgersime Pu-erh arbata, ji tikrai nepadės sulieknėti. Pasak sveikos mitybos specialistės, įvairios arbatos, net ir kava, skatina medžiagų apykaitą, kalorijų sudega daugiau, tačiau tikrai ne tiek, kad žmogus galėtų valgyti bet ką. O dažnai atsitinka būtent taip – kai žmogus galvoja, kad valgo tai, kas degina kalorijas, jis intuityviai suvalgo daugiau.
Paruošimas. Žaliosios ar baltosios arbatos negalima plikyti verdančiu vandeniu, vanduo turi nebūti pasiekęs virimo temperatūros. Jei plikysime verdančiu vandeniu, sunaikinsime ir kvapą, ir dalį antioksidantų.
Kofeino galima perdozuoti geriant ne tik kavą, bet ir arbatą.
Kofeinas. Visos arbatos rūšys, pagamintos iš arbatmedžio lapelių, turi kofeino. V. Kurpienė įspėja, kad kofeino galima perdozuoti geriant ne tik kavą, bet ir arbatą. Jei žmogus išgeria kavos, paskui kelis puodelius žaliosios ir/ar juodosios arbatos, jis gali jaustis blogai. Užplikius ir palaikius, arbatžoles reikia išimti, nes kitaip kofeinas nuolatos patenka į vandenį. Jei geriame tokią arbatą, kurios dugne yra arbatžolės, gali sutrikti miegas, pradėti itin plakti širdis, skaudėti galvą. Žalioji arbata tonizuoja kitaip nei kava, nes jose yra skirtingų tipų kofeinas. Perdozuoti, pasak V. Kurpienės, galima abiejų tipų kofeino.
Vaistažolės. Mėgaujantis tikrąja arbata iš arbatžolių, nereiktų pamiršti ir paprastų lietuviškų žolelių. Jų naudojimo principas yra toks pats, kaip ir arbatžolių – geriausia suvartoti iki kito sezono. Vaistažolės taip pat yra kupinos antioksidantų, tik kitokių. Kaip negalima perdozuoti žaliosios ar juodosios arbatos, taip negalima perdozuoti ir vaistažolių. Kiekviena žolelė turi skirtingų medžiagų, todėl, jei ne dėl gydymosi, o dėl skonio ar malonumo, rekomenduojama vienos rūšies žolelių arbatos išgerti tik vieną puodelį per dieną. Jei norime daugiau, tuomet – skirtingos rūšies.
Rudeninė juodoji arbata
0,5 l vandens
6 juodosios arbatos pakeliai
0,5 l apelsinų sulčių
Cukraus
Gaminimas: Puode užvirkite vandenį. Nuimkite nuo viryklės, sudėkite arbatą, uždenkite dangčiu ir virkite dar 5 minutes, arbatą nusunkite ir išimkite, supilkite sultis ir cukrų, labai trumpam užkaitinkite. Puoškite obuolių skiltelėmis ir cinamono lazdele.
Karšta ir aštri šokoladinė arbata
1 puodelis vandens
1 puodelis 2 proc. riebumo pieno
2 juodosios arbatos pakeliai
1 arbatinis šaukštelis šokoladinio sirupo
Cinamono miltelių
Imbiero miltelių
Malto muskato riešuto
Gaminimas: Puode užvirkite pieną ir vandenį. Nukelkite nuo viryklės ir sudėkite arbatos pakelius, pavirkite dar 2 minutes. Arbatos pakelius ištraukite, įmaišykite likusius produktus. Saldinkite pagal skonį.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...